Beykoz’da yürütülen çevreci “Ardıç Sofrası” Projesi’yle sitelerin mutfaklarından çıkan sebze, meyve ve yemek atıkları (biyobozunur atıklar), gönüllü vatandaşların katılımıyla komposta dönüşüyor, toprak ve meyve ağaçlarıyla buluşuyor.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın eşi Emine Erdoğan’ın himaye ettiği “Sıfır Atık” Projesi hedeflerine uygun olarak Beykoz Belediyesi’nin 2013 yılında başlattığı “Ardıç Sofrası” uygulamasına ilçedeki kamu kurum ve kuruluşları, market, manav, restoran ve semt pazarlarının ardından siteler de eklendi.
Temiz Çevre Bilinci Artıyor
Birleşmiş Milletler (BM) ile Tarım ve Orman Bakanlığı’nın gündem maddeleri arasında ilk sıralarda yer alan “gıdanın korunması “ve “israfın önlenmesi” ne yönelik ilçede yürütülen sürdürülebilir projelere vatandaşların katılımıyla temiz çevre bilinci artıyor.
“Ardıç Sofrası” Projesi kapsamında Beykoz Belediyesi tarafından sofra atıklarının yoğun olduğu yerlerden düzenli toplanarak kompost makinelerine alınan biyobozunur atıklar, kompost formuna gelince ilçedeki kent tarımı noktaları ile Yücel Çelikbilek Meyve Bahçesi’nde toprakla buluşuyor.
Okullarda yıl boyu düzenlenen kompost yapım ve bahçe düzenleme etkinlikleriyle öğrencilerin de sürece katkısı sağlanıyor.
Pilot Uygulama Göksu Evleri’nde
Mutfak atıklarının yerinde geri dönüşümü konusunda vatandaşlara gündelik hayatın içinden pratik bir model sunan projenin sitelere yönelik pilot uygulaması Göksu Evleri’nde belirlenen 24 hanenin katılımıyla başladı.
Projenin sürdürülebilir olması için ilk olarak, Beykoz Belediyesi’nde görevli çevre mühendisleri tarafından site yönetimleri ziyaret edildi, apartman görevlilerine atık yönetimi ve kompost makinesinin kullanımı konusunda eğitimler verildi.
Göksu Evleri sakinlerinin ilgi ve memnuniyetle karşıladığı uygulamanın sonraki adımında, sofra atıklarının düzenli geri dönüşümünün sağlanması için elle beslenen kompost makinesi sitenin bahçesindeki yerini aldı.
Türk Dünyası Belediyeler Birliği (TDBB)’den 2021 yılında ödül ve hibe alan projenin yeterli ilgiyi görmesi halinde ilçedeki diğer sitelere de yaygınlaştırılması planlanıyor.
Proje Nasıl İşliyor?
Mutfaktan çıkan sofra atıkları site sakinleri tarafından tezgâh üstü kabında biriktiriliyor.
Gün sonunda biriktirilen atıklar çıkarılıyor.
Atıklar apartman görevlileri tarafından gün sonunda tartılarak teslim alınıyor.
Sofra atıkları kompost makinesinde günlük besleme yapılarak kompostlaştırılıyor.
Elde edilen kompost site bahçesindeki ağaçlara veriliyor.
Bir yanıt yazın