Aile hekimlerine iş bırakma cezası
Yeni Aile Hekimliği Yönetmeliğine karşı, ağustos ayında iki gün iş bırakma eylemi yapan İzmirli 800’ü aile hekimi bin 700’e yakın sağlık çalışanına soruşturma açılmadan maaş kesme cezası verildi.
Aile hekimlerine iş bırakma cezası
Aile Hekimliği uygulamalarında büyük kaosa neden olacağı düşünülen ve 1 Temmuz 2021’de yürürlüğe giren Aile Hekimliği Sözleşme ve Ödeme Yönetmeliği’ne tepki olarak aile hekimliği çalışanları, ağustos ayında iki gün iş bıraktı.
İzmir, Bursa, Tekirdağ ve Samsun’da eyleme katılan aile hekimlerinin ve aile sağlığı merkezi çalışanlarının maaşları açılan soruşturmalar sonuçlanmadan veya soruşturma bile açılmadan kesildi. İzmir’de maaşı kesilen aile sağlığı merkezi çalışanının yaklaşık 1700 kişi olduğu bunun 800’ünin ise aile hekimi olduğu öğrenildi.
Maaş kesintilerini protesto etmek amacıyla İzmir İl Sağlık Müdürlüğü önünde bir araya gelen aile hekimleri, sağlık müdürlüğüne dilekçe verdi.
aile-hekimlerine-is-birakma-cezasi-922166-1.
Burada açıklama yapan İzmir Ailhe Hekimleri Derneği Başkanı (İZAHED) Funda Mütfüoğlu, “Ödeme yönetmeliğine karşı ağustos ayında 2 gün iş bırakma eylemi yaptık. İş bırakma eylemine katılan aile sağlığı merkezi çalışanı arkadaşlarımıza soruşturma açıldı. Soruşturmalar sonuçlanmadan hatta bazı arkadaşlarımıza soruşturma kağıtları bile gitmeden maaşlardan kesinti yapıldı. Kesinti yapılan kişiler bu ayki maaş bordrolarına bile ulaşamadı. Ancak maaşlarımızı alınca ne kadar kesinti yapıldığı göreceğiz. Biz öncelikle bordrolaromızı, sonrasında ise bu yönetmeliğin geri çekilmesini talep ediyoruz. Hukukusuz bir şekilde maaşların kesintiye uğraması kabul edilemez. Derhal bu yanlıştan dönülmeli” dedi.
Türk Tabipler Birliği (TTB) Aile Hekimliği Kolu Genel Sekreteri Dr. Sibel Uyan ise, “Eylemlilik ifade özgürlüğü kapsamda değerlendirilmelidir. Bu şekilde maaş kesintisi yapılarak değerlendirilmesi bizlere yani aile sağlığı merkezi çalışanları ve aile hekimlerine baskı, tehdit olarak çevrildi. Bu yaşananlara sessiz kalmayacağız. Ayın ortasına gelmemize rağmen hala bordroları göremememiz içeride oyun olduğu anlamında geliyor. Biz dilenmiyoruz yalnızca hakkımızı istiyoruz. Hukuksuzluklara alışmadık alışmayacağız” diye konuştu.
Bir yanıt yazın