MENÜ ☰
Eksper Haber » Büyükşehir belediyesi, GÜNDEM, Manşet » İlçe ilçe, mahalle mahalle İstanbul’un deprem risk haritası
İlçe ilçe, mahalle mahalle İstanbul’un deprem risk haritası

Kahramanmaraş merkezli iki büyük depremin yarattığı yıkım, deprem riski bakımından en kritik noktada duran illerden biri olan İstanbul’a gözleri çevirdi. İBB’nin ilçe ilçe hazırladığı deprem risk haritaları, kenti bekleyen büyük tehlikeyi gözler önüne seriyor.

İlçe ilçe, mahalle mahalle İstanbul’un deprem risk haritası

Fotoğraf: DepoPhotos

Abone Ol

6 Şubat’ta Kahramanmaraş’ta meydana gelen 7.7 ve 7.6 büyüklüğündeki iki deprem, bölgedeki kentlerde büyük bir yıkıma ve can kaybına neden oldu. 13 Şubat itibariyle açıklanan resmi can kaybı sayısı 30 bine dayanmış durumda.

Kahramanmaraş’ta meydana gelen depremlerin yarattığı büyük yıkım, Marmara Bölgesi’nde beklenen büyük deprem nedeniyle gözleri İstanbul’a çevirdi.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) ve Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi Deprem Araştırma Enstitüsü iş birliğiyle “İstanbul İli Olası Deprem Kayıp Tahminlerinin Güncellenmesi Projesi-2019” projesi kapsamında kentteki tüm ilçelerin deprem risk analizi yapıldı.

RAPORU HAZIRLAYAN İSİM HUKUSUZCA TUTUKLU!

Raporları hazırlayan isimlerden biri de, Gezi Davası nedeniyle hukuksuz biçimde tutuklanan İBB Deprem Risk Yönetimi ve Kentsel İyileştirme Daire Başkanı Dr. Tayfun Kahraman.

Dr. Tayfun KahramanDr. Tayfun Kahraman

İBB’nin her ilçeye özel hazırladığı raporlarda, 7.5 büyüklüğündeki bir deprem sonucu ortaya çıkabilecek bina hasarları, olası can kaybı ve yaralı sayıları, altyapı ve yollara dair durumlar senaryolaştırıldı.

ON BİNLERCE KONUTTA ORTA VE ÜSTÜ HASAR MEYDANA GELECEK

Raporlara göre, Arnavutköy’de 2 bin, Ataşehir’de 3 bin, Bağcılar’da 10 bin, Bakırköy’de 6 bin, Beyoğlu’nda 4 bin 200, Büyükçekmece’de 9 bin, Çatalca’da 2 bin, Esenler’de 5 bin, Fatih’te 15 bin, Kâğıthane’de 2 bin, Kartal’da 4 bin, Küçükçekmece’de 13 bin, Sancaktepe’de 3 bin, Silivri’de 9 bin, Sultanbeyli’de 45 bin, Tuzla’da 7 bin, Üsküdar’da 4 bin yapıda orta ve üstü hasar meydana gelmesi bekleniyor.

BİNLERCE GEÇİCİ BARINMA İHTİYACI ORTAYA ÇIKACAK

Avcılar’da 35 bin, Başakşehir’de 13 bin 500, Beylikdüzü’nde 27 bin, Çekmeköy’de 4 bin, Esenyurt’ta 67 bin 410, Gaziosmanpaşa’da 14 bin, Kadıköy’de 17 bin, Maltepe’de 20 bin, Pendik’te 28 bin, Ümraniye’de 16 bin, Sarıyer’de 6 bin 600, Sultangazi’de 10 bin, Şile’de 900, Zeytinburnu’nda 31 bin hane için, geçici barınma ihtiyacı ortaya çıkacak.

ÇOK SAYIDA BİNA 20 VE 40 YAŞ ÜSTÜNDE

Yapıların Bahçelievler’de yüzde 83’ü, Bayrampaşa’da yüzde 91’i, Beykoz’da üçte ikisi, Güngören’de yüzde 90’ı, Şişli’de yüzde 92’si 20 ve üstü; Beşiktaş’ta yaklaşık yarısı, Adalar’da yarıdan fazlası, Eyüp’te ise üçte biri 40 ve üstü yaşta bulunuyor.

İBB’nin İstanbul’un tüm ilçelerine yönelik hazırladığı raporların tamamına buraya tıklayarak ulaşabilirsiniz.

İstanbul için ilçe ilçe hazırlanan deprem risk kitapçıklarına için ise aşağıdaki ilçe isimlerine tıklayarak ulaşabilirsiniz:

ADALAR

ARNAVUTKÖY

ATAŞEHİR

AVCILAR

BAĞCILAR

BAHÇELİEVLER

BAKIRKÖY

BAŞAKŞEHİR

BAYRAMPAŞA

BEŞİKTAŞ

BEYKOZ

BEYLİKDÜZÜ

BEYOĞLU

BÜYÜKÇEKMECE

ÇATALCA

ÇEKMEKÖY

ESENLER

ESENYURT

EYÜPSULTAN

FATİH

GAZİOSMANPAŞA

GÜNGÖREN

KADIKÖY

KAĞITHANE

KARTAL

KÜÇÜKÇEKMECE

MALTEPE

PENDİK

SANCAKTEPE

SARIYER

SİLİVRİ

SULTANBEYLİ

SULTANGAZİ

ŞİLE

ŞİŞLİ

TUZLA

ÜMRANİYE

ÜSKÜDAR

ZEYTİNBURNU

📆 13 Şubat 2023 Pazartesi 21:49   ·   💬 0 yorum   ·   Yazdır Yazdır

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir