MENÜ ☰
Eksper Haber » Manşet » “YUSUF İKİSİVRİ ,BU NASIL İŞÇİYİ KORUMAKTIR”
“YUSUF İKİSİVRİ ,BU NASIL İŞÇİYİ KORUMAKTIR”

(COVİD-19) Koronavirüsü salgını nedeniyle devletin işverene işçiyi çıkarmayı 3 ay yasakladığını duyurması sonrasında, İş hukukî ve Sosyal Güvenlik uzmanı Yusuf İkisivri’den yanıt geldi .

İkisivri,sosyal medya hesabından yaptığı açıklamayla bu karara tepki gösterdi.

İşte Yusuf İkisivri’nin o açıklaması,

SÖZDE İŞÇİ ÇIKARTMAYI YASAKLAMIŞLARMIŞ.
ALLAH’INIZI SEVERSENİZ İŞÇİLER İÇİN BİR ŞEY YAPMAYIN DAHA İYİ.


BU NASIL İŞÇİYİ KORUMAKTIR.


İşçilerin yaşanan olumsuz koşullardan etkilenmemesi için Türkiye’de 3 ay işçi çıkarmak yasaklandı. Sözde işçi çıkarmayı yasaklamışlar. Bizde dinleyince bi heyecanlandık.
İşçiyi koruyoruz diyerek gözümüze baka baka işverene yeni haklar sağladılar. Bunu da sözde işçileri korumak için yapmışlar mış.
4857 Sayılı İş Kanununa eklenen geçici 10.madde ye göre, maddenin yürürlüğe girdiği tarihten itibaren 3 ay içerisinde işveren, 4857 sayılı kanunun 25 II maddesi (işçinin ahlak ve iyi niyet kurallarına aykırı davranışı nedeni ile iş akdini haklı fesih) haricinde işçinin iş akdini sonlandıramayacak.
Bu 3 aylık süre içerisinde işçiye ücretsiz izin kullandırabilecek.
3 Aylık süre Cumhurbaşkanı tarafından 6 aya çıkartılabilecek.
Ayrıca 4447 sayılı işsizlik sigortası kanuna geçici 24 madde eklenerek ücretsiz izine çıkarılan işçiler ve 15 Mart 2020 den sonra işten çıkarılıp işsizlik sigortasından faydalanamayanlara günlük 39,24 TL işsizlik sigortası fonundan ödenmesine karar verilmiştir.
Şimdi bu kanuna bakalım.
1.Öncelikle bu düzenleme yapılmadan önce işçinin onayı olmadan işçinin uzun süreli ücretsiz izine çıkarılması aslında iş akdinin feshedilmiş olması sayılırdı. Ve işçinin tüm yasal hakları ve tazminat alacakları saklı idi. Bu kanunla işçi değil işveren koruma altına alınmıştır. İşveren bu yükten kurtarılmıştır.
2.İşçi çıkartmayı yasaklamak demek yerine, 3 ay yasaklamak işçi çıkartmayı 3 ay ertelemek, 3 ay sonra çıkartmayı serbest bırakmak anlamına gelir. Bu yasaklama değil ertelemektir.
3.Bu işçi çıkartacak işverenin işçiye ödeyeceği tazminattan işçiye yapacağı diğer tüm ödeme ve haklarından kurtulma anlamına gelir.
4.İşveren 3 normal maaş ödemek yerine günlük 39.24 TL den hesaplarsak 30 gün için kabaca 1177 tl ödeme yapar. Bu işvereni maaş ödemesinden kurtarır. İşçinin normal maaşından 1177 lirayı çıkarttığınızda ortaya çıkan rakam işçinin aylık zararıdır.
5.Eğer işçi normal işsizlik sigortasından faydalanmış olsa son 4 aylık kazancının %40 ını işsizlik ödeneği olarak alacaktı. Tabii ki burada da üst sınır var.İşsizlik maaşı Asgari ücretin brüt tutarının %80 ini geçemez. Şimdi bu durumda bi hesap yaptığımızda en düşük işsizlik maaşı 1177 lira olduğu görülüyor. Yani normalde işsizlik sigortasından üst sınırda yararlanmamız gerekirken 3 aylık erteleme ödeneğinden en alt sınırdan yararlanacağız. Bunun anlamı budur.
Ve ödemeyi işveren değil işkur işsizlik sigortası fonundan yapmaktadır. Yani işçiden kesilen paralarla oluşturulan fondan.
Bu nasıl işçiyi korumaktır. Valla ben anlayamadım.
Yusuf Ikisivri
Iş Hukuku ve Sosyal Güvenlik Uzmani

📆 09 Nisan 2020 Perşembe 14:55   ·   💬 0 yorum   ·   Yazdır Yazdır

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir