Pandemi süreci ile daha çok fark ettiğimiz bir meslek dalı. Daha önceden de var olan ama kısıtlama döneminde getir mantığı ile alışveriş ürünlerimizi bize ulaştıran gizli kahramanlar.
Yaz kış, kapımıza kadar hizmet veren bu sektörün mensupları haklarını korumak ve birlik beraberlik sağlamak adına bir KARMOKUDER adlı bir dernek kurmuşlar biz de derneğin başkan’ı Barış Özel’le bir söyleşi gerçekleştirdik….
Soru: Öncelikle Kartal Motosikletli Kuryeler Derneği nerede ve ne zaman kuruldu?
Kartal Motosikletli Kuryeler Derneği (KARMOKUDER) İstanbul Kartal bölgesinde 21.12.2021 tarihinde kuruldu?
Soru: Genel manada söyleyecek olursak KARMOKUDER’in kurulmasının temel amacı nedir ?
KARMOKUDER’in temel amacı kuryeler arasındaki birlik ve beraberliği sağlamak diyebiliriz. Hedefimiz ise bu birlik beraberlik ile oluşan dayanışma sayesinde mesleğin getirdiği sorunları çözmek ve daha ileri bir seviyeye taşımaktır.
Soru: Detaylandıracak olursak kuryelerin mesleki olarak yaşadığı sorunlar nelerdir? Nelerden şikayet ediyor kuryeler?
Mesleki sorunlarımız diye başlayacak olursak en temel sorunumuz can güvenliğimizin olmaması. Biz iki teker üzerinde kar, kış, yağmur, çamur dinlemeden görevimizi icra ediyoruz. Firmaların çalışma politikaları buna en büyük etken. Örneğin büyük firmaların zaman, hız, paketbaşı ücretlendirme, ekstra bonus gibi uygulamaları biz kuryelerin kaza yapmasına, yaralanmasına, hatta ölümlere bile sebebiyet vermektedir.
Firmalar tarafından yeterli ekipman desteğini alamıyoruz. Motorların bakımlarını yapmayan yada aksatan firmalar var.
Bunlarda hem biz kuryelerin hem de toplumun can güvenliğini tehlikeye atmaktadır.
Böyle bir mesleğin Tehlikeli Meslekler Grubunda yer almaması ise akıl alır gibi değil. Bir mesleğin tehlikeli meslekler grubunda olması için yaralanma ve ölüm tehlikesinin olması gerekir. Yani Kuru temizleme, berberlik, hamam faaliyetleri vs. gösteren işler tehlikeli meslekler grubuna giriyor da iki teker üstüne karda kışta görevlerini yapan motokuryeler mi tehlikeli meslekler grubuna girmiyor?
Mesleki sorunlarımız arasında işsizliğin de oldukça etkisi var tabiî ki. Pandemi süreci ile işlerini kaybeden A-B sınıfı ehliyete sahip herkes bu mesleği yapabilir hale geldi. Biz bu mesleğin profesyonel bir meslek olmasını istiyoruz. Kuryelerin yeterli eğitimi aldıktan sonra bu mesleği yapmasını istiyoruz. Böylece hem kuryeler açısındna hem de toplum güvenliği açsından ciddi bir adım atılmış olacaktır.
Yaşadığımız bir sorun da iki taraf arasında günah keçisi olmamız. Firma /patron ve müşteri arasında kalmaktayız. Bir sipariş geç geldiğinde hem patron hem müşteri tarafından maddi ve manevi olarak etkileniyoruz.
Bir yanıt yazın