MENÜ ☰
.
Eksper Haber » GÜNDEM, Manşet, Toplum » Ahmet Hamdi Tanpınar, 120’nci Doğum Gününde “İlklerin Sergisi” ile Beyoğlu’nda
Ahmet Hamdi Tanpınar, 120’nci Doğum Gününde “İlklerin Sergisi” ile Beyoğlu’nda

Türk edebiyatının usta kalemlerinden Ahmet Hamdi Tanpınar’ın hatıralarının yer aldığı “Tanpınar” sergisi Beyoğlu’nda açıldı. Sergide; bir yemek davetinde dostları Füreya Koral, Hakkiye Koral, Mehmet Ali Cimcoz, Tarık Tekel ve Sebahattin Eyüboğlu’nun Tanpınar için notlar yazıp, imzaladığı peçete ve yazarın Saatleri Ayarlama Enstitüsü romanı için hazırladığı senaryo planı ilk kez edebiyatseverlerle buluştu.

Türk edebiyatına şiir, hikaye ve roman sahalarında önemli eserler kazandıran Ahmet Hamdi Tanpınar, doğumunun 120’nci yılında Beyoğlu Belediyesi’nin ev sahipliğinde düzenlenen programda anıldı. Tarık Zafer Tunaya Kültür Merkezi’nde düzenlenen program, usta yazarın hatıralarının yer aldığı “Tanpınar” sergisinin açılışıyla başladı.

Şair ve yazar Beşir Ayvazoğlu’nun açılışta bir konuşma yaptığı program, solist Munip Utandı ve Çiğdem Yarkın’ın müzik şöleni ile devam etti. Tanpınar’ı anma programı; Beyoğlu Belediye Başkanı Haydar Ali Yıldız, İstanbul Üniversitesi Rektörü Mahmut Ak ve Ahmet Hamdi Tanpınar’ın öğrencisi ve asistanı Prof. Dr. Birol Emil’in konuşmalarıyla devam etti.

Vefat eden değerli isimlerin anılması gerektiğini belirterek konuşmasına başlayan Beyoğlu Belediye Başkanı Haydar Ali Yıldız, “Ömrünün 20 yılını Beyoğlu’nda geçirmiş Tanpınar’a; bu vatana, bu toprağa, kültürümüze, medeniyetimize katkılarından dolayı doğumunun 120’nci yılında minnettarlığımızın bir ifadesi bu program. Usta yazarı, hem katılımcılarımızla hem devlet erkanımızla hem de Tanpınar’ın talebesiyle yad etmek istedik. Beyoğlu’yla anılan bir edebiyatçı. Geçtiğimiz yıl, Gümüşsuyu’nda yaşadığı eve ‘Ahmet Hamdi Tanpınar, bu evde yaşamıştır’ levhasını asmıştık. Bugün de onun değerli eşyalarından, eserlerinden, fotoğraflarından bir sergi oluşturduk Kültür ve Turizm Bakanlığımızın katkılarıyla. Hocası olduğu İstanbul Üniversitesi’yle de iş birliği yaptık. Bu, Tanpınar’a olan bir vefamız, öyle inanıyorum” şeklinde konuştu.

İstanbul Üniversitesi Rektörü Mahmut Ak da konuşmasında, “Ahmet Hamdi Tanpınar, Beyoğlu’yla simgeleşmiş birisidir. İstanbul Üniversitesi içinde pek çok kültür sanat adamı yetişti. Bunlardan birisi Tanpınar. Üniversitemiz, Tanpınar’ın mensubiyetinde her zaman gurur duydu. Nitekim, şu anda edebiyat fakültemizdeki bir amfinin adı da Tanpınar’ın ismini taşımaktadır. Ne mutlu ki Tanpınar’ın vefatından sonra kardeşi tarafından tüm ardında kalanlar bize bağışlandı. Biz de bunları çok iyi bir şekilde muhafaza ediyoruz. Değerli şeyleri paylaştıkça değeri daha çok artar. Biz de bu arşivimizi şiirleri ve diğer çalışmalarını sanatseverlerle buluşturmaktan da büyük bir mutluluk duyuyoruz” ifadelerine yer verdi.

Ahmet Hamdi Tanpınar’ın öğrencisi ve asistanı Prof. Dr. Birol Emil ise, “Benim, İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi’ndeki öğrenciliğim sırasında hocamdı. Tanpınar’ın kürsüsü olan edebiyat fakültesindeki yeni Türk edebiyatı kürsüsüne asistan oldum. Tanpınar, son çağ Türk kültür ve edebiyatının yetiştirdiği en kültürlü şahsiyettir ve bir edebiyat sanatçısı olarak da en büyük üstümüzdür” şeklinde duygularını ifade etti.

“SAATLERİ AYARLAMA ENSTİTÜSÜ’NÜN SERNAYO PLANI DA TANPINAR’IN MUTFAĞINDA”

Serginin amacının Ahmet Hamdi Tanpınar’ı tüm yönleriyle sanatseverlerle buluşturmak olduğunu söyleyen ve serginin küratörlüğünü yapan Mehmet Lütfi Şen, “Ahmet Hamdi Tanpınar, doğumunun 220’nci yılında da anılacaktır, 520’nci yılında da anılacaktır. Çünkü toplumlara böyle sanatçılar çok zor gelir. Çünkü Tanpınar gerçek bir sanatçıdır, medeniyetten beslenerek çağdaş olanın peşinde olmuştur. Tanpınar son 30 yıldır daha çok okunuyor, yeni yeni anlaşılıyor. Tanpınar’ın sadece dile kattığı değerleri, Türkçe konuşan insanlar var oldukça kullanacağız o da var olmaya devam edecektir. Romanlarıyla ayrı denemeleriyle ayrı şehre bakış açısıyla bambaşka bir Tanpınar var. Serginin en büyük özelliği Tanpınar’ın mutfağı olmasıdır. Her kitabını yazdığı el yazısı, daktilodan çıkardığı hali bulunuyor. Tefrika edildiğine kendi el yazısıyla düştüğü notlar var” dedi.

