MENÜ ☰
..
Eksper Haber » GÜNDEM, Manşet » Recep Tayyip Erdoğan Cemevini Ziyaret Etti
Recep Tayyip Erdoğan Cemevini Ziyaret Etti

AKP’li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Hüseyin Gazi Cemevi’ne Hüseyin Gazi Derneği Yönetim Kurulu’nun “bilgimiz dışında” dediği bir ziyaret gerçekleştirdi.

Aleviler için kutsal Muharrem ayının birinci günü Ankara’da bazı Cemevi ve derneklere yönelik saldırı gerçekleşmişti. AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Muharrem orucunun onuncu günü olan “Aşure” gününde Mamak’taki Hüseyin Gazi Türbesi ve Cemevi’ni ziyaret etti.

Ziyaret öncesi Erdoğan, sanal medya hesabından, “Birlik ve beraberliğin simgesi olan AşureGünü’nün ve muharrem ayının İslam âlemi için hayırlara vesile olmasını diliyorum. Şehadetinin senei devriyesinde şehitlerin efendisi, Peygamber Efendimizin torunu Hazreti Hüseyin Efendimizi ve Kerbela şehitlerini rahmetle yâd ediyorum” mesajı yayınladı.

Basına kapalı gerçekleşen ziyarette Erdoğan’a, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ve Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy da eşlik etti.

Ziyaret Alevi dergahında tartışma yarattı 

Mezopotamya Ajansı’nın haberine göre ziyaretin organizasyonu, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun danışmanı Arif Ali Özzeybek tarafından gerçekleştirildi. Buluşma için hem Ankara’dan hem Ankara dışından bazı Alevi dedeleri, Bektaşi babaları ve akademisyenlerin de davet edildiği ve buluşmaya katılacakların yol ve konaklama masraflarının, İçişleri Bakanlığınca karşılanacağı öğrenildi. 

Ancak, geçtiğimiz yıllarda Erdoğan ve hükümet yetkililerinin yaptıkları açıklamalarda “Cemevleri ibadethane değildir”, “İslamda tek ibadethane vardır, cami” mealindeki sözleriyle Alevilere ve inanç merkezlerine olumsuz yaklaşımlarının Alevi kamuoyundaki tepkileri sürerken Alevi dergahını ziyaret girişimi topluluk içinde yeni tartışmalara neden oldu. 

Cemevlerinin “ibadethane” kapsamında görülmesi gerektiğine yönelik mahkeme kararlarını uygulamayan iktidar üyelerinin “Cümbüş evi” dedikleri cemevinde oruç açma girişimleri ve 30 Temmuz’da Ankara’da cemevlerine yapılan saldırılar konusunda Cumhurbaşkanlığı’ndan henüz bir açıklama yapılmamış olması da tepkileri artırdı. 

Dernek yönetimi: Bilgimiz dışında

Ziyaret öncesi Hüseyin Gazi Derneği yönetimi ile bazı Alevi örgütleri tepki gösterdi. Hüseyin Gazi Derneği Yönetim Kurulu, yaptıkları yazılı açıklamada söz konusu ziyareti medyadan öğrendiklerini belirterek, “Bu ziyaretin bilgimiz dışında gerçekleştiğini ve bireysel kararla dergâhımızı siyaset oyununa alet eden Vakıf Başkanı’nı protesto ettiğimizi kamuoyuna saygılarımızla duyururuz” demişti.


Hüseyin Gazi Derneği Yönetim Kurulu açıklaması
“İki gün önce Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Ankara’da bir cemevini ziyaret edeceği haberi medyaya düştü. Bizler de birçok Alevi kurumu gibi bu ziyaretin nerede olacağını, Alevilere karşı inkârcı politikaları sürdüren siyasi iktidarın nerede ve ne zaman bu ziyareti gerçekleştireceğini merak ediyorduk.”Hüseyin Gazi Kültür Derneği’ olarak ziyaretin dernek merkezimizin bulunduğu Hüseyin Gazi Dergâhı’nda olacağını haberden sonra öğrenmiş olduk. Bu ziyaret programı Hüseyin Gazi Vakıf Başkanı Mehmet Ali Ayyıldız’ın kişisel inisiyatifi ile organize edilmiştir. Ziyaret sürecinden ne Vakıf Kurucular Kurulu’nun ne dernek Yönetim Kurulu’nun ne de Mütevelli Heyeti Başkanı ve Dernek Başkanımız Melih Hız’ın bilgisi bulunmaktadır.Ziyaretin dayatma şeklinde olmaması gerekir”Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanlığı makamı her yeri ziyaret edebilir. Ancak bu ziyaretin dayatma şeklinde olmaması beklenir. Dayatma ziyaret sırasında ismi alınan 4 Vakıf yöneticisi dışında kimsenin ziyarette bulunamayacağını da içeriyor. Dergâhımıza ziyarete gelenlerin dergâh adabına uyarak, dinlemeye, anlamaya, bir olmaya gelmesini beklerdik. Bu şekilde oldu bitti ile gerçekleştirilen dayatmacı bir ziyaret kabul edilemez.”Biz Yönetim Kurulu olarak Recep Tayyip Erdoğan’ın 20 yıllık iktidarında ilk defa gerçekleştirdiği cemevi ziyareti sırasında orada olabilseydik, kendisine şu sorunlarımızı ve taleplerimizi yüz yüze dile getirecektik:”▶ Yargı kararlarına uyularak inanç ve ibadetlerimizi yerine getirdiğimiz cemevlerinin ibadethane statüsü ve diğer ibadethanelere uygulanan kamusal ayrıcalıklar tanınmalı,”▶ AİHM kararları doğrultusunda zorunlu din dersleri uygulamasına son verilmeli,”▶ Alevi-Bektaşi köylerine maddi manevi cebirle cami yapılması uygulamasına son verilmeli ve imamlar geri çekilmeli,”▶ Devletçe el konulmuş bulunan Alevi-Bektaşi dergâhları ve inanç merkezleri Alevi-Bektaşi toplumuna devredilmeli,”▶ Madımak Oteli ‘utanç müzesi’ olmalı,”▶ Kamuda işe alımlarda ve görevde yükselmede ayrımcılığa son verilmelidir.Dergahımızı siyaset oyununa alet eden Başkanı protesto ediyoruz”İstanbul Sözleşmesi’nden çıkabilecek kadar gücü elinde bulunduran tek kişilik hükümetin, yukarda açık olarak yazdığımız talepleri yerine getirebilmesi için bir A4 kâğıdına Cumhurbaşkanı Kararnamesi veya Kararı olarak bu kararları yazdırıp imzalaması yeterlidir.”Bu ziyaretin bilgimiz dışında gerçekleştiğini ve bireysel kararla Dergâhımızı siyaset oyununa alet eden Vakıf Başkanı’nı protesto ettiğimizi kamuoyuna saygılarımızla duyururuz.”
📆 09 Ağustos 2022 Salı 13:16   ·   💬 0 yorum   ·   Yazdır Yazdır

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir