Dirençli Kent
Kentin doğayla uyumlu, kapsayıcı, dirençli olması birincil önceliğidir. Kent sakinlerinin bütününe sahip çıkacak planlamalar artmalıdır. Riskleri ve arazi kent planlaması her yerde hızlıca güvenli şekilde yapılmalıdır.
Kentsel güvenlik, kent hizmetinde nefes gibidir. Dinamik (etkin ve canlı olan ) kentlerimizde toplanma alanları ve riskler tekrar gözden geçirilmelidir.
• Su ve geçit kanal yollarının çökme yaratacak alanları kuvvetlendirilmeli,
• Şehirde olan tarihi dokuların ( Müze ve tarihi eserleri) korunması için binalarının güçlendirilmesi, içinde bulunan tarihin gerekirse fay hattı olmayan güvenli illere tahliye edilmesi,
• Kütüphanelerde bulunan tarihi dokumuzun zarar görmemesi için (Bilim ve Din kitaplarının ) kentsel güvenliğin korunması ve güvenli yere tahliyesi,
• Yerel yönetimlerde çadır üretim atölyeleri kurulması üretilen çadırlarda güneş enerjisi ile aydınlatma bulunması ve her mahalle için ayrı güvenli noktalarda depolanması,
• Yerelde bulunan tüm okulların ve kültür merkezlerin güçlendirilip içine veya yanına yemek ve ekmek pişirilecek mutfaklar yapılması kent sakinlerimiz için tedbirlerdendir.
Bir kent inşasında veya sürdürülmesinde, kentsel ve kırsal gelişme birbirinden ayrılmamalıdır. Önce bilim diyenlerin, öz’de de değer vermesi gerekmektedir. İnsan yerleşiminin kalitesinin korunabilmesi için yerleşim planlaması yaşanabilir kent olacak şekilde güçlendirilmesi kent sakinlerinin faydasına olacaktır.
Neren geliriz, nereye gideriz? Unutmamalıyız ki biz ufağız ve bu evrende bize bahşedilmiş zaman ve bütünümüzün payına düşen roller vardır. İyiye, doğruya ve güzele fayda sağlamamız güveni kuvvetlendirir.
BİRKAN ÇELİK
Yük. Yerel Yönetimler ve Şehircilik Uzmanı
Bir yanıt yazın