Şen, “Yıllardır Saatleri Ayarlama Enstitüsü romanının film olması gerektiğini söylüyorum. Yıllar önce Tanpınar, bu roman için senaryo planı yapmış. İşte bu plan da sergide görülebilecek, o da bunu düşünmüş. Sergide birçok ilki göreceğiz, Tanpınar için imzalanmış 170 kitap bulunuyor. Kendisinin imzaladığı kitaplar var. Mürekkep döktüğü not kağıdını bile atmamış, hala duruyor, sergiliyoruz” diye konuştu.

DAKTİLO VE ÇALIŞMA MASASI DA SERGİLENİYOR

İstanbul Üniversitesi Türkiyat Enstitüsünde Fuat Köprülü, Ahmet Hamdi Tanpınar ve Mehmet Kaplan dönemlerinde kullanılan tarihi daktilo ve çalışma masasının da sergilenen eserler arasında yer aldığını aktaran Şen; gençliğinden, askerlik fotoğraflarına kadar 80 adet resmin gün yüzüne çıktığını belirtti.

TANPINAR, PEÇETEYİ YILLARCA SAKLAMIŞ

Sergide çok özel parçaların olduğuna dikkat çeken Şen, “Füreya Koral, Hakkiye Koral, Mehmet Ali Cimcoz, Tarık Tekel ve Sebahattin Eyüboğlu, bir araya geldikleri bir yemekte lokanta peçetesine Tanpınar ile ilgili düşüncelerini yazmışlar. Ardından peçeteyi Tanpınar’a vermişler. Tanpınar, peçeteyi yıllarca saklamış. Türkiyat’taki arşivinde duruyordu. Peçetenin üzerinde tarih yazmadığı için yılını bilmiyoruz. Her biri ‘Hamdicim’ diye başlayıp, onunla ilgili bir hikayesini anlatmış. Çok zarif yazılmış. Ziyaretçiler gelsin, okusun. Bu peçete ilk kez sergileniyor, çok değerli” ifadelerini kullandı.

SERGİ KÜLTÜR VE TURİZM BAKANLIĞI TARAFINDAN DESTEKLENDİ

Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından desteklenen sergiye, İstanbul Üniversitesi Türkiyat Araştırmaları Enstitüsü de Tanpınar’ın daha önce gün yüzüne çıkmamış eserlerini vererek katkıda bulundu. Yazarın eserlerinin yanı sıra özel eşyalarından el yazması metinlerine, kişisel notlarından imzalı kitaplarına kadar birçok kıymetli hatırası ilk kez gün yüzüne çıktı. Birbirinden nadide onlarca eser İstanbul Üniversitesi Türkiyat Enstitüsü Arşivi’nden çıkarıldı.

DİNO’NUN ÇEKTİĞİ FOTOĞRAFI SERGİDE

Arkadaşı Abidin Dino’yu ziyaret için Fransa’ya gittiğinde Dino tarafından 1959 yılında çekilmiş fotoğrafı da serginin girişine asıldı. Ayrıca “İstanbul Bir Terkip”, “Şehrin Zamanı”, “Serten Işıktan Bir Harita” isimli 3 adet video art da sergide izlenebiliyor.

Sergi 6 Temmuz’a kadar ziyaret edilebilecek.

“TANPINAR” SÖYLEŞİLERİ

Birol Emil, Ali Şükrü Çoruk, Mehmet Lütfi Şen, Mustafa Balcı ve Haluk Oral’ın konuşmacı olduğu “Selam Olsun” başlıklı etkinlikle başlayacak söyleşi dizisinin programı ise şöyle:

15 Haziran, “Hep Aynı Hayalin Peşinde” – Filiz Ferhatoğlu – Sevim Güldürmez – Hacer Selçuk; 18 Haziran, “Rüyanın Sesi: Tanpınar’ın Şiiri” – Yılmaz Daşçıoğlu – Mehmet Samsakçı; 22 Haziran, “Beş Şehir’in İzinde” – Haydar Ali Yıldız – Beşir Ayvazoğlu – Ali Şükrü Çolak – Hüseyin Kıyak; 24 Haziran, “Tanpınar’ın Ufkunda Osmanlı Estetiği” – Zeynep Tarım – Halil Solak; 25 Haziran, “Tanpınar’da Resim, Sinema ve Müzik” – Mehmet Lütfi Şen – Zeki Coşkun; 26 Haziran, “Poetik İmkanlar Açısından Tanpınar’ın Edebi Dili” – İbrahim Şahin – Mustafa Balcı”

“Tanpınar” söyleşileri kapsamında Haziran ayı boyunca yapılacak canlı yayınlar, Facebook üzerinden @haydaraliyildiz, Instagram üzerinden @haydaraliyildiz ve YouTube üzerinden @beyoglukultursanat hesaplarından izlenebilecek.

📆 11 Haziran 2021 Cuma 14:50   ·   💬 0 yorum   ·   Yazdır Yazdır

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir