3. Uluslararası Maltepe Tiyatro Festivali’ne ‘Nazım Hikmet: Şairin Aşkı ve Kaderi’ oyunuyla katılan Rusya St. Petersburg Mimigranti Devlet Tiyatrosu ile ‘Şarkılarla Ukrayna’ adlı muhteşem performans gösterileriyle katılan Ukrayna Herson Devlet Akademik Müzik ve Drama Tiyatrosu, Maltepelilere ve festivale övgü yağdırdı. Maltepe’ye gelince inanılmaz bir ilgi ve seyirciyle karşılaştıklarını ifade eden ekipler, Belediye Başkanı Ali Kılıç ve festivalin düzenlenmesinde emeği geçenlere teşekkür ettiler.
3. Uluslararası Maltepe Tiyatro Festivali görkemli bir kapanış töreniyle veda etti. Festivale ‘Nazım Hikmet: Şairin Aşkı ve Kaderi’ oyunuyla katılan Rusya St. Petersburg Mimigranti Devlet Tiyatrosu, Türk şairin aşkı ve Moskova’daki hayatını, 1957 yılında sahnelendikten sonra o dönemki Sovyetler Birliği’nde de yasaklanan ‘İvan İvanoviç Var mıydı, Yok muydu?’ oyunuyla harmanlayarak anlattı. Oyun, dakikalarca ayakta alkışlanırken, kapanış töreninde konuşan Belediye Başkanı Ali Kılıç da ülkesinde vatan haini ilan edilen bir şairin kültürleri, coğrafyaları birbirine bağlamasına vurgu yaptı.
10 YAŞINDAN BERİ NAZIM’IN İZİNDE
10 yaşından beri Nazım Hikmet ile tanıştığını ifade eden Rusya St. Petersburg Mimigranti Devlet Tiyatrosu’ndan oyunun yönetmeni Vladimir Vorabyov, ‘Oyunu ortaya çıkarmak için uzunca bir süre bekledim. Sonrasında ortaya çıkardık. Prof. Dr. Aleksandr Kolesnikov ile birlikte bu oyunu yazdık. Rusya’da da sahnelendi ve çok büyük ilgi gördü’ dedi. Nazım’ın o yıllarda Sovyetler Birliği’nin çöküşünü öngördüğünü de sözlerine ekleyen Vorabyov, ‘Oyun aslında iki aşamalı. İlkinde Nazım’ın hayatı ve aşkını inceliyoruz. İç içe geçen ikinci kısımda ise Nazım’ın o dönem sistem eleştirisi yaptığı İvan İvanoviç Var mıydı, Yok muydu oyununu gösteriyoruz. Elbette burada Nazım’ın Rusya’da geçen kötü yıllarını, ona yapılan baskıları da ele aldık. Özellikle Rusya’a genci, yaşlısı bu oyunu izledi’ diye konuştu.
‘ÇOK ŞAŞIRDIK, İNANILMAZ’
Bugüne kadar yaklaşık 160 oyun yazdığını ve birçok ülkede festivallere katılıp sahnelere çıktığını ifade eden Vorabyov, Maltepe’yi görünce çok şaşırdıklarını ve Maltepe’nin inanılmaz bir izleyiciye sahip olduğunu sözlerine ekledi. Burada oldukları için ekip olarak mutlu olduklarının altını çizen Vorabyov, ‘Nazım’ın memleketinde, onun topraklarında bu oyunu sahnelemek büyü bir onur. Bize bu fırsatı veren herkese teşekkür ediyoruz’ dedi.
Festivale ‘Şarkılarla Ukrayna’ adlı görkemli bir performans gösterisiyle katılan ve jüri tarafından ‘Jüri Özel Ödülü’ne layık görülen Ukrayna Herson Devlet Akademik Müzik ve Drama Tiyatrosu da tiyatro severler tarafından ilgiyle karşılandı. Festivalin kapanışında sahnelendikleri ve Ukrayna, Türkiye, Amerika gibi birçok ülkeden görsel şovlar eşliğinde şarkılar seslendiren ekip, Tarkan’dan ‘Şıkıdım’ şarkısını kendi dillerince seslendirince büyük alkış aldı.
‘TÜRKİYE’YE İLK KEZ GELDİK, MUTLUYUZ’
Tiyatro grubu adına konuşan Ukrayna Halk Artisti Rujena Rublöva, Türkiye’de bir etkinliğe ilk kez katıldıklarını ifade ederek ‘Birçok halkın eserlerinden seçme şeklinde bir performans gösterisi sunduk. Türkiye, Almanya, Fransa, tabi ki Ukrayna’dan gösteriler yaptık. Her kültüre dokunmaya çalıştık. Bu anlamıyla tiyatro sevgidir. Dansı, müziği ve kareografiyi birleştiren bir sanattır. Bu unsurlar bir araya geldikten sonra bir şaheser oluşabilir. Maltepe halkı bizi çok sıcak karşıladı. Biz festivali ve burayı çok beğendik. Çok mutluyuz’ dedi. (12.10.2021)
Bir yanıt yazın