MENÜ ☰
..
Eksper Haber » Ekonomi, Manşet » Zeytinde ilaçlama krizi!
Zeytinde ilaçlama krizi!

Balıkesir’in Edremit Körfezinde yıllardır Balıkesir Büyükşehir Belediyesi tarafından yaptırılan havadan uçakla zeytin sineği ile mücadele için ilaçlamanın yapılmayacağının öğrenilmesi üzerine zeytinin başkentinde ilaçlama krizi çıktı. Yetkililer bu ilaçlamanın her yıl belediye tarafından yapıldığını ancak bu yıl ödenek olmadığı gerekçesiyle yapılmayacağını söylüyor. Bu ilaçlama yapılmaz ise yaklaşık 600 milyon liralık bir gelir kaybı söz konusu olacak.Zeytinin başkentinde ilaçlama krizi çıktı.

Her yıl düzenli olarak ilaçlanan zeytin ağaçları bu yıl ödenek olmadığı gerekçesiyle ilaçlanmayacak. Yetkililer bu ilaçlama yapılmaz ise kaybın 600 milyon TL civarında olacağını söylüyor.

SON DERECE ÖNEMLİ BİR BÖLGE

Zeytin üreticileri adına bir açıklama yapan Edremit Ziraat Odası Meclis Başkanı Dr. Mustafa Tan “Zeytin sineği dediğimiz Bactrocera Olea zeytinin en önemli ekonomik zararlılarından bir tanesidir. Bölgemiz de dünyanın en kaliteli yağlarını üreten, uluslararası yarışmalarda madalya alınan son derece önemli bir bölgedir. Dolayısıyla bu yılda önemli bir zeytin rekoltesi beklentisi içinde olan bölgede zeytin sineğinin böylesi yıllarda mutlaka toplu uçakla ilaçlanması gereklidir. Bildiğiniz gibi körfez bölgesi Balıkesir Büyükşehir Belediyesi geçtiğimiz 3-4 yıldan beri üstlendiği bir görev olarak uçakla ilaçlamayı Balıkesir Büyükşehir Belediyesi finanse ediyordu. Tarım ve Orman Bakanlığının ilaçlama ekibi, personeli, uçakları ve ilaç desteği ile bu sürdürülüyordu. Biz geçtiğimiz 15-20 gün önce sayın belediye başkanı ile yaptığımız görüşmede bölgede bu ilaçlamanın bu yıl kendileri aracılığı ile yapılamayacağını, bunun için bütçenin yeterli olmadığını belirtti. Biz bunun mutlaka yapılması gerektiğini, bu bütçenin zaten kendilerinin geçmişten gelen bir görevi olduğunu, bütçenin olmayışının bahanesiyle yapılmamasının zeytin üreticisini çok derinden yaralayacağını ifade etmiştik. Hala daha ümidimiz var kendilerinden bu ilaçlama konusunda. Çünkü ilaçlar hazır ve uçaklar da hazır. Personel de hazır. Ancak böylesine bir paranın olmadığından söz ediliyor.”dedi.


📆 06 Ağustos 2019 Salı 23:50   ·   💬 0 yorum   ·   Yazdır Yazdır

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir