- Eksper Haber - https://eksperhaber.com -

“YAŞANILABİLİR BİR DÜNYA TEMİZ ÇEVRE İLE GELECEK’’

 

Kartal belediyesi Çevre Kontrol ve Koruma Müdürü Dilek Karsı makamında ziyaret ettik.Kars’la Kartal belediyesi Çevre Müdürlüğünün hayata geçirmiş olduğu projeler ve yeni projeleri hakkında bilgiler ‘aldık.

Dilek Kars sorularımıza içtenlikle cevaplar verdi:

Nuray Yılmaz :Dilek hanım öncelikle bizlere vakit ayırdığınız için teşekkür ederiz,Kartal belediyesi Çevre Müdürlüğü olarak başarılı çalışmalarınızı biliyoruz birkezde okurlarımız adına sizi tanıyalım?

Dilek Kars:Merhaba öncelikle hoş geldiniz Dilek Kars ben Bolu Abant Üniversitesi Kimya bölümünden mezun oldum.Daha sonra Yüksek Lisansımı tamamladım,Hacettepe Üniversitesinde Doktora yaptım.2011 yılsinde işe başladım ,altı ay sonrada Çevre Müdürü olarak göreve başlamış oldum.O günden bugüne yaklaşık yedi yıldır  Çevre müdürlüğü görevimi en iyi şekilde yapmaya çalışıyorum.

Nuray Yılmaz: Kartal belediyesi  Çevre Koruma ve Kontrol Müdürlüğü görev vizyon ve misyonu ile ilgili bilgi verir misiniz?Dilek Kars:Vizyonumuz Yaşanabilir Çevre, Afetlere Hazır Kimlikli Ve Akıllı bir Kartal Misyonumuz Doğal çevreyi korumak, sürdürülebilir çevre ile uyumlu hayat kalitesi yüksek ilçeler ve yerleşmeler oluşturmak üzere planlama, yapım, dönüşüm ve çevre yönetimine ilişkin iş ve işlemleri düzenleyici, denetleyici, katılımcı ve çözüm odaklı bir anlayışla yapmak.

Nuray Yılmaz: Atık Projesi Nedir?

Dilek Kars : Türkiye’de bir ilk olan Atık Projesi; israfın önlenmesi, kaynakların daha verimli kullanılması, oluşan atık miktarının azaltılması, etkin toplama sisteminin kurulması, atıkların geri kazanılması konularını kapsayan bir atık önleme yaklaşımı ve hedefidir.

Nuray Yılmaz: Sıfır Atık Projesi Hangi İhtiyaçla ortaya çıktı?

Dilek Kars: Nüfus artışı ve Sanayi devrimi ile artan üretim, 1900 lü yılların başından itibaren ciddi boyutlarda atığın da ortaya çıkmasına sebep olmuştur. Üretim artışı olumlu sonuçların yanı sıra ortaya çıkardığı atıklarla doğal kaynakları tehdit etmekle canlı türleri için ciddi sorunlar oluşturmak ve iklim değişikliği gibi küresel sorunlar ortaya çıkarılmaktadır. Sürdürülebilir kalkınma ilkeleri çerçevesinde oluşturulan Sıfır Atık Projesi üretimin devamlılığını sağlayıp gelecek nesillere yaşanabilir bir dünya bırakmak için gereken tüm hedefleri (ham madde temini, israfın önlenmesi, doğal kaynakların verimli kullanılması) bir araya toplayan bir projedir. Böylece israfın önlenmesi ile başta enerji olmak üzere kaynaklar daha verimli kullanılacaktır.

Nuray Yılmaz:Dilek hanım Kartal belediyesi Çevre Müdürlüğü olarakson bir yılda hayata geçirdiği projelerini ve  yeni projelerini ele alırsak neler anlatırsınız?

Dilek Kars:Kartal belediye Başkanımz Gökhan Yüksel’in Çevreye ve Doğaya verdiği önemi biliyoruz Başkanımızın öncülüğünde daha temiz ,daha yaşanılabilir bir Kartal için elimizden geleni yapmaya çalışacağız.

Tabiki yedi yıl önce başladık projelerimize son bir yılda neler yaptık bahsedeyim.

