MENÜ ☰
Eksper Haber » Eğitim, Kartal, Manşet, Toplum » SEVGİ VARSA ENGEL YOK
SEVGİ VARSA ENGEL YOK

Toplumsal bilinç ve farkındalığın arttırılması için 3 Aralık Dünya Engelliler Günü olarak kutlanıyor…


“Uluslararası Engelliler Günü” olarak ilan edilen 3 Aralık, o gün itibariyle tüm dünyada engelli insanların sorunlarına dikkat çekmek ve onları daha iyi anlayabilmek amacı ile belirlenmiş bir gün ve bizde bu özel günde engelli vatandaşlarımızın sorunlarına bir nebze değinebilmek adına Sosyolog,Aile danışmanı,Özel Eğitim Öğretmeni Nefise Paker’le bir söyleşi gerçekleştirdik.


Kendisi sorduğumuz sorulara içtenlikle cevaplar verdi…

*Özel eğitime ihtiyacı olan bireylerin eğitim hakkı var mıdır? Nedir ve nasıl olmalıdır?

Özel eğitim amaçlarının başarıya ulaşılması için önemli ilkeler belirlenmiştir her çocuğun eğitim hakkı vardır özel eğitim genel eğitimin ayrılmaz bir parçasıdır Özel eğitime muhtaç her çocuk özel gereksinim derecesine bakılmaksızın özel eğitim hizmetlerinden yararlandırılmalıdır. Özel gereksinimli birey; Hastalık,kaza,sendrom gibi çeşitli nedenlerle, bireysel ve gelişim özellikleri ile eğitim yeterlilikleri açısından, akranları ile beklenilen düzeyde farklıllıklar gösteren bireydir.

Özel eğitim nedir çeşitli nedenlerle bireysel özellikleri ve eğitim yeterlilikleri açısından akranlarından beklenilen düzeyden anlamlı farklılık gösteren bireylerin eğitim ihtiyaçlarını karşılamak için özel olarak yetiştirilmiş uzman personel, geliştirilmiş eğitim programları ve yöntemleri ile onların özel gereksinim özelliklerine uygun ortamlarda sürdürülen bir eğitimdir.

*Özel eğitim gerektiren çocukların , öğrenme konusunda onları akranlarından ayıran farklılıkları nelerdir.?


Bu tür çocuklar, yetersizlik alanlarına göre sınıflandırılmakta olup bu sınıflandırmalar 07.07.2018 tarihinde Resmî Gazete ’de yürürlüğe giren Millî Eğitim Bakanlığı tarafından yayınlanan Özel Eğitim Hizmetleri Yönetmeliği’nde belirtilmiştir. Kategoriler çocukların ihtiyaçlarına göre belirlenmiş olup aşağıdaki gibidir:


• Otizmi olan birey: Sosyal etkileşim, sözel ve sözel olmayan iletişim, ilgi ve etkinliklerdeki sınırlılıkları nedeniyle yoğun özel eğitim ve destek eğitim hizmetine ihtiyacı olan birey.
• Zihinsel engelli birey: Zihinsel işlevler ile kavramsal, sosyal, pratik uyum ve öz bakım becerilerindeki eksiklikleri nedeniyle yaşam boyu süren, yoğun özel eğitim ve destek eğitim hizmetine ihtiyacı olan birey.
• Bedensel engelli birey: Kas, iskelet ve sinir sistemindeki bozukluklar nedeniyle özel eğitim ve destek eğitim hizmetine ihtiyacı olan birey.
• Görme engelli birey: Görme gücünün kısmen ya da tamamen kaybından dolayı özel eğitim ve destek eğitim hizmetine ihtiyacı olan birey.
• İşitme engelli birey: İşitme duyarlılığının kısmen veya tamamen kaybından dolayı özel eğitim ve destek eğitim hizmetine ihtiyacı olan birey.

*Özel eğitime ihtiyacı olan bireylerin eğitim hakkı var mıdır? Nedir ve nasıl olmalıdır?


Eğitim hakkı 573 sayılı Özel eğitim kanunu tanısı konulmuş özel eğitim gerektiren çocuklar için okul öncesi eğitimi zorunludur temel eğitimin kanunu 22. maddesi ilköğretim 6:14 yaşlarındaki çocukların eğitim öğretimini kapsar ilköğretim kız ve erkek vatandaşlar için zorunludur ve devlet okullarında parasızdır Bir çocuğun sisteme uyum sağlaması için çocuğun bulunduğu okul veya alacağı eğitim kendisine de adapte olabilecek şekilde sağlanmalıdır.

