İSKİ, İstanbul’un suyunu koruyor. Kayıp-kaçak oranı gün geçtikçe azalıyor.
İstanbul’da suyun bugününü yöneten, geleceğini planlayan İSKİ, bir yandan da kayıp-kaçak oranını düşürmek için çalışmalarına aralıksız devam ediyor. Türkiye genelinde kayıp-kaçak oranı ortalaması yüzde 50’lere yaklaşırken İstanbul’da 2019 yılında yüzde 22,31 olan kayıp-kaçak oranı, yapılan çalışmalarla 2020 yılında 20,68’e geriledi.
ELMALI BARAJI KAPASİTESİNİN İKİ KATI SU REZERVDE KALDI
2019-2020 yılları arasındaki yüzde 1,63’lük fark, İstanbul’un 6 günlük suyuna karşılık geliyor. Başka bir karşılaştırma ise 9 milyon 600 bin metreküp kapasiteye sahip Elmalı Barajı’nın iki katı, 17 milyon 420 bin metreküp kapasiteli Kazandere Barajı’nın tamamı kadar su kurtarılmış oluyor.
İSKİ’NİN KAYIP-KAÇAK ORANINI DÜŞÜRME ÇALIŞMALARI
İSKİ kayıp-kaçak oranlarını düşürmek adına birçok çalışma gerçekleştirdi. Bunlardan bir kısmı şu şekilde;
İSKİ GENEL MÜDÜRÜ RAİF MERMUTLU:
AMACIMIZ KAYIP-KAÇAK ORANINI DAHA DA DÜŞÜRMEK
İSKİ’nin kayıp-kaçak oranını düşürme çalışmaları ile ilgili değerlendirmelerde bulunan İSKİ Genel Müdürü Raif Mermutlu, “Kaybedilecek bir damla dahi suyumuzun olmadığına inanıyoruz. Bu perspektifle de, suyumuzu korumak için içme suyu havzalarından musluklara kadar aktif bir süreç yürütüyoruz. Kayıp-kaçak oranlarının düşürülmesi de bunlardan biri. Burada sadece suyun değil, arıtılmış suyun kaybı söz konusu. Bu da su kaybının yanı sıra ekonomik bir kaybı da beraberinde getiriyor. Biz İSKİ olarak bu oranı mümkün olan en düşük noktaya çekmeye çalışıyoruz. İstanbul olarak Türkiye ortalamasından çok daha iyi durumdayız. Ancak hedefimiz gelişmiş ülkelerdeki yüzde 15 seviyesini yakalamak” diye konuştu.
Bir yanıt yazın