- Eksper Haber - https://eksperhaber.com -

İMAMOĞLU: “İSTANBUL’DA BORCU AZALTTIK, YATIRIMI HIZLANDIRDIK”

İBB’nin 25.9 milyar liralık 2020 Bütçesi’ni Meclise sunan Başkan İmamoğlu, vadesi geçmiş ve gelecek borçlarla 14 milyar liralık bir bütçe açığı devraldıklarını, 6 ayda açığı 4.7 milyar liraya indirdiklerini ve 3,2 milyar lira tasarruf sağladıklarını açıkladı. “Yasal ödemelerimizin tamamını yapıyoruz ve maaşları zamanında ödüyoruz. Üstelik; sosyal yardımlar, kreşler, Halk Süt, 30 bin üniversiteliye eğitim yardımı gibi pek çok yeni destek paketi başlattık” diyen İmamoğlu, “Asıl performansımızı bundan sonra göreceksiniz. Şimdi vatandaşlarımızın bize verdiği talimatların gereğini yerine getireceğiz” ifadelerini kullandı.

İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Meclisi’nin Aralık ayı toplantılarının 3. Birleşimi, İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun yönetiminde Saraçhane binasında gerçekleştirildi. İBB 2020 Yılı Bütçesi, 2020 Yılı Yatırım ve Hizmet Programı, 2020 Yılı Performans Programı ile 2020 – 2024 Stratejik Planı’nı İBB Meclisi’ne sunan Ekrem İmamoğlu, yatırım ve hizmetler ile İBB’nin gelecek vizyonuna ilişkin çok önemli açıklamalarda bulundu. 

“PERSONEL MAAŞINI ÖDEYEMEYEN BİR İBB DEVARALDIK”

İmamoğlu, 26 Haziranda İBB yönetimini ağır bir borç yükü altında ve duran yatırımlarla devraldıklarını belirterek, “Kucağımızda vadesi geçmiş yaklaşık olarak 6 milyar liralık bir borcu teslim alarak işe başladık. Personelimizin maaşlarını ödeyecek paramız yoktu kasada. Yılsonuna kadar bizden önceki yönetimin yaptığı bütçeye göre 7,9 milyar liralık bir büyük bütçe açığı devraldık. Yani 6 milyar liralık vadesi geçmiş borç, artı sene sonuna kadar da yaklaşık 8 milyar lira daha para ihtiyacı. Toplamda 14 milyarlık bir bütçe açığı devraldık. Son 6 ayda biz bu 14 milyar liralık açığı yönettik. Ekonomi daraldığı için vatandaşın, şirketlerin geliri ve dolayısıyla vergisi düşmüş. Yani İBB’nin ve bağlı şirketlerinin gelirlerinde de ciddi bir gerileme yaşanmış. Üstelik, planlanan gayrimenkul gelirleri de bütçedeki gibi gerçekleşmemiş. Bizim görev yaptığımız ikinci 6 ayda da bu daralma devam etti. Dahası da var. Biz göreve geldikten sonra bize ödenmesi gereken Maliye Bakanlığı payı ödemesinin, Türkiye tarihinde görülmemiş şekilde, bizden önceki yönetime avans olarak gönderilip kullandırılmış olmasına karşın biz işbaşı yaptık. Bu büyük krizi, devasa bir finansal açığı yönettik. Bunu yönetirken de bakın, Aralık ayı sonuna yaklaştık; ama bizim vadesi geçmiş borçlarımız artmadı. Vadesi geçmiş borçlarımız hala devraldığımız 5,8 milyar lira seviyesinde. Üstelik