- Eksper Haber - https://eksperhaber.com -

Kartal Belediyesi’nde Çalışan Annelere Yönelik Önemli Kazanım

 Kartal Belediyesi ve Tüm Yerel-Sen arasında imzalanan toplu iş sözleşmesi (TİS)  ile personelin resmi doğum iznine ilave olarak 10 hafta ücretli izin hakkı elde etmiş oldu.

 Kartal Belediyesi ile Tüm Yerel-Sen Sendikası arasında 430 memur ile sözleşmeli memurlarının tamamını kapsayan toplu iş sözleşmesi geçtiğimiz günlerde düzenlenen tören ile imzalandı. Kartal Belediye Başkanı Gökhan Yüksel, Başkan Yardımcıları, Tüm Yerel-Sen Sendikası Genel Başkanı Tamer Yiğit Güler, Tüm Yerel-Sen Sendikası İstanbul 1 No’lu Şube Başkanı Burak Uzuntaş ile sendika temsilcilerinin katılım sağladığı tören,  Kartal Belediyesi ana hizmet binasındaki meclis salonunda gerçekleşti.

Kartal Belediyesi ile Tüm Yerel-Sen Sendikası arasında yapılan görüşmeler sonrasında Kartal Belediyesi’nde çalışan 430 memur ile belediye bünyesindeki sözleşmeli memurların, 2021 ve 2022 yıllarını kapsayacak iş sözleşmesi, taraflar arasında karşılıklı anlaşma ile mutabık olunan maddeler üzerinden imzalandı. Sendika temsilcileri ile yapılan toplu iş sözleşmesine göre memur ve sözleşmeli memurların ücretlerinde ve sosyal haklarında önemli iyileştirmeler yapıldı.

Türkiye’de İlk Kez Resmi İzne Ek Olarak Verilen Annelik İzni

2018 yılında Kartal Belediyesi ile Tüm Yerel-Sen arasında imzalanan toplu iş sözleşmesi ile Türkiye’de bir ilk gerçekleşmiş, ilk kez imzalanan bir sözleşme ile memur anneler, devletin doğum yapan kadın çalışana verdiği resmi doğum iznine ek olarak 5 haftalık ücretli izin hakkını elde etmişti.  Geçtiğimiz günlerde imzalanarak 2021-2022 yıllarını kapsayacak olan son sözleşmeyle ise annelerin sahip olduğu ücretli izin hakkına beş hafta daha eklendi. Böylelikle resmi annelik iznine ek olarak çalışan memur anneler, Tüm Yerel-Sen ve Kartal Belediyesi arasında imzalanan sözleşme ile 10 hafta daha ücretli izin hakkını elde etmiş oldu. Bu büyük kazanım, halen Türkiye’de ilk ve tek olma özelliğini taşıması bakımından önemini koruyor.

İmzalanan Toplu İş Sözleşmesi hakkında konuşan Tüm Yerel-Sen İstanbul 1 No’lu Şube Sekreteri Aydan Selma Özkorkmaz: “Kartal Belediyesi ile imzaladığımız toplu iş sözleşmesi kapsamında hem sosyal hem de maddi anlamda önemli kazanımlar elde ettik. Söz konusu maddeler arasında en önem verdiklerimizden biri de kadın çalışanlara yönelik oldu. Kadınlara çalışma hayatında çeşitli ayrıcalıklar tanıyarak onları desteklemek, sendikamızın üzerinde özellikle durduğu konulardan biri. Bu anlamda 2018 yılında bir ilki gerçekleştirdik. Son yaptığımız sözleşme ile de kadın çalışanlar için resmi annelik izni hariç toplamda 10 haftalık ücretli annelik iznini gündemimize aldık. Kadınların çalışma koşullarını iyileştirici her türlü girişime açık bir belediye başkanı ile muhatap olmak da bu süreçte çok önemliydi. Bu sebeple Kartal Belediye Başkanımız Sayın Gökhan Yüksel’e de desteğinden dolayı ayrıca teşekkür ediyor, elde edilen kazanımların tüm kamu kurumlarına öncülük etmesini diliyorum.” Dedi.