MENÜ ☰
Eksper Haber » maltepe, Manşet » Hatay’dan Maltepe’ye barış ezgileri yükseldi
Hatay’dan Maltepe’ye barış ezgileri yükseldi

Hatay’dan Maltepe’ye barış ezgileri yükseldi

Maltepe Belediyesi, Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Doç.Dr.Lütfü Savaş ve Nobel Barış Ödülü’ne aday gösterilen Hatay Medeniyetler Korosu’nu Maltepe’de konuk etti. Koronun tam 14 dilde söylediği barış ezgilerine salonu dolduran yüzlerce kişi eşlik etti.

Hatay Medeniyetler Korosu’nun, 1 Nisan tarihinde resmî açılışı yapılacak “Expo 2021 Hatay” organizasyonunu tanıtma amaçlı sahne aldığı “Hatay Expo Lansman Konseri”, Maltepe Belediyesi Prof.Dr.Türkan Saylan Kültür Merkezi’nde düzenlendi. 

Maltepe Belediye Başkanı Ali Kılıç’ın ev sahipliği yaptığı konsere Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Doç.Dr.Lütfü Savaş, Adalar Belediye Başkanı Erdem Gül, CHP Grup Başkanvekili ve İstanbul Milletvekili Engin Altay, CHP Mersin Milletvekili Ali Mahir Başarır, CHP İstanbul Milletvekilleri Doç.Dr. Yunus Emre, Prof. Dr.Fethi Açıkel, Maltepe İlçe Başkanı Ali Cengiz Erol’un da aralarında bulunduğu çok sayıda konuk katıldı. Konserden önce Hatay’ın sembollerinden olan Künefe tatlısı yapılarak davetlilere ikram edildi.

Bugüne kadar dünya üzerinde 800’den fazla konser veren, toplumsal barış ve kardeşlik mesajını birbirinden güzel ezgilerle seslendiren, Nobel Barış Ödülü’ne aday gösterilen koronun konserine Maltepeli vatandaşlar da büyük ilgi gösterdi.

KILIÇ, ‘DARISI M’EXPO’YA’ DEDİ
Maltepe Belediye Başkanı Ali Kılıç, medeniyetlerin, inançların, kültürlerin buluştuğu Hatay şehrini, Anadolu’nun çağdaş yüzü Türkan Saylan’ın ismini taşıyan kültür merkezinde ağırlamaktan büyük onur duyduğunu ifade etti. Kılıç “Hatay şehrine kültürlerin başkentliğine, Anadolu’daki inançların bir araya gelmesine, komşuluk yapmasına, Anadolu’da arzuladığımız mozaiği yaşatmasına verdiği katkıdan dolayı için imparatorlukların başkenti İstanbul’dan iyi ki varsınız diyoruz. EXPO Hatay projesi için Sayın Başkan ve ekibini kutluyorum. Türkiye’yi dolaşıyorlar. Hatay’a ve Türkiyemize çok büyük katkı sunacaklar. Darısı Maltepe’nin başına. Maltepe’ye M’EXPO’yu getirmeyi istiyoruz. Bunlar ülkemizin kazanımları. Koşullar ne olursa olsun daima sevgi kazanacak diyoruz” diye  konuştu.  
 
HATAY’I ZİYARET EDİN ÇAĞRISI YAPTI
Covid-19 salgınının neden olduğu olumsuz koşulları ve özellikle de uluslararası katılım zorluklarını dikkate alarak etkinliğin açılış tarihinin 1 Nisan olarak belirlendiğini ifade eden Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Lütfü Savaş, Maltepeli vatandaşları 1 Nisan’dan itibaren Hatay’da misafir etmek istediklerini söyledi. Hatay’ın ilklerin ve enlerin şehri olduğuna dikkat çeken Savaş “Hatay üç tane semavi dinin ilk Anadolu’ya ayak bastıkları, ilk ibadet ettikleri, ilk Hristiyan kelimesi kullanılan yer. Hatay tarımın ilk yapıldığı, buğdayın, zeytinin ekildiği, İpek Yolu’nun Akdeniz’le buluştuğu yer. 13 medeniyete, 27 kültüre ev sahipliği yaptığı, imbikle süzüldüğü yer. Biz Hatay’da bayramları, önemli günleri birlikte kutluyoruz. Bugün de bu bayramı burada yaşamak istiyoruz” diye konuştu.

