- Eksper Haber - https://eksperhaber.com -

”ŞUA YAPI GELECEĞİNİZİ VADEDİYOR”

Gelecek nesillere sürdürülebilir yapılar bırakma misyonuyla kent mimarisine estetik ve yaşama değer katan projeler üreten Şua İnşaat, köklü geçmişi, güçlü finansal yapısı, yüksek kalite anlayışı, yenilikçi mimari tarzı ve doğaya dost yaklaşımı ile bugüne kadar binlerce konut ve ticari üniteye imza atmıştır.

İnşaat sektöründe 1992 yılından bu yana kent mimarisine estetik ve yaşama değer katan projeleri ile dikkat çeken Şua İnşaat, bugüne kadar Elite City, Elite Side, Elite Rezidans, Elite Life ve Elite konsept başta olmak üzere çok sayıda yeni nesil proje hayata geçirdi. Odak noktasına insanı koyarak her adımında hassas kararlarla yol alan Şua İnşaat; köklü geçmişi, güçlü finansal yapısı, yüksek kalite anlayışı, yenilikçi mimari tarzı ve doğaya dost yaklaşımı ile binlerce konut ve ticari ünite inşa etti.

Kurulduğu günden bu yana öncü olma, girişimcilik, güven, istikrar ve takım çalışması ilkelerinden taviz vermeyen Şua İnşaat, yüksek müşteri memnuniyeti ve sosyal sorumluluk anlayışını temel şirket prensipleri olarak görüyor. Gerçekleştirdiği projelerle konumlandığı lokasyonların mimari, sosyal ve finansal gelişimine öncülük etmeyi hedefleyen Şua İnşaat, gelecek nesillere sürdürülebilir yapılar bırakma misyonuyla yüksek katma değerli projeler geliştirmeye devam ediyor.

Bu güçlü firmanın kurucusu Nimetullah Kaya ile şirket merkezinde bir söyleşi gerçekleştirdik. Kendisi bizlerin sorularına içtenlikle cevap verdi.

N.Yılmaz: Nimetullah bey öncelikle bizlere zaman ayırdığınız için teşekkür ederiz. Camianız da tanınan saygın bir isimsiniz ve inşaat sektöründe haklı bir yere sahip, bir firma olan ŞUA yapının da yönetim kurulu başkanısınız. Sizi kısaca tanıyarak başlayalım mı sohbetimize.

N.Kaya: Öncelikle merhaba hoş geldiniz. 1962 Ağrı doğumluyum. İnşaat Mühendisiyim. Okulumu bitirdikten sonra, bir kaç yıl başka firmalarda çalıştım ve proje danışmalığı yaptım.

1992 yılında kurduğumuz ŞUA yapı firmamızla Başta İstanbul olmak üzere Türkiye’nin çeşitli illerinde projeler yaptık ve konutlar ürettik.

2012 yılında Kartal’da başlattığımız Kentsel dönüşüm projesi kapsamında bir proje başlattık ve arsa sahipleri ile uzlaşmaya çalıştık.

Projeye bağlı olarak başlattığımız arsa toplama çalışmalarımızda iyi bir aşama kaydettik ve arsa toplamında 3/2 oranında imza topladık.

Geriye kalan 3/1’lik orana rağmen projemize start verme aşamasına geldik. Bunu da buradan duyurmuş olayım.

N.Yılmaz: Yunus Projesine başladığınız tarihten bu yana geçen 9 yıl da proje kapsamında aynı heyecanı yaşıyormuşsunuz?

N.Kaya: Tabiki aynı heyecanı yaşıyoruz, ama o günden bu güne imar açısından bazı şeyler değişti. Kat sayısını dikey 15 katla sınırladıkları gibi bazı şeyler de değişti. Ama bizim içimizdeki heyecan asla değişmedi. Arsa sahipleri bizleri biraz üzdüler.

N.Yılmaz: Arsa sahipleri ile anlaşamadığınız nokta neydi ?

N.K: Arsa sahibi çok olunca ister istemez sorunlar çıkıyor. Düşünün ki 300 – 400 arsa sahibi ve yüzlerce daire sahibi. Bir kısmı tamam diyor. Bir kısmı vermek istemiyor. Bir kısmı bizim ona sunduğumuz pay oranını beğenmeyip daha farklı ve olmayacak tekliflerle bizlere geliyor.

Bunca uğraşıya rağmen bizler büyük bir başarı göstererek. Proje alanındaki arsa sayısının 3/2 sini topladık ve kalan 3/1 içinde Şehircilik ve Çevre Bakanlığı devreye girecek. Kalan arsaları satışa çıkaracak. Arsa sahipleri önümüzdeki 1-2 ay içeresinde uzlaşmazlarsa Devlet o paydaşların arsalarını satışa çıkaracak.

N.Yılmaz: Bakanlık bu projeye sıcak bakıyor ve başlaması için arabuluculuk görevini yerine getirecek sanırım.

N.Kaya: Evet az önce de belirttiğim gibi, karşı çıkan arsa sahiplerine 1-2 ay içerisinde yazılar gidecek ve bizlerle uzlaşmaları için son uyarılar yapılacak, aksi tavır sergilemeye devam eden vatandaşlarımız içinde projeye dahil olmamaları halinde mülklerinin satışları başlayacak.

3/2’lik oran baz alınarak yapılacak bu uygulama burada çoğunluğun kararı baz alınacak. 170 bin M2’lik bir alan ve bu alanda yapılacak olan projeye 3/2’lik bir insan evet demiş, siz neden kabul etmiyorsunuz diyerek, soracaklar vatandaşa.

6306 sayılı kanun gereği sorulacak siz neden uzlaşmadınız? Eğer bu alandaki mahalle sakinlerinin çoğunluğu bu projenin yapılmasını istemeselerdi, projeye tamam demezdik.

N.Yılmaz: Kabul etmeyenlerin çoğu, sizin ilk konuşmaya başladığınız zamanki sözleşme şartları aynı değil diyorlar. Böyle bir şey var mı?

N.Kaya: Hayır sözleşme anlamında asla bir değişiklik yoktur. Hatta daha yeni 2000 m’lik bir arsa sahibiyle sözleşme yaptık 2012 yılındaki şartlarımız neyse aynını bu yeni sözleşmemizde de yaptık.

Sadece imar durumu değişti 2012 yılındaki imar durumunda H(Yükseklik) serbestti. 2015 yılında çıkan 1/5000’lik planlarda H (Yükseklik) 15 katla sınırlandırıldı. Yani bizim daha önceki projemizde yapmaya hazırlandığımız 30-35 katlı binaları yapamayacağız artık.

Vatandaşın burada bir kaybı yok. Diyelim ki sizin 300 M2’lik bir arsanız var. O zamanda 2 daire alacaktınız şimdide 2 daire alacaksınız şen bir şey yok.

N.Yılmaz: Kabul etmeyen Vatandaşlar biraz da Proje’nin bu kadar uzamasından mı çekimser davranıyor sizce ?

N.Kaya: Olabilir ama bu durumun bu kadar uzamasının sebebi biraz da onlar değil mi? Ama artık bir önemi kalmadı. Çünkü kanuni çoğunluğu yakaladık ve projemize start vermemize sayılı günler kaldı.

N.Yılmaz: Biraz da yapılacak olan projeden söz edelim mi?

N.Kaya: Mimarlarımız hala projemizi çizmeye devam ediyorlar, İstanbul’un en güzel ve belki de ilk güzel projesi olacak. Kente estetik ve yaşama değer katar, diyerek başlayacağımız projemizle şehrimize gerçekten yakışan gelecek nesillere sürdürülebilir yapılar bırakma misyonuyla kent mimarisine estetik ve yaşama değer katan projeler üreten bir yaşam alanı inşa edeceğiz.

Şehrin karmaşasından kaçıp evinizde huzuru bulacağınız bu projemizde yaşamınıza renk katacak her şeyi biz sizin için düşündük.

N.Yılmaz: Biliyorsunuz proje sınırlarınıza çok yakın bir alanda. Eczacıbaşı Holdinge ait büyük bir arazi var. Bu konuda neler yapacaksınız?

N.Kaya: Evet Eczacıbaşı Holdingin bizim proje alanımız içerisinde 16 Bin M2’lik bir alanı var. Kendileri ile prensipte anlaşmıştık ve son yaptığımız toplantımız da kendileri ile tamamen anlaştık ve projemize dahil ettik.

N.Yılmaz : Kartal Belediyesi ile proje hakkında görüşmeleriniz devam ediyor mu?

N. Kaya: Biliyorsunuz bu projenin planlarını Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile Büyük şehir Belediyesi yaptı. Kartal Belediyesi ile sadece inşaatlar başladığında ruhsat çalışmalarımız olacak. Kartal Belediyesi yetkilileri ile devamlı görüşüyoruz. Bu prosedürlerin büyük bir kısmını aştık sayılır.

Bu proje Kartal’a değer katacak ve İstanbul’un en prestijli ilçelerinden bir haline getirecek. Bu yüzden Kartal Belediyesi’nin de bu projenin başlaması için elinden geleni yapacağını düşünüyorum.

N.Yılmaz: Nimetullah Beye buradan teşekkür ediyoruz. Bizleri ve siz okuyucularımızı bu konuda aydınlattı ve kafalarda oluşan birçok soruya cevaplar verdi.

Bizler de gördük ki, ŞUA Yapı Kartal’a gelecek vadediyor. Bu güzel projenin bir an önce başlaması dileğiyle sohbetimizi burada noktalıyoruz.

Röportaj: Nuray Yılmaz – Özde Tv