MENÜ ☰
.
Eksper Haber » GÜNDEM, Kadıköy belediyesi, Manşet, Toplum » Sinematek / Sinema Evi’nde Film Gösterimleri Başladı
Sinematek / Sinema Evi’nde Film Gösterimleri Başladı

Kadıköy Belediyesi, 12 Eylül 1980 darbesiyle kapanan Türk Sinematek Derneği’nden sonra Sinematek ruhunu yeniden canlandırıyor. Kadıköy’de Yoğurtçu Parkı yakınlarında inşaası tamamlanan Sinematek / Sinema Evi aralık ayında yapılacak resmi açılış töreni öncesi gösterimlerine başladı. 

Kadıköy Belediyesi, 25 Ağustos 1965 tarihinde Onat Kutlar ve arkadaşları tarafından İstanbul’da kurulan ve 1980 askeri darbesiyle birlikte kapanan Türk Sinematek Derneği’nin mirasını, derneğin ilk üyesi olan Jak Şalom’un girişimiyle Sinematek / Sinema Evi projesiyle yaşatıyor.  Sinematek / Sinema Evi pandemi koşullarının dayattığı uzun bekleme sürecinin ardından yeni binasında gösterimlerine başladı. Aralık ayında yapılacak açılış töreni öncesi, Kadıköy Belediye Başkanı Şerdil Dara Odabaşı ev sahipliğinde bir tanıtım gecesi düzenlendi. Geceye Onat Kutlar’ın eşi Filiz Kutlar, Yılmaz Güney’in eşi Fatoş Güney,  Türk Sinematek Derneği’nin kurucularından şair, yazar, çevirmen Cevat Çapan, sinema dünyasından tanıdık simalar, yönetmenler ve sinema eleştirmenleri katıldı. 

“SİNEMATEK / SİNEMA EVİ KADIKÖY’ÜN KÜLTÜR ATLASINA BİR İŞARET KOYMUŞ OLACAK”

Gecede konuşan Kadıköy Belediye Başkanı Şerdil Dara Odabaşı Sinematek / Sinema Evi projesini hayata geçirmenin mutluluğu ve gururunu yaşadığını belirtti ve sözlerini şöyle sürdürdü: 


“Türkiye’de Sinematek’in acısı tatlısıyla uzun bir macerası var. Bu maceranın tamamı, mutluluk ve iyi hatıralar üzerine kurulmuş değil. Ama bugün mutluyuz. 12 Eylül’ün gadrine uğramış bu eşsiz kurumun, 40 yıl sonra Kadıköy Belediyesi’nin çatısı altında yeniden hayata dönmesinin gururunu yaşıyoruz. 
Sinematek / Sinema Evi, hem sinema sanatına katkı sağlayacak hem de Kadıköy’ün kültür atlasına kıymetli bir işaret koymuş olacak. Atölye ve sergiler olmak üzere çeşitli etkinliklerle de takipçilerinin sinema kültürünü zenginleştirecek bir kurum olacak.” 

📆 16 Kasım 2021 Salı 11:48   ·   💬 0 yorum   ·   Yazdır Yazdır

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir