- Eksper Haber - https://eksperhaber.com -

Dario Fo’nun Ünlü Eseri ‘Bir Anarşistin Kaza Sonucu Ölümü’ Kartal’da Sahnelendi


Nobel ödüllü ünlü İtalyan oyun yazarı Dario Fo’nun, 1969 yılında Milano’da yaşanan bir olaydan esinlenip yazdığı ve yargının çöktüğü bir toplumu anlatan ‘Bir Anarşistin Kaza Sonucu Ölümü’ adlı tiyatro oyunu, Kartal’da sahnelendi.


Hakan Güven’in yönetmenliğini üstlendiği, ‘Bir Anarşistin Kaza Sonucu Ölümü’ adlı tiyatro oyunu, Kartal Belediyesi’nin Şubat ayı kültür sanat programı kapsamında, Hasan Ali Yücel Kültür Merkezi’nde Kartallı tiyatro severler ile buluştu.
Polis merkezi önünde cansız bedeni bulunan anarşist Giuseppe Pinelli’nin ölümünün ardından gelişen olayları konu alan ve Ankara Sanat Tiyatrosu tarafından sahnelenen oyuna, Kartal Belediye Başkanı Gökhan Yüksel’i temsilen; Kartal Belediyesi Başkan Yardımcısı Adem Uçar, Başkan Danışmanı Düzgün Çapar, Kültür ve Sosyal İşler Müdürü Umut Veli Develi, Basın Yayın ve Halkla İlişkiler Müdürü Hüseyin Güler ve çok sayıda Kartallı sanatsever katıldı.
İtalyan Halk Tiyatrosu’nun önemli örneklerinden biri olan ‘Bir Anarşistin Kaza Sonucu Ölümü’ne can veren oyuncular; Mahir İpek, Mehmet Ulusoy, Yıldırım Şimşek, Çağlar Deniz, Velican Demirel ve Hazal Pekgöz ise sahnede adeta devleşti. Yaklaşık 2 saat süren tiyatro oyunu, izleyiciler tarafından çok beğenildi.
“Yaşasın Tiyatro!”
Oyunun sonunda, Kartal Belediyesi Başkan Yardımcısı Adem Uçar, alkışlar eşliğinde oyunculara teşekkür plaketi takdim ederek; “Bizleri bugün yalnız bırakmayan siz izleyicilere ve bizlere unutulmaz bir gece yaşatan oyuncularımıza ve teknik ekibe sonsuz teşekkürlerimizi sunuyoruz. İyi ki tiyatro var, yaşasın tiyatro” ifadelerini kullandı.
Bir Deli, Derin Devlet ve Yozlaşmış Adalet
Nobel ödüllü yazar Dario Fo tarafından kaleme alınan, Hakan Güven’in yönetmenliğini üstlendiği ve ünlü oyuncu Mahir İpek’in başrolde oynadığı oyununun konusu ise şöyle; 1969 yılında Milano’da bir meydanda patlayan bir bomba 16 kişinin ölümüne yol açar. İtalyan polisince suçlanarak tutuklanan anarşistlerden Giuseppe Pinelli’nin cesedi, gözaltında tutulduğu emniyet müdürlüğünün penceresinin altında bulunur. Gelen açıklama kaza sonucu ölümdür. Bir “deli” sorgulanmak üzere aynı binaya getirilince, ironi içinde anlatılan olaylar zinciri; derin devletin, adalet sisteminin ve demokrasinin sorgulanmasına kadar varacaktır.