- Eksper Haber - https://eksperhaber.com -

BAŞKAN İMAMOĞLU: “OLAĞAN BİR SEÇİMLE GÖREVE GELMİŞ İNSANLAR DEĞİLİZ”

Başkan Ekrem İmamoğlu, İBB’nin üst düzey yöneticilerini, CHP İstanbul Milletvekilleri ve parti meclis üyeleri ile tanıştırdı. Burada konuşan İmamoğlu, “Göreve geldiğimiz günden beri israfı bu şehrin gündeminden kaldırmak için uğraşıyoruz. Detayları öğrenmeye başladığımızdan beri israf kalemlerini açıklamaya kalkışsak her gün birşeyler söyleriz. Biz bunu tercih etmedik, etmeyeceğiz de. İlk 6 aylık dönemimiz bittiğinde, Türkiye gündemine bunları açıklayacağız” dedi. Cumhuriyet Halk Partisi Grup Başkanvekili Engin Altay da yaptığı konuşmada, “Sizin için söyleyebileceğim tek şey, Allah ayağınıza taş değdirmesin. Allah yolunuzu açık etsin. Bu yol hepimizin birlikte yürüyebileceği, Türkiye’nin hak ettiği gerçek demokrasiyi ve insani, sosyal ve kültürel yüksek standartları elde edecek kutlu bir yoldur” ifadelerini kullandı.

HALİÇ KONGRE MERKEZİ / İSTANBUL

İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu, İBB’nin üst düzey yöneticilerini, CHP İstanbul Milletvekilleri ve Parti Meclisi üyeleri ile tanıştırdı. İBB Genel Sekreteri Yavuz Erkut, genel sekreter yardımcıları, başkan danışmanları ve İBB iştiraki şirketleri genel müdürlerinin yer aldığı tanışma toplantısında, İBB kurmaylarının isimleri teker teker anons edildi ve hayat hikayeleri barkovizyonda gösterildi. Haliç Kongre Merkezi’ndeki toplantıya, Cumhuriyet Halk Partisi Grup Başkanvekili Engin Altay, CHP Genel Başkan Yardımcısı Onursal Adıgüzel, CHP Parti Meclisi Üyeleri Emine Gülizar Emecan, Gökhan Zeybek, Sibel Özdemir, Burhan Şenatalar, Pınar Uzun, Saliha Sera Kadıgil ile İstanbul milletvekilleri katıldı.

-HEPİNİZE TEŞEKKÜR EDİYORUM-

Başkan İmamoğlu yaptığı konuşmada, siyasi ilişkilerin çok hassas yönetilmesi gerektiğine dikkat çekerek, “Bu dönemin hassasiyetlerini taşıyan, başta Genel Başkanımız Kemal Kılıçdaroğlu olmak üzere, MYK’sından parti meclisine, milletvekillerine, disiplin kuruluna, il başkanlığı ve ilçe başkanlıklarına, herkesin sürece katkı sunmak için çalıştıklarını bilen bir belediye başkanıyım. Zerre kadar şikâyetim yok. Çok teşekkür ediyorum. Bu hassasiyet, bu sahiplenme, kişisel bir takım isteklerin ötesinde tümüyle kurumsal, tümüyle toplumsal istekleri önceleyen tavrınızdan dolayı parti yol arkadaşlarıma teşekkür ediyorum” diye konuştu.