Çünkü engelli veya özel gereksinimli de olsa, Birleşmiş Milletler Çocuk Hakları Sözleşmesi’ne göre çocuğun “üstün yararı” gereğince “fırsat eşitliği” ilkesine uygun eğitim alması esastır. Bu yüzden devlet özel gereksinimli çocuğun akranlarıyla aynı ortamda eğitim almasını sağlamalıdır.
Ülkemizdeki tüm bireyler, dikkat eksikliği, hiperaktivite bozukluğu ve özel öğrenme güçlüğü olan bireyler de dâhil olmak üzere eğitim hakkına sahiptir.


*Eğitimde ve bu arada özel eğitimde temel ilke ve uygulama nedir ve nasıl olmalıdır ?


ilköğretim programını tamamlayan öğrenciler kaynaştırma uygulamaları yoluyla akranlarıyla birlikte genel ve meslek liseleri ve iş okullarindan yararlanabilirler orta öğrenimlerini tamamlayan özel öğretime ihtiyaç duyan bireyler rehberlik araştırma merkezleri rehberlik ve psikolojik danışma hizmetleri yürütme Komisyonu veya rehberlik ve psikolojik danışma Servisi tarafından yüksek öğretime yönlendirilir.

Zorunlu eğitim dönemini geride bırakmış bireyler; İş eğitim merkezleri ve yaygın eğitim hizmetlerinden yararlanabilirler. Üstün yetenekli öğrenciler de özel eğitim kapsamında değerlendirilir ve bilim sanat merkezine yönlendirilir.


Özel eğitim “tanılama” ne demektir ?


Milli eğitim bakanlığı Özel eğitim kurumları genel müdürlüğüne bağlı olarak açılmış Özel eğitim kursları Özel eğitim ver rehabilitasyon merkezleri ve özel eğitim okullarindan faydalanabilirler rehberlik araştırma merkezlerinden yönlendirme raporu alarak özel kurumlara gitmeleri durumunda eğitim yardımı almaktadırlar.


*Tanılama nasıl yapılıyor ?


Tanılama ailenin veya öğretmenin farkına var varması ile özel yardım ve destek sağlanır erken tanı burada çok önemli olup bireyin gereksinimi bir an önce kabul edilmesini ve tıbbi tedavi, Rehabilitasyon çalışmaları ve eğitim hizmetlerinin zamanında ve işlevsel olarak ulaşmasını sağlar.

Ramda yapılan standart testlerden testlerden önce durum bildirir tek hekim raporu, engelli sağlık raporu %20 üzeri Çözger ( çocuklar için özel gereksinim raporu ) yetişkinler için özel gereksinim raporu gerekmektedir. Alınan bu raporlarla eğitim desteği kısmı ile islemler Rehberlik ve araştırma merkezlerinde yapılmaktadır. Rehberlik ve araştırma merkezleri randevu sistemi ile çalışmaktadır kurumla ilgili raporlar uzmanlar tarafından yapılacak inceleme sonucunda çıkarılır.


*Tedavide neler yapılmalı ?


Bireylerin tanılaması sağlık kuruluşunca yapılır ancak performans gelişim özelliklerine uygun olarak hangi eğitim öğretim ortamının uygun olacağına ramlarda oluşturulan özel eğitim değerlendirme kurulu karar verir .Ram’da düzenlenen raporlar destek eğitim, eğitimin grup, bireysel, rehabilitasyon merkezi veya evde oluşuna, Resmi yönlendirme raporu öğrencinin hangi kademede hangi öğretim ortamına devam edeceği ile ilgilidir….


Yönlendirilen okullar arasında,tam zamanlı kaynaştırma,özel eğitim sınıfı,Özel Eğitim Meslek Okulu(Liseler)okul öncesi çocuklar için de tam zamanlı kaynaştırma,özel eğitim ana sınıfı(Anaokulu)vardır.


Özel gereksinimli bireylerin bireysel farlılıklarına ve tanılarına uygun bilgi ve yöntemlerle,yapılacak bireye uygun eğitim planı ile destek olunmalıdır. Tıbbi olarak uzamandan destek alınmalıdır.Profosyonel destek ve eğitim kalitesi çok önemlidir….

Galeri
📆 03 Aralık 2020 Perşembe 11:16   ·   💬 0 yorum   ·   Yazdır Yazdır

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir