Adını istiklâl Mücadelemizin bayraklaşan ismi Sütçü İmam’dan alan Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi, eğitim-öğretim hayatına başladığı 1992 yılından bu yana maziden aldığı ilhamla bilim yolunda emin adımlarla ilerleyen, bölgenin ve Kahramanmaraş’ın en gözde kurumlarından biri olmaya devam ediyor.
“Sürekli Öğrenmenin, Değişimin ve Geleceğin Adresi” olma vizyonu ile eğitim-öğretim faaliyetlerini sürdüren Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi, işinin ehli akademik/idari personeller ile şehrimiz, ülkemiz ve insanlık adına bilim üretmenin gayreti içerisinde çalışmalar yapıyor.
Gözlemlerime göre KSÜ’de şu tespitleri yaptım. Üniversite yönetiminde ve öğretiminde “insan merkezli yönetim”, “öğrenci memnuniyeti” ve “istişare, ehliyet, liyakat, adalet” anlayışı esas alınıyor.
KSÜ’de, Sağlık, eğitim, idari bilimler, mühendislik, ziraat ve orman olmak üzere eğitim -öğretim faaliyetleri birçok alanda sürdürülmekte. Üniversite Tıp ve Diş Hekimliği Fakülteleri, ve bu birimlere bağlı araştırma hastanelerinde hem öğrenci yetiştirilmesi hem de şehre ve bölgeye nitelikli sağlık hizmeti sunulması anlamında önemli bir misyon üstleniyor.
REKTÖR CAN, EĞİTİMİN KALİTESİNİ ARTIRMAYA ÇALIŞIYOR
Öncelikle KSÜ Kalite koordinatörlüğü kurulmuş. Üniversitede Teorik ve uygulamalı derslerin etkililiği, verimliliği geliştirildi. Bu bağlamda derslerden yeterince kazanım elde edilmesi, staj ve uygulamaların süre ve içeriğinin geliştirilmesi gibi tedbir ve takviyelere yer verildi. Örneğin derslerin pratiği de dikkate alınarak, ilgili sektörlerin içerisinde işlenmesi, 2 dönemden 6 döneme çıkarılan öğretmenlik uygulaması, intörn mühendisliğin başlatılması, bunlardan bazıları.
Eğitim Fakültesinde Türkiye ve Dünya tecrübelerinden yararlanılarak “Teoriyi Uygulamaya Taşıyan Okur Yazar Lider Öğretmen Modeli” geliştirildi. Fakültede ilk kez bu modele uygun öğretmen yetiştirme programı yürütüldü.
Üniversitede yapılan “Uğur Böceği” isimli elektrikli araç her yıl daha da geliştirilerek/teknolojik hale getirilerek ödüller almaya devam ediyor.
Günün şartlarına ve ihtiyaçlarına yönelik bölümlerin kurulması ile öğrenci alımı gerçekleştiriliyor. (2018’de 12, 2019’da 7, 2020’de 4 bölüm ve programa yeni öğrenci, daha önceden mevcut olan bölümlerle birlikte toplamda 40 bölüm ve programa yeniden öğrenci alımı gerçekleştirildi. Lisansüstü açılan bölüm ve programları da dahil ettiğimizde üniversiteye yeniden açılan ve yeni açılan ilave 60 bölüm / program kazandırıldı.
Üniversite günümüz teknolojisi ile donatılmış derslik ve modern laboratuvarları, kablosuz internet ağı, açık ve kapalı spor tesisleri, kafeterya ve alışveriş merkezleri, 70’i aşkın öğrenci topluluğuyla yılda 600’ü aşan akademik, sosyal, kültürel ve sportif faaliyetleri, sosyal yaşam alanları ve ulaşım kolaylığı ile güvenli, gelişmiş ve kaliteli eğitim hayatının kapılarını açıyor.
Yeni binasında hizmet vermeye başlayan kütüphanede, 70.000’i aşan kitap, 5 binin üzerinde tez, 400’ün üzerinde basılı dergi, görsel-işitsel malzemeler ve elektronik veri tabanlarında binlerce e-dergi, e-kitaptan oluşan zengin koleksiyonu ile üniversitenin eğitim ve araştırma etkinliklerini desteklemekte, öğrenci ve öğretim elemanlarının akademik program ve bilimsel araştırma gereksinimlerini karşılıyor.
ZENGİN SPOR KOMPLEKSİ
Öğrenci ve idari/akademik tüm personelin ihtiyaçlarının karşılanması için, spor kompleksi; çim futbol sahası, 1 amfi tiyatro, 3 halı saha, 4 basketbol sahası, 6 tenis kortu ve 4 voleybol sahası ile hizmet veriyor. Ayrıca 1500 kişilik spor salonu ve 5000 kişilik stadyumun yanında içerisinde fitness salonu, Türk hamamı, sauna ve yarı olimpik yüzme havuzunun da olduğu tesisler öğrenci ve personelin hizmetine sunulmuş.
REKTÖR CAN’DAN SIKI TAKİP
1500 kişilik Büyük Salon ve 2 adet 350’ şer kişilik salondan oluşan Kongre Merkezi (Rektörlüğün işlemleri sıkı takibiyle tamamlandı), Maddi durumu yetersiz olan öğrenciler için “Giysi Bankası” ve yemek bursları verilmekte. Yine maddi durumu olmayan öğrenciler Üniversitenin çeşitli birimlerinde yarı zamanlı olarak çalışıyor ve harçlıklarını çıkartıyorlar.
BEŞBİN KİŞİLİK CAMİİ YAPILDI
KSÜ İçerisine 5 Bin Kişilik Cami inşaatı yönetimin takibiyle tamamlandı. 2020 yılında Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Erbaş tarafından açılan Camide öğrenciler, akademisyenler ve Üniversite çalışanları dini görevlerini yerine getiriyorlar.
ÜNİVERSİTE İLE ŞEHİR BÜTÜNLEŞTİ
Rektör Can döneminde Belediyeler, KASKİ, Ticaret ve sanayi Odası, Ticaret Borsası, Kuyumcular Odası ve STK’larla ortak amaca hizmet eden protokoller, ortak projeler üretildi. Proje pazarı, Robot yarışmaları, Kuyumculuk başta olmak üzere 3D modelleme merkezi projesi ile takı tasarım protokolleri, metal mutfak eşyaları test ve analiz projeleri yapılıyor. Şehirle bütünleşme kapsamında İlk kez KMTSO ile birlikte senato ve meclis toplantıları yapıldı.
İLÇELER İHMAL EDİLMİYOR
Senato ve yönetim kurulu toplantıları zaman zaman ilçelerde yapılıyor.
KSÜ-İŞKUR işbirliğiyle Üniversitede İş Kulübü kurularak öğrencilerin Türkiye’deki istihdam ve iş imkânları hakkında kolayca bilgilenmeleri ortamı oluşturuldu. Yılda 2-3 kez kariyer günleri, fuarları yapılırken bu sayı 20’nin üzerine çıktı. Üniversite Halkı ile bütünleşti.
PROJE, AKREDİTASYON VE PATENT BAŞVURULARI
Kahramanmaraş’ta Ar-Ge eksikliği nedeniyle yapılamayan ancak araştırılmasında fayda görülen bölgesel sorunları belirlemek üzere Valilik, Kaymakamlık, Belediyeler, ve Ticaret ve Sanayi Odası, Ticaret Borsası, İl müdürlükleri sivil toplum örgütlerine gönderilen yazılara alınan cevaplara göre İlin sorunları belirlendi. İLK KEZ KURULAN Üniversite Bilimsel Araştırma ve koordinasyon Merkezince belirlenen ilin sorunlarını proje veya tez olarak araştıranlara yüzde 30-50 daha fazla destek verme kararı Üniversite senatosunca alındı.
TEKNOLOJİ TRANSFER OFİSİ KURULARAK AKADEMİSYEN TAKVİYESİYLE GÜÇLENDİRİLDİ.
Son iki yılda AB, DOĞAKA, Bakanlıklar, TÜBİTAK, SAN-TEZ ve BAP projelerine başvuru ve kabul edilen proje sayıları yüzde yüzün üzerinde artırıldı. Proje başvuru sayısı 2017 de AB, DOĞAKA, BAKANLIK, TÜBİTAK, SAN-TEZ 1-2 iken artık proje Başvuru sayıları toplamda yüzleri buldu.
ARAŞTIRMA MERKEZİ VE KOORDİNATÖRLÜKLER
Türkiye Üniversitelerinde ilk kez “KSÜ Siyer-i Nebi Araştırmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi SAMER” açıldı ve 1 yılda 60 online kitap yayınlandı.
KSÜ DEPREM ARAŞTIRMA VE RİSK YÖNETİMİ MERKEZİ GÜÇLENDİRİLDİ. Deprem riski bulunan ilimizle ilgili hocalar bilgilendirmeler ve araştırmalar yapıyorlar.
Her kademede her personelin birlikte eğitimi ve öğrenmelerini devamlı kılmak üzere “Öğrenen Üniversite Sürekli Eğitim Koordinatörlüğü” ihdas edildi.
KSÜ Üniversitesi’ni her yıl daha fazla öğrenci tercih etmeye başladı. 2019-2020 eğitim öğretim dönemi yerleştirmeleriyle lisans programlarında doluluk oranı % 84’den % 92’ye çıkarıldı. 2020-2021 beklentisinde ise Üniversite %95 doluluk oranı hedefine ulaşmak istiyor.
ŞEHİRDE HERKESLE HER KURUMLA BARIŞIK BİR ÜNİVERSİTEMİZ VAR ARTIK DİYOR
KSÜ artık Şehirle, ilçelerle kurum ve kuruluşlarla barışık bir üniversite. Valiliğe bağlı müdürlüklerle, belediyelerle, KMTSO ile, ilçelerle protokolleri var veya ortak projeler üretiyorlar. İl milli eğitim müdüründen ilçe müdürlerine, okul müdürlerinden öğretmenlere kadar herkes “üniversiteyle güzel işbirliği içerisindeyiz” diyorlar. “Çalışmayan personel, işlemeyen bir birim bölüm, merkez istemiyorum” diyor Rektör Can. Yıllardır deprem ve risk araştırma merkezi vardı sadece. Şimdi başta Belediyelere olmak üzere her yerde Maraş’ta deprem fay hatları ve deprem risklerini anlatıyorlar, danışmanlık yapıyorlar. ÜSKİM ağırlıklı olarak üniversite içine hizmet ediyordu şimdi sanayinin, kurum ve kuruluşların ihtiyacı olan tekstille ilgili olandan, bacagazından, atıksu analizlerine, topraktan değerli taş analizine kadar yüzlerce çeşit analizler yapılıyor . Üskim’de Milyonluk test, Arge ve analiz cihazları artık Kahramanmaraş’a hizmet ediyor.
Bir yanıt yazın