HAYVANLARI KORUMA KANUNU HAKKINDA MERAK EDİLENLER…
TARIM VE ORMAN İLÇE MÜDÜRLÜĞÜNÜN GÖREVLERİ NELERDİR..
Son günler de gündemden düşmeyen sokak hayvanları ve onlara yapılan kötü muameleler bizim de gündem konumuz oldu.
Evcil hayvanlara mikroçip takılarak Dijital Kimliklendirilip, kayıt altına alınması uygulamasında tanınan ek süre 31 Aralık’ta sona erecek.
Uygulama ile bugüne kadar yaklaşık 500 bin evcil hayvan kayıt altına alındı. Kamuoyunda duyurulduğu üzere Mikroçip taktırmayan kedi, köpek sahiplerine İdari Para Cezası (İ.P.C) uygulanacak. Tüm bu konularla ilgili merak edilenleri Kartal Tarım ve Orman İlçe Müdürü Mustafa Deniz’e sorduk. Kendisi bize konular ile ilgili aydınlatıcı bilgiler verdi.
Kartal Tarım İlçe Müdürü Mustafa Deniz sorularımıza içtenlikle cevaplar verdi.
N.Y: Öncelikle teşekkür ediyoruz böylesine önemli bir konuda bizleri aydınlattığınız için. Sohbetimize ilk olarak sizi tanıyarak başlayabilirmiyiz…
M.D: Ben de sizlere teşekkür ediyorum, konu gündem de ve sizlerin aracılığıyla vatandaşlarımızın merak ettiklerine cevap vermeye çalışacağız. Ben Mustafa Deniz Veteriner Hekimim ve Kartal Tarım ve Orman İlçe Müdürü olarak görev yapmaktayım..
Tarım ve Orman Bakanlığımız Türkiye’mizin tüm İl ve İlçelerinde Tarım ve Orman Müdürlükleri şeklinde tarım alanında teşkilatlanmıştır. Diğer bir unsuru olan Orman ise Bölge Müdürlükleri ve alt birimleri olarak teşkilatlanmışlardır. Kartal Tarım ve Orman İlçe Müdürlüğü olarak bizler Tarım, Hayvancılık ve Gıda işleri ile vazifeliyiz. Orman ve diğer işler ile ilgili birimlerimizin teşkilat yapısı bizden ayrıdır. Mesela Kartalda aynı zamanda Bakanlığımıza bağlı Orman şefliği bulunmaktadır.
N.Y: Sizi hazır yakalamışken çok kısa Pandemi dönemine de değinebilirsek , o dönemde ne gibi zorluklar yaşadınız ?
M.D: Pandemi döneminde bütün herkes gibi biz de gerek personelimizin hastalıkla imtihanı gerekse de rutin gıda denetimimiz yanında Kaymakamımızın görevlendirmeleriyle pandemi dönemindeki konulan sınırlama ve yasakların (özellikle Gıda işyerlerinin) denetiminde diğer kurumlarımızla beraber 7/24 mesai ile çalıştık. Hamdolsun o günlerden bu günlere geldik.
Gıda sektörü açısından bakarsak olaya şu anda durumlar iyi. İşyerlerimiz açık ve pandemi öncesi duruma döndük.
Pandemi ile beraber yükselen Gıda fiyatlarına da değinirsek; Ticaret Bakanlığımız mevzuata aykırı fiyat artışlarının denetiminden sorumludur. Ticaret İl Müdürlüğümüz de gerekli denetlemeleri yapıyor. Eğer bizden de bu konuda bir şey istenirse onlara biz denetimlerin de yardımcı olabiliyoruz.
N.Y: İlçe Belediyelerinin de Zabıta Birimleri de gerekli denetlemeleri yapıyor sizler le iş birliği içinde mi oluyor bu denetimler işleyiş hakkında biraz bilgi verirseniz…!!!