BAŞKAN KILIÇ’A İTHAF EDİLEN TÜRKÜ
İmam, papaz, doktor, manifaturacı, avukat, öğretmen gibi  profesyonel müzisyen olmayan koro üyelerinin de yer aldığı aldığı Yılmaz Özfırat yönetimindeki Medeniyetler Korosu alkışlar eşliğinde sahne aldı. Koro konsere halk ozanı Seyyid Nesimi’nin “Bu Cihan’a Sığmazam” isimli deyişiyle başladı. Koro  Halk ozanı Pir Sultan Abdal’ın   “Ötme Bülbül” isimli deyişini Alevi ve Sünni kardeşliği için söyledi. Koronun 14 dilden şarkılar söyleyen solisti, sosyolog Meltem Bingöl Altunay, müzisyen  Mikail Aslan’ın seslendirdiği söz ve müziği anonim Zazaca “Elgajiye” isimli  Dersim türküsünü  Başkan Ali Kılıç’a ithaf etti. “Al Bint Chalabiya” isimli şarkı Ortadoğu’da akan kanın ve savaşın son bulması için seslendirilirken Çanakkale Boğazı’ndan geçiş yaptığı sırada Nara Burnu önlerinde İsveç şilebi “Naboland” ile çarpışması sonucu 69 yıl önce batan Dumlupınar Denizaltısı’nda şehit olan 81 asker için yazılan  “Ah Bir Ataş Ver” isimli ağıt salonda duygusal anlar yaşattı. Farklı kültürlere ait halk şarkılarını ve türkülerini söyleyerek büyük beğeni toplayan koro, konseri “Bir Başkadır Benim Memleketim” isimli şarkıyı söyleyerek tamamladı. 

BARIŞ EN GÜZEL TÜRKÜDÜR
Hatay Expo tanıtım günleri kapsamında Maltepe’ye gelerek unutulmaz bir konser veren Medeniyetler Korosu’nun  solisti Meltem  Bingöl Altunay duygularını bizimle paylaştı. Maltepe Belediyesi’nin davetlisi olarak geldikleri Türkan Saylan Kültür Merkezi’nde uzun yıllar unutulmayacak bir konser veren Altunay aslında bir sosyolog. Ailesiyle birlikte yaşadığı Hatay’da barışa bir katkı sunabilmek için gittiği koroda tam 14 yıldır görev yapıyor. 3 semavi dinin kalbinin birlikte attığı kardeşlik şehri Hatay’da yaşamanın büyük bir mutluluk olduğunu belirten Altunay’ın sözleri de en az seslendirdiği barış türküleri, şarkıları kadar güzel: “Bu ülkenin barışa özlemini, birleşmeye kültürlerin bir arada olmasına ihtiyaç duyduğunu  gören bir topluluğuz. Bu toplulukla çıktığımız her yerde insanların bir arada yaşama kültürünün yayılmasını istiyoruz. Tam 14 farklı dilde söylüyoruz ezgilerimizi. Maltepe’den de bu mesajı vermek için geldik. Hepimiz tek bir Allah’ın kuluyuz. Sadece bundan ötürü yola çıkıyoruz. Başka bir ortaklık aramaya gerek yok diyoruz. Barış elçileriyiz bizler. Dünyanın neresine gidersek gidelim, ülkemizin neresine gidersek gidelim kardeşlik şarkıları söylüyoruz bütün halklar ve bütün dinler için.  Biliyoruz ki barış insanlığın özlemidir, en güzel türküdür. Dili, dini, rengi, ırkı olmaz.”

KOROMUZDA İMAM, PAPAZ YAN YANA TÜRKÜ SÖYLÜYOR
2012 yılında Nobel Barış Ödülü’ne aday gösterilen bu muhteşem koronun yönetmeni Yılmaz Özfırat da barışın sesi olmaktan duyduğu gururu dile getiriyor. Maltepe Belediye Başkanı Ali Kılıç’ın verdiği kardeşlik mesajlarının kendi duygularına da tercüman olduğunu belirten Özfırat şöyle anlatıyor duygularını: “Koromuzun içinde imam, papaz, doktor, manifaturacı, avukat, öğretmen gibi halktan, profesyonel müzikle ilgisi olmayan  kişiler yer alıyor. Bugüne kadar dünya üzerinde 800’den fazla konser verdi. Türkiye’de bir arada yaşama kültürünü insanlara göstermeye çalışıyoruz. İster Hristiyan ister Yahudi ister Müslüman olsun hepimiz tek bir Allah’ın kuluyuz. Bunu tekrar insanlara göstermeye çalışıyoruz.  Maltepe’de olmaktan büyük bir onur ve mutluluk duyuyoruz. Değerli dostum, büyüğüm, ağabeyim Ali Kılıç beyefendinin misafiri olarak buradayız. Çok güzel ağırlanıyoruz.  Maltepe’de kozmopolit bir yerdir. Her milletten, dinden insan bir arada yaşamaktadır. Bunu Maltepelilerle birlikte bu akşam  bir kez daha göstermek istiyoruz.” 
 

Tarih : 20.02.2022

Haber Fotoğrafları

📆 20 Şubat 2022 Pazar 21:17   ·   💬 0 yorum   ·   Yazdır Yazdır

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir