Yaklaşık bir yıldır içinde bulunduğumuz pandemi şartlarından dolayı uzaktan eğitim gören çocuklar eve kapanmak zorunda kaldı ve fiziksel aktiviteleri kısıtlandı.
Bu inaktivite durumu da çeşitli problemlere yol açıyor. Fiziksel aktivite ile hareketin artırılması ve hareketsizliğin azaltılması sağlanarak çocukluk döneminde veya ileride oluşabilecek hastalıkların önüne geçilebilir diyen İstanbul Rumeli Üniversitesi Spor Bilimleri Fakültesi Ar. Gör. Emine Nur DEMİRCAN ‘’Online eğitim gören öğrenciler hangi yaşta hangi aktiviteleri yapmalı?’’ sorusunu şöyle cevapladı;
Aktivite programları dört tip aktiviteyi içermelidir
Yaş grubuna göre değişmekle birlikte genel olarak aktivite programları, dört tip aktiviteyi içermelidir. Bunlar; dayanıklılık (aerobik), kas kuvvetlendirme ve ağırlık, kemik kuvvetlendirme ve denge, germe aktiviteleridir. Aerobik aktiviteler bu programın çekirdeğini oluşturmalıdır.
Özellikle yaşamlarının ilk dönemlerinde hareketsiz olan çocuklar egzersizlere yavaş başlamalı ve haftada 1-2 defa 15-30 dakikalık orta şiddetli aktiviteler yapmalıdır. Çocuklar bu seviyedeki egzersizleri tolere edebildiklerinde, haftada 2-3 gün 30 dakikalık aktiviteden, haftada 3-4 gün 30 dakikalık aktiviteye doğru kademeli olarak ilerlenmelidir.
Fiziksel aktiviteler yaş grubuna göre belirlenmelidir
Çocukların yapacağı fiziksel aktivitelere karar verilirken temel olarak yaş, fiziksel çevre, fiziksel uygunluk ve vücut ağırlığı dikkate alınmalıdır diyen İstanbul Rumeli Üniversitesi Spor Bilimleri Fakültesi Ar. Gör. Emine Nur DEMİRCAN sözlerine şöyle devam etti: ‘’Bunlara ek olarak eğlenceli olması, çocukların gereksinimlerine göre planlanmış olması, kolaylıkla uygulanabilir ve pratik olması, isteklilik ve gönüllülük de göz önünde bulundurulmalıdır. Tüm bu etkenler arasında en önemli etken yaş olduğu için egzersiz önerilerimizi yaş grubuna göre belirlemek daha doğru olacaktır.’’
5-7 yaş dönemi
Bu dönemdeki çocuklarda yer değiştirme ve denge hareketleri, el-göz koordinasyonları gelişmeye başlar. Çocuklar oldukça hızlı ve etkindir. Büyük kas kontrolleri hızlıdır ancak dayanıklılık bu dönemde henüz zayıftır. Çocuklar bu dönemde özellikle rekabet içeren bireysel ve eşli oyunlardan büyük zevk alır. Geriye zıplar, tek eli ile topu fırlatır, hareketli topa tekme atar, potaya top atar. Dengeleri gelişmiştir. Tek ayak üzerinde ortalama 10 sn durabilirler. Ritimli hareketlere kolayca uyum sağlarlar. Bu dönemdeki çocuklara önerilen aktiviteler ve sporlara bakacak olursak; ip atlama, çizgi oyunları, tutma ve top yuvarlama oyunları ile buz pateni, jimnastik, atletizm, futbol, yüzme, judo sporları olabilir.
8-9 yaş dönemi
Bu dönemdeki çocukların ritmik becerilerinde gelişme gözlenir, dayanıklılıkları artar, kuvvet ve koordinasyonu gelişir, temel hareketleri daha düzgün hale gelir, karmaşık hareket becerileri gelişmeye başlar. Ayrıca top sürme, pas atma becerileri ile ip atlama becerileri gelişir. Bu yaş grubundaki çocuklara halk oyunları, vurma yakalama oyunları, masa tenisi, boks, karate, taekwondo gibi aktivite ve sporlar önerilebilir.
10-11 yaş dönemi
Bu yaş grubundaki çocuklarda ise kuvvet, çeviklik, denge ve koordinasyon gerektiren becerilerde artış görülür. Takım sporlarına katılımları artar. Kalp, damar ve solunum sistemleri fizyolojik açıdan dayanıklılık sporları için daha elverişli hâle gelir. Bu dönemdeki çocuklarda cinsiyet farklılıkları fiziksel aktivite tercihlerinde değişiklik yaratabilir. Bu sebepten ötürü aktivite ve spor türlerine, çocukların tercihleri dikkate alınarak karar verilmelidir. Ayrıca bu dönemde gelişime bağlı olarak duruş bozuklukları görülebilir.
Bir yanıt yazın