-TÜRKİYE’NİN PARTİZANLIK KISKACINDAN KURTULMA SEFERBERLİĞİ-

“Ben burada sosyal ilkeleri, kurumsal olarak Cumhuriyet Halk Partisi’ni temsil eden bireyim. O kurumun bir evladıyım” diyen İmamoğlu konuşmasını şöyle sürdürdü:
“Biz, partimizin en üst düzeyde denetlemesinden, bizden isteklerinden asla ve asla korkmuyoruz. Bunun her zaman başımızın üzerinde yeri var ve orada durmalı. Bu bizim için çok değerli. Eksiklerimiz olabilir. Süreci bu disiplinle yürütürken ve bir taraftan da yönetici arkadaşlarıma baskıcı olmayan, onları hırpalamayan bir anlayışla, serbest bir ortamda çalışmalarına yardımcı olma karakteriyle yol yürüme çabası için her arkadaşıma teşekkür ediyorum. Benim için çok değerli. Ben bu süreci bir seferberlik olarak kabul ediyorum. Bu seferberlik, Türkiye’nin iyileşme seferberliği. Türkiye’nin demokratikleşme seferberliği. Türkiye’nin partizanlık kıskacından kurtulma seferberliği olarak görüyorum. Dolayısıyla herkesin emek vermesi lazım. Biz, Büyükşehir Belediyesinde hiç kimseye, ‘Partin nedir, git şu partinden izin al gel, git şundan icazet al öyle gel’ cümlesini hiçbir arkadaşım kurmayacak. Biz, ‘partizanları söküp atacağız’ dediğimde meydanlarda en çok alkışı bundan alıyorduk. Bu sorumlulukla hareket ederken benim en çok destekçimin de Cumhuriyet Halk Partisi olacağını biliyorum.”

-KURUMSAL İTTİFAKIMIZ İYİ PARTİ İLE-

İstanbul’da daha önce görülmemiş bir atmosferde ittifakı yönettiklerini kaydeden İmamoğlu, “Bizim kurumsal ittifakımız İYİ Parti ile. İYİ Parti’nin bu tavrına da teşekkür ediyorum. Başta Genel Başkanı Sayın Meral Akşener olmak üzere, bütün yöneticileri, il başkanı ve bütün kurumsal yöneticileri, aynı çabayı aynı gayreti göstermektedir” dedi.

-DÜNYADA İKİ SEÇİMLE GÖREVE GELMİŞ BELEDİYE BAŞKANI YOK-

“İstanbul’un, bizden her zamankinden daha farklı bir beklentisi var” diyen İmamoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Bu, hem siyasi açıdan hem de toplumsal açıdan çok önemli. Ben çalışma arkadaşlarımın hepsine her toplantıda bunu ifade ediyorum. Sıradan bir dönemde, sıradan bir zaman diliminde, olağan bir seçimle göreve gelmiş insanlar değiliz. Türkiye’nin önemli bir döneminde İstanbul’da göreve gelmiş insanlarız. Kopenhag’daki toplantıda, ‘Dünyada, iki seçimle göreve gelmiş belediye başkanı var mı aranızda?’ dedim, ‘Yok’ dediler. O bakımdan sorumluluğumuz çok fazla.”

Başkan İmamoğlu’nun konuşmasından duğer satır başları da şöyle:

-FARKINDALIĞI ORTAYA KOYMAK ZORUNDAYIZ-

“Her anımız mercek altında. Böylesine mercek altında olduğumuz bir süreçte çok dikkatli olup, çok hassas davranmak zorundayız. Prensiplerimizi ve ana bakış açımızı, her anımıza yansıtmak zorundayız. Yani bu şehrin insanlarına saygı duymak zorundayız. Bu şehrin her konusuna özenle yaklaşmak zorundayız. Özen gösteren ve yönetici özeninin değişimini hissettiren, o farklılığı ortaya koyan bir yönetim anlayışını ortaya koymak zorundayız. Önceliklerimiz var. Doğa, insan, yaşam kalitesi, çocuklar, gençler, dezavantajlı gruplar… Arkadaşlarımız ilgilendiği o alanla ilgili muazzam bir farklılığı ortaya koymak zorunda.”

-SORUMLULUĞUMUZ TÜRKİYE’YE KARŞI-

“Bu dönem; hiçbir dönem olmadığı kadar gerçek olmak zorunda. Gerçek bir süreci bu şehre yaşatmak zorundayız. Kimseyi aldatmayacağız. Yapabileceğimiz her şeyi yapacağız, yapamayacağımız şeyleri de insanlara anlatmaktan da asla çekinmeyeceğiz. Şuan toplum bizden, gerçeklik ve samimiyet bekliyor. İstanbul Büyükşehir Belediyesi olarak, belediyecilikte ortaya koyacağımız her değişimin, her dönüşümün Türkiye’ye yansıyacağının da farkındayız. Buradaki örnekler, Türkiye’deki belediyeler için aslında somut adımlara dönüşeceğinden eminiz. O bakımdan sorumluluğumuz sadece İstanbul’daki 16 milyon insana karşı değil, aynı zamanda bütün Türkiye’yi de ilgilendirdiğini unutmayarak, bunun farkında olarak görevimizi İstanbul’da yapmak zorundayız.”

-LİTERATÜRE GEÇECEK İŞLER YAPACAĞIZ-

“Bu süreçte, tarihindeki en iyi, en sağlıklı en doğru projeyi üreteceğiz. En büyük proje, en iyi proje anlamına gelmez. İstanbullular bize bütçeyi emanet ettiler. Bütünüyle bu verimliliği ortaya koyan büyük projeler üreteceğiz. Büyük derken, yapısal manadaki büyüklükten bahsetmiyorum. Sorumluluk adına büyüklükten bahsediyorum. Sosyal anlamda büyüklükten bahsediyorum. Kurumsal yapıyı çok önemseyeceğiz. Ne yazık ki İBB’nin yozlaşmış, birçok zafiyete bürünmüş -başta bütçe olmak üzere- idarecilerin kimliklerini, yeteneklerini, birikimlerini de elinden almış bir süreçten sonra, tümüyle yeteneklerinize ve birikimlerinize, tüm yaratacağınız yeniliklere dönük görevi size verirken açıkçası mesuliyeti de teslim ederek verdiğimiz bir dönemi yaşatacağız bu şehre. Ve bunlar literatüre geçecek kadar etkili olacak. Doğru bir şeye imza atarken, ‘Ya benim üstüm, benim amirim, onlar ne der’ diye düşünmeyip, doğru işe imza atma kararlılığını gösteren idari bir süreci bu şehre ve bu belediyeye yaşatmak zorundayız.”

-İLK 6 AYDAN SONRA İSRAF KALEMLERİNİ AÇIKLAYACAĞIZ-

“Göreve geldiğimiz günden beri israfı bu şehrin gündeminden kaldırmak için uğraşıyoruz. Detayları öğrenmeye başladığımızdan beri israf kalemlerini her gün açıklamaya kalkışsak, her gün bir şeyler söyleriz. Biz bunu tercih etmedik, etmeyeceğiz de. Ama israfla ilgili, arkadaşlarım bunu kendi öncelikleri haline getirip, ‘Biz israfı nasıl yok ederiz, var olanları nasıl tespit ederiz ve gerekli işlemi nasıl başlatırız?’ önceliğini her ortamda muhafaza etmek zorunda. Ve bu adımları da atıyoruz. İlk 6 aylık dönemimiz bittiğinde –yıl sonu anlamına geliyor- yıl sonunda Türkiye gündemine bunları açıklayacağız. ‘Biz bu israf kalemlerini ortadan kaldırdık ve bu israf kalemleri bu şehrin şu kadar lirasına mal oldu’ diyeceğiz. Tasarruf yapmayı da yine hepimizin her işleminde her eyleminde ortaya koyması gerekiyor. Tasarruf işi engelleyici bir kavram değildir. Tasarruf tam aksine sağlıklı ve verimli bütçe kullanma kabiliyeti demektir. O bakımdan işinizi engelleyen bir tasarruftan asla bahsetmiyorum. Biz işi daha verimli hale getiren, daha evrensel değerlere uygun ve memleketimizin her kuruşuna sahip çıkan yönetici kimliği ile hareket edebilmekten bahsediyorum.”

-ŞEFFAFLIĞI VE KATILIMCILIĞI ÖNEMSİYORUZ-

“Bizim ana unsurlarımızın başında şeffaflık, katılımcılık, hesap verebilirlik var. Bu bizim için çok önemli. Biz bunları lafta değil, uygulamada da ortaya koyacağız. Buna başladık. Özellikle stratejik plan konusunda çok katılımcı bir dönemi yönetiyoruz. Bu şehrin temel sorunlarını halka sorarak, halktan geri dönüş alarak süreci yönetiyoruz. Gerçekten ilk defa İBB’de bu kadar büyük katılımcılıkla hazırlanmış 5 yıllık bir stratejik bir plan olacak. Bu konuda bütün arkadaşlarım sorumluluğunu yerine getirecek ve bu süreci en sağlıklı şekilde tamamlayacak.”

