MENÜ ☰
Eksper Haber » Belediye, GÜNDEM, maltepe, Manşet » Maltepe Kent Çalıştayı toplandı
Maltepe Kent Çalıştayı toplandı

Maltepe Belediyesi, “Yeni Yüzyılda Yeni Bir Vizyon İçin Gel Fikrini Söyle” sloganıyla Maltepe Kent Çalıştayı düzenledi. Çalıştayın açılış konuşmasını yapan ve üçüncü dönem adaylığı için çalışmalarına başladığını açıklayan Belediye Başkanı Ali Kılıç, “Bu çalıştayla 2024’ün Yerel Yönetimler Bildirgesi’ni sizlerle birlikte hazırlayacağız. Daha yaşanabilir, çağdaş ve vizyoner Maltepe’yi yaratmak için çalışmalarımıza ‘dayatan değil danışan belediyecilik anlayışı’yla yön vereceğiz” dedi.

Maltepe Belediyesi, “Yeni Yüzyılda Yeni Bir Vizyon İçin Gel Fikrini Söyle” sloganıyla Yaşar Kemal Kültür Merkezi’nde Maltepe Kent Çalıştayı düzenledi. İstiklal Marşı ve saygı duruşunun ardından Belediye Başkanı Ali Kılıç’ın açılış konuşmasını gerçekleştirdiği çalıştaya ekonomist ve araştırmacı Ertan Aksoy, Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) Başkanı Emin Koramaz, sosyolog Şükrü Aslan, gazeteci Necdet Saraç, Yüksek Jeofizik Mühendisi Prof. Dr. Övgün Ahmet Ercan, KİPTAŞ Genel Müdürü Ali Kurt, İBB Deprem Kurulu Üyesi ve öğretim üyesi Prof. Dr. Haluk Eyidoğan, İBB Genel Sekreter Yardımcısı Dr. Buğra Gökçe ve TMMOB Yönetim Kurulu Üyesi, Maltepe Belediyesi Destek Hizmetleri Müdürü, Çevre Mühendisi Cevahir Efe Akçelik katıldı. Çalıştayda konuşmacı ve moderatörlerin yanı sıra sivil toplum örgütleri, spor dernekleri, ibadethane dernekleri, muhtarlar, site yöneticileri, meslek odaları, sendika, kent konseyi, siyasi parti, kamu kurumları, belediye ve üniversite temsilcileri de bulundu. 
“YAPILARIN YÜZDE 38’İNDE YAPILAŞMA İZNİ YOK”

Çalıştaydaki gazeteci-yazar Necdet Saraç’ın moderatörlüğünde gerçekleştirilen “Kent, deprem, kentsel dönüşüm” başlıklı oturumda Yüksek Jeofizik Mühendisi Prof. Dr. Övgün Ahmet Ercan, çarpıcı açıklamalarda bulundu. Depremin yazgı değil doğa olayı olduğunu belirten Ercan, “İstanbul’da 1 milyon 700 bin yapı var. Yapıların yüzde 50’sinde yapılaşma izni yok. Yüzde 70’inde oturma izni yok. Yapıların yüzde 90’ında kullanılan gereçler uygun değil. Türkiye’de yapıların yüzde 38’inde yapılaşma izni yok, kaçak. Yüzde 67’sinde kullanım izni yok. İstanbul’da 7.5’luk deprem ne yapar? Bu büyüklükte mi olur, bilemeyiz. Benim beklediğim 7.3’lük depremdir. Depremde yıkan sarsıntıdır. Sarsıntının büyüklüğünü depremin büyüklüğü ve oraya ne kadar uzaksınız, o belirler.” diye konuştu.
“İSTANBUL’DA 300 BİNİN ÜSTÜNDE RİSKLİ YAPI VAR”

Aynı oturumda konuşan İstanbul Büyükşehir Belediyesi iştiraki KİPTAŞ Genel Müdürü Ali Kurt “İstanbul Yenileniyor” projesiyle birlikte riskli yapıları dönüştürmeye başladıklarını ifade ederek “Deprem dirençli İstanbul’da tarih boyunca 6 ve üzeri 45 deprem olmuş. İstanbul’da 300 binin üzerinde riskli yapı var. Fazlası var, azı yok. İstanbul’un yapı stoğunun yüzde 70’i 1999 öncesi yapılan yapılardır. En riskli yapılar bu kentte. Sorunları doğru tespit edemezsek çözüm bulamayız.” diye konuştu. İstanbul’da 6 farklı bölgede çalışma yaptıklarına değinen Kurt “ 5 bin 769 bağımsız birimde çalışma yaptık. 11 bin 299 bağımsız birime çözüm ürettik. Toplam KİPTAŞ tarihinde yıkılan yapıdan daha fazlasını yıktık. Bir model koyup rol model olmak istedik. Güç birliği ve kamu otoritesi ile sorunların altından kalkarız.” dedi.
“İSTANBUL’DA YENİ İMAR ALANI AÇILMAMALI”

Çalıştayın dördüncü oturumu, Çevre Mühendisi, TMMOB Yönetim Kurulu Üyesi Cevahir Efe Akçelik’in moderatörlüğünde yapıldı. “Kentte Güven, Sosyal Adalet ve Eşitlik” konulu oturumda konuşan İBB Genel Sekreter Yardımcısı Dr. Buğra Gökçe ise “İstanbul İl Genelinden 6306 Sayılı Yasa Kapsamında İlan Edilen Alan ve Yapılara Yönelik Veri Toplama, Etki Analizi Değerlendirme Çalışmasını” katılımcılar ile  paylaştı. Gökçe, İstanbul’da Ocak 2023 itibariyle toplam 142 riskli alanda, 207 bin riskli yapı bulunduğuna işaret etti. Gökçe, İstanbul’da mevcut yapı stoklarının afetlere karşı kırılganlıklarının azaltılarak dirençli yapıların arttırılmasının önemine dikkat çekerek  “İstanbul’un yeni bir alana imara açılmamasına ihtiyacı var. Binalara yerinde dönüştürme yapmamız gerekiyor. Dönüşemeyen fakat riskli olan binalardan başlamamız gerekiyor. Rant odaklı değil halk odaklı bakmamız gerekiyor. “ diye sözlerini tamamladı. 

KILIÇ: “ÜÇÜNCÜ DÖNEMİN ALTYAPISINI KURACAĞIZ”

Konuşmasında Maltepe’nin yaklaşık 50 yıllık sorunları olan 3 büyük mahallenin kentsel dönüşüm ve imar sorunu, ilçenin meydan ve altgeçit sorunu ve işsizliğin önlenmesi için üzerinde çalışılan Maltepe Uluslararası Fuar ve Kongre Merkezi M’Expo projesinin ilk ikisinin hayata geçirildiği, M’Expo içinse önemli adımların atıldığını ifade eden Kılıç sözlerini şöyle noktaladı: “Sanıyorum kentsel dönüşüm nasıl kötü yapılabilir dediğimizde bu mahallemiz örnek olarak anlatılabilir. Nüfusumuzun 70-80 binini barındıran mahalle olmasına rağmen deprem olduğunda araçla yardım götürmenin en zor olduğu mahallemiz olabilir. Kışın kar yağdığında bile zorlukla giriyoruz. Bu mahallemizde Fındıklı Yaşam Merkezi’ne kavuşacağız. İkinci yüzyıl bizler için, Cumhuriyet için çok önemli. Buna yakışır kitleler oluşturmak lazım. Dayatan değil danışan belediyecilik anlayışımız var. Katılımcı, çevreci bir anlayışı ve yenilikçi bir Maltepe’yi birlikte yaratmak istiyoruz. Üçüncü dönemin de altyapısını bu çalışmalarla yaparak nasıl daha yaşanabilir, çağdaş ve vizyoner Maltepe’yi yaratmak için fikrinizden yararlanacağız. Startımızı haziran ayında veriyoruz. Bu anlamda bu çalıştay çok kıymetli. 2024’ün Yerel Yönetimler Bildirgesini, vizyon ve fikirleri kaleme alacağız. Ayrıca örneğini diğer belediyelere ve kurumlara da göndereceğiz. Herkese teşekkür ediyor ve çalıştayın başarılı geçmesini diliyorum. Sayenizde çok daha yaşanabilir bir Maltepe’yi birlikte hayata geçireceğiz.”

MALTEPE YENİLİKÇİ, DEMOKRAT, ÜST-ORTA GELİRLİ BİR KADIN

Chatham House kurallarının geçerli olduğu çalıştayda ekonomist ve araştırmacı Ertan Aksoy, İstanbul’un büyüyen ve dönüşen kenti Maltepe panoraması başlığıyla sosyal ve demografik yapı ve kentin ekonomik ve kültürel dinamikleri konusunda bir sunum gerçekleştirdi. Araştırmasında “Maltepe ilçesi bir insan olsaydı” diye soru da yönelten Aksoy, çıkan sonucu ise şöyle yorumladı: “Özetle Maltepe bir insan olsaydı; 49 yaşında, üniversite mezunu, evli, yenilikçi, demokrat, biraz iş bitirici, biraz söylemci, sıradan, kararlı ve istediğini alan, çalışkan, orta-üst gelirli, cana yakın ve güvenilir kadın olduğu ortaya çıktı.” TMMOB Başkanı Emin Koramaz, 31 Mart 2024 tarihinde yapılacak yerel seçimler öncesinde böyle bir toplantı yapmanın çok önemli olduğuna değinerek kentlerin ve sorunlarının tartışıldığı böylesi bir zemini oluşturduğu için Maltepe Belediye Başkanı Ali Kılıç’a ve emeği geçen herkese teşekkür etti. 

33 yıldır Maltepe’de yaşamına devam eden sosyolog, Prof. Dr. Şükrü Aslan, Maltepe Belediyesi’nin katkılarıyla 2018’de “Toplumsal Hafızada, Zamanda ve Mekânda: Maltepe” isimli kitap yayımladıklarını anımsattı. Aslan, Maltepe’nin tarihi ve kentleşme süreciyle ilgili katılımcılara sunum yaptı. Maltepe’nin silinmiş hafızasının yeniden hatırlatılması gerektiğini belirten Aslan, önümüzdeki dönemde Maltepe’nin tarihi, demografik unsurları ve mekanlarının öyküsünü görünür kılacak bir şeyler yapmanın gerekli olduğunu sözlerine ekledi. (22.06.2023)

Tarih : 22.06.2023

📆 23 Haziran 2023 Cuma 11:57   ·   💬 0 yorum   ·   Yazdır Yazdır

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir