Maltepe Belediyesi’nin aylık kültür, sanat ve edebiyat yayını “İstasyon Dergi”nin 18. sayısı okurlarıyla buluştu. Bu sayının ana konusu kadın ve kadın hakları oldu.
‘8 Mart Dünya Kadınlar Günü’ temalı sayıda gazeteci Bircan Usallı Silan, Türk sinemasında kadın temsilinin değişmesini sağlayan usta oyuncu Müjde Ar’la röportaj yaptı. Siyasetin, yasa koyucuların erkek egemen olduğuna dikkat çeken Müjde Ar “Tüm bunlar kadın için karanlık bir kuyu. Geri kalmış bir ülkeyiz ve dolayısıyla neresinden tutarsan tut elde kalıyor. Duygu Asena’yı hatırlatmak isterim. 1980’den sonra Türkiye’deki kadın hareketinde, 12 Eylül’ün etkisi oldu. 1980’den sonra kadın hareketi Türkiye’de sesini duyurmaya başladı çokça. Benim yaptığım filmler o hareketin deviniminden oluşmuş işlerdir.” dedi.
KİMLER YAZDI
Derginin ön kapağında Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün “Yeryüzünde Gördüğümüz Her Şey, Kadının Eseridir” isimli sözüyle, arka kapağında kadın hareketiyle ilgili illüstrasyonlar yer aldı. Dergide 8 Mart’a özel kadın hakları temalı yazılara da yer verildi. Ünlü müzisyen ve yazar Zülfü Livaneli “Dünya Kadınlar Günü İçin Bir Yazı”, şair-yazar Ataol Behramoğlu “Dişi Üstündür”, gazeteci- yazar Zeynep Oral “Kadın Olmak ve Bitmeyen Mücadele”, yazar Nasuh Mahruki “Kadın Hayatın Yarısıdır”, gazeteci-yazar Serhan Asker “Nâzım’ın Kadınlarına Mahcubuz” isimli yazıları kaleme aldı. Yazar Mario Levi, 20. yüzyılın en önemli Avusturyalı kadın yazarlarından Ingeborg Bachmann ile ilgili yazısını paylaştı. Oyuncu ve tarihçi Pelin Batu, “Ölü ve Diri Mitler” başlıklı yazısında yaratılış mitlerini ve güçlü kadın figürlerini anlattı.
ÂŞIK VEYSEL, YUSUF HAYALOĞLU, SADRİ ALIŞIK ANILDI
Halk ozanı Âşık Veysel’in 49. ölüm yıl dönümünde “Âşık Yoksa Saz ve Mutlulukta Yok” başlıklı yazı paylaşıldı. Yazar Atilla Köprülüoğlu, şair- yazar Yusuf Hayaloğlu’nun 13. ölüm yıl dönümünde “Hayallerimizin Oğlu Yusuf Hayaloğlu” isimli yazıyı yazdı. Nebil Özgentürk, sinema ve tiyatro oyuncusu Sadri Alışık’ın 27. ölüm yıl dönümünde “Sette Aktördü Evinde Şairdi: Ahh Güzel İstanbul” isimli yazısıyla okuyucularla buluştu.
Nebahat Ayhan, Türk milletinin bağımsızlık mücadelesinin simgesi İstiklal Marşı’nın kabulünün 101. yıl dönümünde yazarı, şair Mehmet Akif Ersoy’un yaşamını aktardı. Can Ersal, Çanakkale Zaferi’nin 107. yıl dönümünü anlatan çizimlerini paylaştı.
“Bekleme Salonu” isimli köşede “Hüznün Coşkusu” isimli oyunun yazarı Yaşar Seyman ve tiyatroda sahneleyen oyuncu Hatice Aslan’la yapılan röportaja yer verildi. Halil İbrahim Özcan, Türkiye sol hareketiyle ilgili çalışmalarıyla tanınan araştırmacı Turhan Feyizoğlu ile söyleşisini okurlara sundu.
ERKİN KORAY’IN MÜZİK YOLCULUĞUNU YAZDI
Şair Haydar Ergülen, Anadolu rock, psychedelic rock ve hard rock türünde özgün eserler veren, birçok türküyü yeniden düzenleyen Erkin Koray’ın müzik yolculuğunu yazdı. Kubilay Erdelikara 27 Mart Dünya Tiyatrolar Günü dolayısıyla yazdığı yazısında Rusya – Ukrayna Savaşı öncesinde yaşadıklarını not düştü.
Mart ayında doğan Neyzen Tevfik, Tomris Uyar, Safiye Ayla ve Erich Fromm derginin sayfalarında bir kez daha anıldı. Kürşat Başar “Bir Dergi Meraklısının Hatıraları”, Aylin Ünal “Siyah Mücevherlerin Yeşil Gerdanı”, Mahmut Temizyürek “Gülten Akın’ın Öncülüğü”, Kenan Başaran “Kemik”, Nurten Geroğlu “Sessiz Alkışlar Afife”, Ayça Tohma “Sirk”, Ayşen Şahin “Velev ki Velevki”, Bilge Çolak “Döneminde Değer Görmeyen Yazar”, Nazım Alpman“Nörolojinin İzmirli Efsanesi Türe Tunçbay”, Seda Şanlı “Mevzu Hepten Karışık”, Şükrü Erbaş “Kemal Özer’in Şiiri”, Deniz Özen “Sebiha”, Ayça Erdura “Nasıl Bilirdiniz?” Derya Erkenci “Sensiz Şehirde Kar” isimli yazılarıyla yer aldı. Dilek Neşe Açıker “Muazzam Hiçlik”, Yaşar Seyman “Emek Mücadelesinden Yaşam Mücadelesine”, İzzet Çapa, Barış İnce “Edebiyat ve Keşiş” başlıklı yazılarını okurların beğenisine sundu. Dergiye www.istasyondergi.com adresinden ulaşılabilir ve sesli dergi olarak dinlenebilir.
Tarih : 25.03.2022
Bir yanıt yazın