M.D: İş birliği içinde olduğumuz uygulamalarımız muhakkak var fakat şu çok iyi bilinmeli ki 5996 sayılı Veteriner Hizmetleri, Bitki Sağlığı, Gıda Ve Yem Kanuna göre Denetim ve Kontrol Tarım ve Orman Bakanlığındadır.
Diğer kurumların ve özellikle Belediyeyi sorduğunuz için İlçe Belediyelerinin bizle temasta oldukları sorumlulukları içerisinde İşyeri Açma ve Çalışma Ruhsatı vermek ve bizi bu konuda bilgilendirmektir. Ayrıca 5199 sayılı Hayvanları Koruma Kanunu kapsamında beraber yapılan işlemler de var.
Emniyet Müdürlüklerimizde Haydi Polis Ekipleri kurulmuştur. Çevre, doğa ve hayvanlara karşı işlenen suçların önüne geçmek, vatandaşlarımızın da bu konuda duyarlılığını arttırarak bu mücadeleye paydaş etmek için HAYDİ adı altında bir mobil ihbar aplikasyonu oluşturulmuş ve 28 Temmuz 2020 tarihi itibariyle hizmete girmiştir. Birlikte çalışıyoruz.
İçme sularının denetim ve kontrolü Sağlık Bakanlığına aittir.
N.Y: İlçelerde ki Tarım ve Orman İlçe Müdürlüğünün en etkin çalışma alanı gıda denetimi diyebilir miyiz?
M.D: Kartal Tarım ve Orman İlçe Müdürlüğümüzün en etkin işleri Gıda Denetim ve Kontrolüdür. Kartal genelinde 20 mahallemizde İşletme Kayıtlı ve Onaylı mevcut olan 3500 civarındaki işletmemizi Gıda Denetçisi yetkisine sahip Veteriner Hekimlerimiz, Gıda Mühendislerimiz, Ziraat Mühendislerimizden teşekkül ettiğimiz ekipler tarafından Risk esaslı olarak denetliyoruz. Temel umdemiz halk sağlığıdır.
Kartal Tarım ve Orman İlçe Müdürlüğümüzün sorumluluk alanında kalan Yakacık Aydos mevkiinde, az sayıda büyük baş hayvancılık yapan işletmeler var. Yaklaşık aynı sayıda küçükbaş hayvancılık yapan işletmecilerimiz var. Biz bunların hayvan ve toplum sağlığı açısından kontrollerini rutin olarak yapmaktayız. Bu işletmelere yaptığımız işlemler Hayvanların sevki, kaydı , aşılama, küpeleme ve hastalık çıkışlarında gerekirse karantina uygulama v.b işlemler. Ayrıca Yurtdışı kedi köpek başta olmak üzere hayvan sevki, Dijital kimliklendirme ve hayvan kaydı, ısırılan kişilerin ısırdığı hayvanların hastanelerimizden gelen bilgi ile takibinin yapılması da görevlerimiz arasındadır. Arıcılık ile ilgili işlemler çiftçi kayıt ve destekleme işlemleri de yapılmaktadır. Bitki sağlığı ve üretimi alanında da hizmet vermekteyiz.
N.Y: Tam da burada şu konuya geçmek istiyorum gündem de hayvanların çiplenme olayı var o konuda bizleri aydınlatırsanız…!!!
M.D: Geçen sene yayınlanan 5199 Sayılı Hayvanları Koruma Kanunuyla beraber yeni bir sürece girmiş olduk. Cumhurbaşkanımızın önderliği ile 5199 sayılı kanuna eklemeler yapılarak hayvanları kimliklendirme (dijital kimliklendirme) ve yaygın ismiyle çiplendirme durumuna geçmiş olduk.
Kanuna göre hayvan sahiplerine bu konu da 31 Aralık 2022 tarihine kadar bir süre verildi. Yeni doğan ev hayvanının sahibi Beyanname ile doğum tarihinden itibaren en geç altı ay içinde il/ilçe müdürlüğüne ya da Bakanlıkça yetki verilmiş kurum/kuruluş, gerçek veya tüzel kişilere başvuru yapmakla yükümlüdür.Bu vatandaşlarımız bu tarih sonuna kadar bu işlemi yaptırmak için Tarım ve Orman İlçe Müdürlüklerimiz ile özel Veteriner Kliniklerimize başvurabilirler.