Kartal belediyesi Çevre Müdürlüğü olarak ”atığını getir kitabını götür”sloganıyla bir proje başlattık ,bu proje kapsamında hala devam eden bir proje .Kitaplarımızı aklınıza gelebilecek heryere  ulaştırdık ve ulaştırmaya devam ediyoruz. Türkiye’nin birçok iline,köyüne ceza evlerine kitaplar gönderiyoruz.Kartal’da bulunan birçok okullarla işbirliği içerisindeyiz.Müdürlüğümüzde yer verdiğimiz alanda kütük kütüphanemiz mevcut ,yurt dışı seyehatimde görüp hayata geçirdiğim bir projedir.Yakacık Bayram Demirkol parkına bu kütüphanelerden koyduk ,vatandaşlar ve çocuklar orada kitap okuma alışkanlığını geliştiriyor.

Elektironik atıklar topluyoruz  bu projeyi yaklaşık yedi yıldır yapıyoruz.Geçen yıl İst Marinayla bir proje geliştirdik.Bu projede 25 kilo atık getirene bir sinema bileti sağladık.Bizde bunun gelirinden Engelliler derneğine destek sağladık.Çünkü rasgele atılan atıklar Otizme neden olan etkenlerden birisi.

Kartaldaki okullarımızla çalııyoruz ,atık getiren okullara kaydırak hediye ediyoruz.Ev hanımlarına yönelik ,Zehirsiz atık projesi yapıyoruz ,Ambalaj atığında Aylık  80 le 90 ton arasında atık toplarken şu anda geldiğimiz miktar yaklaşık 900 ton atık,Kartal belediyesi olarak çok ciddi bir ivme yakaladık. Kartal halkı artık bu konuda bilinçli ,Vatandaş Alo  Çevre hattımıza ulaşarak bizlerle irtibata geçebiliyor bu arada Alo Çevre Hattımız 280 60 60 burayı arayarak  atıklarımızı vermek istiyoruz dedikleri anda gidip evden kendimiz alıyoruz.

Ampul atığında mutlaka Let Ampul öneriyoruz bununla ilgili paneller veriyoruz.Türkiye’de ilk bizim başlatmış olduğumuz Kırmızı Solucan gübresi projemiz var.

Kırmızı Solucan gübresiyle ilgili bir Çalıştay düzenledik ve Türkiye’nin birçok ilinden vatandaşlar katıldı.

Tekstil atıkları topluyoruz topladığımız atıklardan çalıştığımız okullarla birlikte bez bebek yapıyoruz ,palyançolar yaptık,Tekstil atıklarından Lösemili çocuklara iğne yastığı yaptık.jiletler kutiye projemiz devam ediyor Türkiye’de bir ilk bu proje,Kartaldaki berberlere kutular yaptırdık ,kullandıkları jiletleri jilet kutuya atarak gerekli yerlere ileterek imha edilmesini sağlıyoruz.Çünkü çöpe atılan jilet atıkları sokak hayvanlarına zarar verebiliyor.Sokak hayvanları demişken sokak hayvanları için kulübeler yapıyoruz Kartalda bulunan Otistik çocukların bulunduğu okulla çalışarak bu kulübeleri yaptırdık.Yine kuşlarla ,ilgili bir projemiz olan Pet şişeni iki bölüme ayırarak bir tarafına su ,diğer tarafına mama olarak ayarladık  Kartal belediyesi olarak ilk yapılan bir proje bu projemize  .Sloganımızla cevap vermek istiyorum ”Yeşilden maviye bu yaşam bizim” yani hem yeşili koruyoruz hem denizi koruyoruz.Her yıl mutlaka Aydos ormanında temizlikler yapıyoruz 21 Eylülde Okan Üniversitesiyle birlikte gerçekleştireceğimiz Projeye sizin vesilenizle herkesi davet ediyoruz.

Çok önemli bir değer ,bir ton kullanılmış kağıt geri dönüştürülürse ve kurtarılırsa 17 ağaç kurtarmış oluyorsunuz ,günümüzde ağaca verilen önemi ve değeri gördükten sonra bu ne kadar önemli tahmin edersiniz.

Nuray Yılmaz: Bize vakit ayırdığınız için teşekkür ederiz. Son olarak eklemek istediğiniz varmı?

Dilek Kars: Gelecek nesillerimiz adına bundan sonra hayata geçireceğimiz  projelerimizde öncelikle Kartal halkının ve siz değerli basın mensuplarının desteğine ihtiyacımız var.Kartal’ı daha yaşanılabilir bir Kent haline dönüştürmek bizim öncelikli hedefimizdir ve son olarak yaşanılabilir bir dünya temiz çevre ile gelecek diyorum.

ÖZEL HABER;NURAY YILMAZ