CHP’li vekil Mahmut Tanal, Şanlıurfa ve diğer GAP illerinde vatandaşı canından bezdiren özel elektrik şirketi DEDAŞ’ın, düşük maaşla çalıştırdığı, tazminat, ikramiye vermediği, banka promosyonlarına el koyduğu, yol ve yemek yardımlarını kestiği, sendikaya üye olmalarını engellediği kendi işçilerini de sömürdüğünü açıkladı.
CHP Şanlıurfa Milletvekili Av Mahmut Tanal, keyfi ve hukuka aykırı elektrik kesintileriyle, fahiş oranlı fatura ve cezalarla Güneydoğu’da vatandaşları canından bezdiren özel elektrik şirketi DEDAŞ’ın, kendi bünyesinde düşük maaş ve özlük haklarından mahrum şekilde çalıştırdığı emekçileri de mağdur ettiğini duyurdu.
Konuyla ilgili bir açıklama yapan Tanal, GAP illeri Şanlıurfa, Şırnak, Mardin, Diyarbakır, Siirt ve Batman’da DEDAŞ adına elektrik arıza, onarım ve bakım personeli olarak görev yapan emekçilerin, ağır ve tehlikeli iş statüsünde çalışmalarına rağmen hak ettikleri ücreti alamadıklarını belirtti.
DÜŞÜK MAAŞ, TAZMİNATSIZ, PROMOSYONSUZ AĞIR ÇALIŞMA KOŞULLARI…
DEDAŞ’ın kendi personeline de köle muamelesi yapıp sömürdüğünü vurgulayan Tanal, “DEDAŞ’ta arıza, onarım ve bakım personeli olan işçiler, asgari ücretin yüzde 10’u üzerinde maaş veriliyor. DEDAŞ çalışanlarının şu ana kadar aldıkları aylık maaş net, 10 bin 410 TL. Belirlenen asgari ücrete göre yeni maaşlarda sadece yüzde 10’luk bir artış olacak. DEDAŞ’ın kendi çalışanlarını sömürmesi, sadece maaş üzerinden olmuyor. İşçilerin banka promosyonunu da şirket kendine alıyor. İşçiler vardiyalı çalışmalarına rağmen, vardiya tazminatı verilmiyor. İşçilere kıdem tazminatı da ödenmiyor. Emekçilerin yemek ve yol yardımlarında kesintiye gidiliyor. Sürekli arazide araç kullanan işçilere herhangi bir şoförlük ücreti de ödenmiyor. Gece gündüz demeden görev yapan işçilere mesailer de düzgün verilmiyor. Ağır ve tehlikeli işte çalışıp canlarını tehlikeye atan emekçilerin mesai saati, 34 TL. DEDAŞ, kendi çalışanlarını ikramiyeden de mahrum bırakıyor” bilgisini aktardı.
İŞÇİLERE SENDİKA YASAĞI
Kısa adı DEDAŞ olan Dicle Elektrik şirketinin, işçilerin herhangi bir sendikaya üye olmalarına da izin vermediğini aktaran Tanal, “Sendikal haklar, anayasal güvence altındadır. DEDAŞ, işçilerin sendikal haklarını engelleyerek anayasayı çiğnemektedir. Anayasamızın “Sendika kurma hakkı” başlıklı 51. maddesi, gayet açıktır. ‘Çalışanlar ve işverenler, üyelerinin çalışma ilişkilerinde, ekonomik ve sosyal hak ve menfaatlerini korumak ve geliştirmek için önceden izin almaksızın sendikalar ve üst kuruluşlar kurma, bunlara serbestçe üye olma ve üyelikten serbestçe çekilme haklarına sahiptir. Hiç kimse bir sendikaya üye olmaya ya da üyelikten ayrılmaya zorlanamaz.’ hükmünü içermektedir söz konusu anayasa maddesi” ifadelerini kullandı.
ÖZEL İŞLERDE ÇALIŞIP HAYATLARINI RİSKE ATIYORLAR
Çoğu kirada oturan, maaşları yetmeyen DEDAŞ çalışanlarının, izin günlerinde özel elektrik işlerinde çalışmak zorunda kaldığını dile getiren Tanal, şöyle devam etti: “DEDAŞ, ağır ve tehlikeli işlerde çalıştırdığı emekçilere, insan onuruna yaraşır düzeyde ücret vermiyor. Emekçiler de mecburen izin günlerinde, paydoslarda gidip özel elektrik işlerinde çalışıyor. Özel işlerde çalışırken hayatını kaybeden emekçilerimiz oluyor.”
İŞÇİLERİN TALEPLERİ
CHP Şanlıurfa Milletvekili Mahmut Tanal, DEDAŞ bünyesinde elektrik arıza, onarım ve bakım işlerini yapan işçilerin, asgari ücretin en az yüzde 60 üzeri maaş, banka promosyonu, 6 ayda 1 maaş ikramiyesi, devletin belirlediği yol ve yemek ücreti, sendikal haklar gibi taleplerinin karşılanması gerektiğini kaydetti.
Bir yanıt yazın