- Eksper Haber - https://eksperhaber.com -

TEMA Vakfı’nın kurucusu Hayrettin Karaca kimdir? ‘Toprak Dede’ hayatını kaybetti!

TEMA Vakfı’nın kurucusu olan Hayrettin Karaca’dan kötü haber geldi. Kuruculuğunu üstlendiği vakıf sayesinde birçok bölgenin yeşillendirilmesine katkı sağlayan Karaca hayatını kaybetti. Peki, Hayrettin Karaca kimdir, kaç yaşında vefat etti?

Hayrettin Karaca TEMA Vakfı kurucuları arasında yer alan ülke genelinde ağaç dikim çalışmalarına büyük katkı sağlamış bir bilim insanı olarak biliniyor. Kariyeri boyunca 30’a yakın ödüle layık görülen Karaca, bireysel olarak da doğal hayatla ilgilenen ve ağaç dikimiyle uğraşan bir kişiydi. İşte TEMA Vakfı’nın kurucusunun kariyeri…

HAYRETTİN KARACA KİMDİR?

Hayrettin Karaca 4 Nisan 1922’de Bandırma’da dünyaya geldi. Liseyi bitirdikten sonra ailesinin triko-örme işinin başına geçip onu ülkenin en başarılı sanayi kuruluşlarından biri haline getirdi.

Ellili yaşlarında, Türkiye’nin ilk özel arboretumunu kurdu. Yurt içi ve yurt dışında gezdiği her yerden tohumlar topladı, botanik bahçelerini gezdi, bağlantılar kurdu. Bugün Yalova’daki Karaca Arboretumu, dünyanın her yerindeki botanikçiler tarafından bilinen bir yer olarak akıllara kazındı.

Yılda iki kez yayınlanan Arboretum Magazin’i bilimadamlarının araştırma ve görüşlerinin yayınlandığı bir forum oldu. 14.000 türü barındıran arboretum aynı zamanda ülkenin tehlikedeki türleri için bir gen koruma merkezi olarak dikkat çekiyor. Hannover Üniversitesi’nden ekoloji profesörü Franz H. Meyer, Hayrettin Karaca’dan “Şimdiye kadar hiç böylesine kişisel çıkar gütmeden, kendini insanlığın yararına çalışmaya adamış birine rastlamadım.” diye bahsetmişti.