N.Y: Bu tarihi kaçıranlar veya yaptırmayanlar için nasıl bir yol izlenecek ?
M.D: Bu tarihe kadar bu işlemi yaptırmayanlar belli bir cezai hükme tabi olacaklar. kedi ve köpeklerini kimliklendirmeyen ve kayıt altına aldırmayanlara 5199 sayılı Kanunun 28 inci maddesinin birinci fıkrasının (a) bendi hükmü, uygulanır ve hayvanlar kimliklendirilerek kayıt altına alınır.
Sahip değişikliklerini, kayıp ve ölüm halini bildirmeyen ev hayvanı sahipleri ile ev hayvanlarının kimliklendirilmesinde kullanılması gereken malzemeleri kullanmayanlara ve kayıtlarında tahrifat yapanlara 5996 sayılı Kanunun 36 ncı maddesinin birinci fıkrasının (e) bendi hükmü uygulanır.
N.Y: Vatandaşlar şunu da çok merak ediyorlar bu çipleme olayı bir takip olayı mı ?
M.D: Hayır değil çünkü takılan çipler GPRS’li çipler den değil. Bu konuda ortalarda dolaşan bilgiler tamamen yanlış bilgidir bunu da buradan belirtelim her hangi bir takip olayı olacak bir çiplendirme değil. Tamamen kimliklendirme ve kodlama amacıyla yapılan bir işlemdir …
N.Y: Hayvanları sahiplenip bir süre sonra sokağa bırakılmanın da önüne geçecek mi bu uygulama ?
M.D: Tabi ki, diyelim ki vatandaşlar hayvanı sahiplendiler daha sonrasın da bakamadılar, bu olay daha çok yaz tatili zamanlarında meydana geliyor veya ekonomik açıdan zorlanıyorlar ve neticesin de sokağa bırakmak zorunda kalıyorlar.
Bu uygulama ile sokağa bırakılan hayvanlar Belediye ekipleri tarafından bulunduğu yerden alındığın da takılı çipler vasıtasıyla kime ait olduğu ortaya çıkıyor ve bu kişiler tespit edildiğinde o vatandaşlara cezai işlemler uygulanacakr.
Bu durum da bilinçsizce hayvan sahiplenip bir süre sonra duyulan pişmanlıkla hayvanların sokaklara bırakılmasının önüne geçecek.
Hayvanları koruma kanunu sahiplendiğin hayvana bakmakla yükümlü olmanın zorunluluğunuda getirmiş oluyor.
N.Y: Bu kanun hayvanları tam koruma altına almış diyebilirmiyiz ?
M.D: Kesinlikle diyebiliriz, sahiplendiğin hayvana işkence edemezsin, ,istismarda bulunamazsın, aç bırakamazsın, sokağa bırakamazsın eğer bunları yaparsan kanuni bir müeyyedenin olduğu bilinecek.
Belediye, Tarım ve Orman İlçe Müdürlükleri ve Polis Teşkilatımız da bu tür hayvana uygulanacak her kötü işlemde merhamet odaklı hayvan dostlarımızın yanındadır.
Alo 174 hattımızda gıda başta olmak üzere görev alanımıza giren her konuda şikayet edilebilinir. Şikayet eden veya ihbarda bulunan hiç kimsenin bilgisi biz dahil kimseyle paylaşılmaz ve bilgi verilmez bunu da buradan belirtmiş olalım.
N.Y: Sayın Müdürüm bizlere vermiş olduğunuz bu değerli bilgiler için okuyucularımız adına size çok teşekkür ediyoruz.
M.D: Bizler de sizlere teşekkür ederiz bize bu imkanı sağladığınız için.
Röportaj:Nuray İçli
Bir yanıt yazın