- Eksper Haber - https://eksperhaber.com -

YUSUF İKİSİVRİ:1 MAYIS,BİRLİK MÜCADELE VE DAYANIŞMA

Bir günün bir ömre dönüştüğünün resmidir.1 Mayıs.
Avusturya’daki taş örme ve inşaat işçileri,1856 yılında çalışma saatlerinin 8 saate düşürülmesi için sadece 1 gün iş durdurma kararı aldıklarında elbette bunun bu kadar büyük bir kitlesel ve evrensel bir eyleme dönüşeceğini ve ömürler boyu süreceğini kestirememişlerdi. Ama o kıvılcım o günlerden bu zamana geldi.
Devamında 200 bin Amerika’lı işçinin 1 Mayıs 1886 da yine aynı taleple iş bırakmaları, ve Uluslararası İşçi Birliğince 1889 yılında 1 Mayıs’ın tüm dünya da Birlik Mücadele Dayanışma Günü olarak her yıl kutlanması kararının alınması ile artık tüm dünyada 1 Mayıs “Birlik Mücadele ve Dayanışma Günü” olarak meşrulaşmıştır.
Ama bedeli de ödenmiştir.
Aslında, “Bütün dünya biliyor suçsuz olduğumu, eğer asılırsam cani olduğumdan değil, emekçi olduğumdan asılacağım” diyen Albert PERSONS ve birlikte idam edildikleri Adolph FİCKHER, George ENGEL ve August SPİES’in tek suçları günlük çalışma süresinin 8 saate düşürülmesini istemeleri idi.
Sadece onlar mı? Hayır. Pek çok ülkede pek çok işçi önderi ve neferi canları ile ödediler bu mücadelenin bedellerini.
Bizde de 1977 1 Mayıs’ında 37 işçi, 1989 yılında 1 işçi, 1996 yılında 3 işçi 1 Mayıs kutlamalarında bedenleri ile bedel ödediler. Daha niceleri bu uğurda toprağa düştüler.
Ama yollarından dönmediler.
O nedenle 1 Mayıs sadece bir bayram değil aynı zaman da; İşçilerin hak ve taleplerini, yeni çözüm önerilerini haykırdığı, alanlarda birlik ve bütünlüğünü gösterdiği “Birlik, Mücadele ve Dayanışma Günüdür.”
Geçen sene ana konu “Kıdem Tazminatıma dokunma, Krizin bedelini ödemek istemiyoruz, Vergide adalet istiyoruz, Taşeron ayrımcılık yapılmasın, Emeklilikte yaşa takılmak istemiyorum” sloganları ile alanlara taşınmıştı. Bu seneye kadar bu konularda bir değişiklik olmadı. Bu sorunlar halen sürüyor. Diğer sorunlar gibi.
Bu seneki 1 Mayıs’ta Covid-19 nedeni ile işçiler alanlara inemeyecek, haklı taleplerini meydanlarda haykıramayacaklar, hep bir ağızdan o güzelim 1 Mayıs marşını dosta düşmana karşı büyük bir coşku ile söyleyemeyecek ama
Ama her kes olduğu yerden, balkonundan evinin penceresinden sosyal medya üzerinden yine hep bir ağızdan haykıracak,
HER YER 1 MAYIS
Önce insan.
Sendika üyeliği zorunlu olsun
Kıdem Tazminatıma dokunma,
Vergide adalet istiyoruz,
Taşeron ayrımcılık yapılmasın,
Emeklilikte yaşa takılmak istemiyorum
İşten çıkartmalar tamamen yasaklansın
Grev yasakları kalksın
Haftalık çalışma süreleri düşürülsün
Kayıt dışı çalışma engellensin
Gece vardiyalı çalışma yasaklansın
Örgütlenme önündeki baraj uygulamaları kaldırılsın
Emekli ücretleri en az asgari ücret olsun
Esnek ve kuralsız çalışmaya hayır
Telafi çalışması yasaklansın
Eşit işe eşit ücret
Göçmen işçi sorunu çözülsün
Çevre katliamları durdurulsun.
Hes ler durdurulsun
Hayvan haklarına saygı

ÖNCE İNSAN.
YAŞASIN 1 MAYIS
YAŞASIN İŞÇİLERİN BİRLİK, MÜCADELE VE DAYANIŞMA GÜNÜ

Yusuf İKİSİVRİ
İŞ HUKUKU VE SOSYAL GÜVENLİK UZMANI