-GÜNÜMÜZ TEKNOLOJİSİ İLE İNSANLARA ULAŞMAK ARTIK DAHA KOLAY-

“Teknoloji bize, çok daha demokratik olabilme, bu şehirde demokrasiyi en derin şekilde hissettirebilme kabiliyeti veriyor. Biz günümüz teknolojisini en üst seviyede kullandığımız takdirde biliyoruz ki, dünyanın en demokrat şehri olma konusunda çok hızlı hareket edebiliriz. Çünkü insanlara ulaşmak, geri dönüş almak eskiden çok zor olabilirdi; ama şimdi bir o kadar da kolay. Teknolojiyi, tümüyle demokrasiyi damarına kadar hissettiren bir şehir olma yönünde kullanmalıyız.”

-ENGİN ALTAY: “BU AZİZ MİLLET, ‘82 MİLYON İÇİN HER ŞEY ÇOK GÜZEL OLACAK’ DİYECEK”-

Cumhuriyet Halk Partisi Grup Başkanvekili Engin Altay da Başkan İmamoğlu’na ev sahipliği için teşekkür ederek, “Sizin, sayın başkanımız liderliğindeki başarınız, bize 70 yıldır tutamadığımız bir anahtarı verecek. Bu aziz millet, ‘Biz CHP’ye, İmamoğlu’na İstanbul’u verdik ne güzel oldu. Şimdi CHP’ye, Türkiye’yi vereceğiz. 82 milyon için her şey çok güzel olacak’ diyecek” şeklinde konuştu.

Engin Altay’ın konuşmasına şöyle devam etti:
-SİZİN İŞLERİNİZİ KOLAYLAŞTIRAN OLACAĞIZ-

“Siyaset özelinde milletvekilleri milletle devlet arasında bir köprü işlevi görür. İstanbul milletvekillerimiz, partimiz, meclis üyelerimiz bize gelen her talep için sizi arıyor olsak, her biriniz ile her gün 20’şer defa görüşüyor olmamız gerekir. Hem ben hem de milletvekillerimiz, içinde bulunduğumuz halin, durumun farkında. Bilmenizi isterim ki, hep birlikte biraz önce sevgili başkanımızın söylediği gibi; dünyanın ve Türkiye’nin takdir edeceği işler yapmak zorundayız. Ben bunun olacağına inanıyorum. Burada bulunan bulunmayan tüm saygıdeğer milletvekili arkadaşlarımın ortak düşüncesidir. Bizden size gelen meseleler biraz önce genel başkanın ifade ettiği gibi toplumdan bize gelen şikayetler yakınmalar olabilir, bunları iletmek bizim görevimiz. Takdir tasarruf elbette sizin. Ama biz sizin işlerinizi milletvekilleri olarak, parti olarak kolaylaştıran olacağız içiniz rahat olsun.

-ALLAH YOLUNUZU AÇIK ETSİN-

“Biz artık bir ekibiz. Elbette belediye siyasi parti değildir. Ama bir siyasi iradeye belediyeyi teslim etmiştir. Ve bu siyasi irade de bu anlayış ve perspektifle kadroyu kurmuş. Sizin için söyleyebileceğim tek şey, bazen de üzülüyorum acıyorum; çünkü çok yoğun bir tempo olacak. Allah ayağınıza taş değdirmesin. Allah yolunuzu açık etsin. Bu yol hepimizin birlikte yürüyebileceği, Türkiye’nin hak ettiği gerçek demokrasiyi ve insani, sosyal ve kültürel yüksek standartları elde edecek kutlu bir yoldur.”

Konuşmaların ardından Başkan İmamoğlu, Haliç Kongre Merkezi’nin bahçesinde misafirleri ile ayrı ayrı ilgilenerek sohbet edip hatıra fotoğrafı çektirdi.