Maltepe Belediyesi’nin de paydaşı olduğu ve kültürel etkinlikler ile mekânsal tasarımlara yönelik ihtiyaç ve beklentileri tespit etmek için düzenlenen “Bizi Buluşturan Mekânlar” çalıştayları tamamlandı.
İstanbul Kültür Sanat Vakfı’nın (İKSV) AB desteğiyle yürüttüğü “Ortaklaşa: Kültür, Diyalog ve Destek Programı” kapsamında, “Kreşendo”nun öncülüğünde, “Roof Coliving”, Maltepe, Şişli ve Ataşehir belediyelerinin ortaklığıyla ve “Youth For Good” ve “Pingoin” iştirakiyle yürütülen “Bizi Buluşturan Mekânlar” çalıştayı tamamlandı. 11 Şubat’ta Şişli Nazım Hikmet Kültür Merkezi, 13 Şubat’ta ise İnal Aydınoğlu Kültür Merkezi’nde gerçekleştirilen çalıştaylarda kültür merkezleri, parklar ve pazar yerlerindeki kültürel etkinlikler ile mekânsal tasarımlara yönelik ihtiyaç ve beklentileri tespit etmek için kültür aktörleri, sivil toplum temsilcileri, bağımsız araştırmacılar, şehir planlamacıları ve sanatçılarla bir araya gelindi.
İKİ YAKADAN 80’NİN ÜZERİNDE KATILIMCI
Kültür-sanat aktörlerinden sivil toplum temsilcilerine, bağımsız araştırmacılardan kültür izleyicileri ve mahalle sakinlerine kadar 80’in üzerinde katılımcı yer aldığı “İhtiyaç Belirleme Çalıştayları”nda katılımcılar, kamusal alanlardaki kültürel etkinlikler ve mekânsal tasarım süreçlerine ilişkin ihtiyaçları belirlemek üzere deneyimlerini paylaştı, sorunların kök sebeplerini tartıştı ve çözüm önerileri geliştirdi. Belediyelerin kültür merkezleri, parkları, meydanları ve pazarlarında gerçekleştirdiği kültür faaliyetleri ile ilgili gördüklerini, duyduklarını, düşündüklerini, yaptıklarını ve hissettiklerini değerlendirdi; yerel yönetimlerle iş birliklerini güçlendirmeye yönelik öneriler sundu.
“BU REHBER YEREL YÖNETİMLERE REFERANS KAYNAĞI OLACAK”
Kreşendo Kurucu Direktörü Beril Sarıaltun, projeye ilişkin, “Bizi buluşturan mekânlar, kentin yaşayan kültürel mirasıdır. Bu proje, kamusal alanlardaki mekânsal tasarım süreçlerine ve kültürel etkinliklere yönelik yeni bir bakış açısı öneriyor. Proje kapsamında yayınlayacağımız rehberin yerel yönetimlere referans bir kaynak olmasını hedefliyoruz.” diye konuştu. Roof Coliving Kurucu Direktörü Emre Güzel ise konuşmasında projenin mekânsal vizyonunu vurguladı. Güzel şunları kaydetti: “Mekânları yalnızca dört duvar ve bir çatıdan ibaret yapılar olarak değil, insanların etkileşime geçtiği, birlikte ürettiği ve dönüştürdüğü canlı organizmalar olarak görüyoruz. Bu yaklaşım, mekânların kullanıcı ihtiyaçlarına ve kolektif belleğe duyarlı bir şekilde şekillenmesini sağlıyor.”
ROTA MALTEPE, HEDEF REHBER
Ekim 2024’te başlayan proje kapsamında, Maltepe, Şişli ve Ataşehir’deki üç kültür merkezi ve üç açık kamusal alanda saha gezileri düzenlenmişti. Bu kapsamda Maltepe’nin önemli kültür-sanat alanlarından ve mekânlarından Prof. Dr. Türkan Saylan Kültür Merkezi ve tarihi Beşçeşmeler Meydanı ziyaret edilmişti. Sanatçılar, STK temsilcileri, işletmeciler ve mahalle sakinleriyle birebir görüşmeler yapılarak paydaş ve etkinlik haritası oluşturulmuş ve elde edilen bulgular, erişilebilir, uygulanabilir ve kültürel çoğulculuğu önceliklendiren bir rehberin oluşturulması için toplanmıştı. (
Bir yanıt yazın