MENÜ ☰
Eksper Haber » Belediye, GÜNDEM, maltepe, Toplum » Maltepe95 projesi ile bebekli annelere ‘‘uzaktan eğitim’’le destek
Maltepe95 projesi ile bebekli annelere ‘‘uzaktan eğitim’’le destek

Maltepe Belediyesi Kadın ve Aile Hizmetleri Müdürlüğü, Anne ve Çocuk Danışma Merkezinde Maltepe95 projesi ile, yeni tip koronavirüs (Kovid19) salgınıyla mücadele sürecinde anne bebek eğitimlerine online devam etti.

Kadın ve Aile Hizmetleri Müdürlüğü tüm dünyanın ortak çıkmazı olan pandemi ile mücadele sürecinde Maltepe95 projesi kapsamında anne ve bebek eğitimlerine ekranlardan online katılarak kesintisiz ve tamamen ücretsiz olarak devam etti.

AİLELER TARAFINDAN BENİMSENDİ

Projenin sahibi olan Hollandalı Bernard Van Lear Vakfı ve Maltepe Belediyesi işbirliği ile 0-24 aylık bebekli annelere bebeklerin gelişimleri ile ilgili eğitimler veriliyor. Ekim 2017 tarihinde Maltepe Belediyesi Kreş Müdürlüğü’nde uygulamaya başlatılan Maltepe95, sonrasında aileler tarafından benimsenmesi ve oluşan yoğun talep sebebiyle projenin devam ettirilmesi kararı alındı. Alınan karar ile Maltepe95 Kadın ve Aile Hizmetleri Müdürlüğü bünyesinde başarılı bir şekilde sürdürüldü. Anne ve bebek eğitimin verildiği bu proje için belediye personeli 3 öğretmen Boğaziçi Üniversitesi’nden eğitim aldı.

Maltepe95 projesine katılım sağlayan ailelerimize ayrıca, pandemi öncesinde anneler ve babalar günü etkinlikleri, odak grup çalışmaları, nostaljik sokak etkinlikleri ve doğum günü kutlamaları gibi organize etkinliklerle ortak buluşma alanı sağlanırken; pandemi sürecinde ise sadece online eğitimle kesintisiz desteğe devam edildi.

Proje kapsamında, hamileliğin 8.ayından itibaren aileler ziyaret edilmeye başlanır ve anneye; psiko-sosyal destek, sağlıklı beslenme, doğuma hazırlık vb. konularda danışan rehberlik hizmeti verilmektedir. Doğum sonrası ilk etapta; bebeğin1.ayından itibaren 18 ayına kadar, ikinci etapta; 18 ayından 2 yaşına kadar, rehberlik ve danışmanlık yapılır. İkinci etap kapsamında; bebeğin dil gelişimi, küçük ve büyük motor gelişimi, sosyal ve duygusal gelişimi, öz bakım becerileri, bilişsel gelişiminin desteklenmesi sağlanmaktadır. Gıdaya geçiş, tuvalet becerilerini destekleme ve materyalli oyunla gelişim süreci desteklenmektedir.

PANDEMİDE ONLİNE KESİNTİSİZ DESTEK

Bebeğin gelişimini anne ile ilişkisi bağlamında destekleyen ‘‘Ev Ziyareti Temelli Aile Rehberliği Programı’’ amacı, özellikle maddi ve çevresel imkânlar açısından kısıtlı kişilere bebeğin bakım sürecinde aileye rehberlik hizmeti sunarak bebeklerinin gelişim sürecine olumlu katkılarda bulunmak.

0-24 aylık bebekli annelere bebeklerin gelişimleri ile ilgili eğitimler ikametlerinde ziyaret edilerek yapılırken, pandemi sürecinde online olarak kesintisiz devam etti. Proje kapsamında bugüne kadar 578 aileye ulaşılırken, şuanda 90 ailemiz online olarak hizmet alıyor.

Ayrıca, Türkiye’de ilk kez 2017 yılında Maltepe Belediyesi’nde uygulanan bu proje şimdilerde İBB bünyesinde uygulanmaya başlanmıştır.

BERNARD VAN LEAR VAKFI

Holandalı Bernard Van Lear Vakfı gelirinin büyük bir kısmını çocukların gelişimi için kullanan bir vakıf. 0-3 yaş arası beyin gelişiminin yüzde 80’inin tamamlandığı dönem olduğu için bu süreçte tüm bebekli annelere destek olmayı kritik amaç ediniyor. Dünyanın çeşitli ülkelerinde yaptıkları işbirliği ile projelerini hayata geçirerek sayısız bebekli anneye destek oluyor. (18.06.2021)

📆 18 Haziran 2021 Cuma 16:54   ·   💬 0 yorum   ·   Yazdır Yazdır

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir