MENÜ ☰
.
Eksper Haber » beyoğlu, GÜNDEM, Manşet, Toplum » Başkan Yıldız’dan İBB’ye Tepki: Bu Ağaçlardan Ne İstediniz?
Başkan Yıldız’dan İBB’ye Tepki: Bu Ağaçlardan Ne İstediniz?

İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin, Beyoğlu Belediyesi tarafından iki yıl önce İstiklal Caddesi’ne yerleştirilen ağaçları kaldırmasına tepki gösteren Başkan Yıldız, “Geçtiğimiz gün pandemi döneminde yaşadığımız olaya benzer bir olay daha yaşandı. ‘İstanbul’un beklemeye vakti yok.’ diyenlerin İstiklal Caddesi’ne yine saat 4’te yıkarak gelmelerinin tek bir gerekçesi olabilir. O da kendi yönetim anlayışlarının yıkmak üzerine olduğudur. Şimdi soruyoruz gecenin saat 4’ünde yine bir baskın yapar gibi bu ağaçlardan ne istediniz?” diye sordu.

Beyoğlu Belediyesi, 2019 Yerel Seçimlerinden bu yana İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin İstiklal Caddesi’nde yerine getirmediği görev ve sorumluluklarını üstlenerek bölgede herhangi bir olumsuzluğun yaşanmaması için hummalı bir çalışma yürütüyor. İBB yönetimi ise bölge esnafı ve turistler tarafından memnuniyetle karşılanan hizmetleri durdurmak için büyük bir çaba sarf ediyor. 30 Mayıs Cumartesi günü hiçbir hukuki gerekçe sunmadan yüzlerce araç ve ekiple Beyoğlu Belediyesi tarafından İstiklal Caddesi’nde vatandaşlara Pandemi sürecinde hizmet vermek için kurulan statları (Ücretsiz Maske, Dezenfektan dağıtımı ve Ateş ölçümünün yapıldığı stantlar) kaldırmak için girişimde bulunan İstanbul Büyükşehir Belediyesi, bu kez de İstiklal 2020 Projesi’ kapsamında caddeye yerleştirilen Manolya ağaçlarını kaldırarak skandal bir karara imza attı. Beyoğlu Belediye Başkanı Haydar Ali Yıldız, Tünel Meydanı’nda düzenlenen Basın Toplantısında, Beyoğlu Belediyesi tarafından İstiklal Caddesinde yapılan çalışmalar ve İBB yönetiminin yapılan çalışmaları engelleme girişimleriyle ilgili açıklamalarda bulundu.

YÖNETİM ANLAYIŞLARININ YIKMAK ÜZERİNE OLDUĞUNUN GÖSTERGESİDİR

İstiklal Caddesi’ndeki ağaçların İBB tarafından kaldırılmasına tepki gösteren Beyoğlu Belediye Başkanı Haydar Ali Yıldız, “Geçtiğimiz gün pandemi döneminde yaşadığımız olaya benzer bir olay daha yaşandı. Gözbebeğimiz olan İstiklal Caddesi’ne İBB yönetimi tarafından çomak sokuldu. Bugüne kadar İBB yönetiminden İstiklal Caddesi’ne dair bir vizyon açıklaması ya da bir kültürel çalışma duydunuz mu?  Hayır. ‘İstanbul’un beklemeye vakti yok.’ diyenlerin İstiklal Caddesi’ne yine saat 4’te yıkarak gelmelerinin tek bir gerekçesi olabilir. O da kendi yönetim anlayışlarının yıkmak üzerine olduğudur. Biz pandemi döneminde dahi kültür ve sanatla İstiklal Caddesi’nde büyük bir gayret içindeyken İBB yönetimi her defasında ya engel çıkarmaya çalıştı ya da yaptıklarımızı gecenin kör vakitlerinde yıkmak istedi” dedi.

BU AĞAÇLARDAN NE İSTEDİNİZ?

“Bütün bu gayretlerimizin yanında İBB yönetiminin göze girmeye çalışan bir zabıta amirini İstiklal Caddesi ile sorumlu tutması, yetkilendirmesi sonucunda İBB’nin İstiklal Caddesi’ndeki uygulamaları sadece zabıta tedbirleri seviyesinde oldu. İki yıl sonra İstiklal Caddesi’yle ilgili tasarrufta bulunmak isteyen İBB yönetimi iki yıl gecikmeyle İstiklal Caddesi’ne müdahale ederek yaptıklarımızı ya taklit etti ya da yıkarak İstiklal Caddesi’nde boy göstermeye başladı. İBB yönetimi bilsin ki İstiklal Caddesi zabıta amiriyle yönetilmez. Zabıta anlayışıyla yönetilmez. Kültür sanat müktesebatıyla yönetilir” diyen Başkan Yıldız, “İBB yönetiminin İstiklal Caddesi’nde, yetkilendirdikleri zabıta amiri gecenin bir vaktinde pandemiyle mücadele standımızı ortadan kaldırdı. Büyük bir emekle ve özenle gözümüz gibi baktığımız İstiklal Caddesi’ne yerleştirdiğimiz bu ağaçlar İBB yönetimi tarafından yine gecenin 4’ünde ortadan kaldırıldı. Şimdi soruyoruz gecenin saat 4’ünde yine bir baskın yapar gibi bu ağaçlardan ne istediniz? Tatilin rahatlığı mı fazla geldi bilmiyoruz. Güneş mi fazla geldi? bilmiyoruz ama gecenin saat 4’ünde İstiklal Caddesi’nin bu ağaçları kaldırmak herhalde bir izahı gerektirir” ifadelerini kullandı.

İSTİKLAL CADDESİ’ İLE İLGİLİ VERİLECEK HER KARARI ALMAYA YETKİLİ ORGAN İBB MECLİSİ’DİR

Başkan Yıldız, “İstiklal Caddesi’yle ilgili şunu bilinmesini isterim ki, Türkiye bir hukuk devletidir. Hukuk devletinde kimin neye, ne kadar yetkili olduğu, elbette ki kanunla ve anayasayla belirlenir. Dolayısıyla İstiklal Caddesi’ ile ilgili verilecek her kararı almaya yetkili organ da İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisi’dir. Göz bebeğimiz gibi baktığımız İstiklal Caddesi’ne çomak sokmak isteyenlere de her türlü cevabı vermeye hazır olduğumuzu bilinmesini isterim” şeklinde konuştu.

BEYOĞLU BELEDİYESİ’NİN İSTİKLAL CADDESİNDE SUNDUĞU HİZMETLER

İstiklal Caddesi ‘İstiklal 2020 Projesi’ İle Yeni Bir İvme Kazandı

Beyoğlu Belediyesi, her gün yerli yabancı 2 milyonu aşkın turisti ağırlayan İstanbul’un gözdesi İstiklal Caddesi’nde ‘İstiklal 2020 Projesi’ni hayata geçirdi.  Beyoğlu Belediye Başkanı Haydar Ali Yıldız 20 Aralık 2019 tarihinde Galatasaray Meydanı’nda düzenlediği basın toplantısında projenin tüm detaylarını kamuoyuyla paylaştı. Proje kapsamında yapılan Işıklandırma, Ağaçlandırma ve Sokak Müzisyenleri Düzenlemesi ile İstiklal Caddesi yeni bir ivme kazandı.

Aydınlatma Çalışması: İstiklal Caddesi’ni yeniden canlandıran Aydınlatma Çalışması kapsamında Tünel Meydanı ile Taksim Meydanı arasındaki bölüme çeşitli renk ve güçlerde asma germe cadde motifi led aydınlatmalar asıldı. Dünyada hayatın 7/24 devam ettiği sayılı mekanlardan birisi olan cadde, yeni ışıklandırma çalışmasıyla birlikte daha da canlandı. Sunduğu görsel şovla ziyaretçi sayısının arttığı İstiklal Caddesi’ndeki hareketlilik bölge esnafının da yüzünü güldürdü.

Ağaçlandırma Çalışması: İstiklal Caddesi’nde hayata geçirilen bir diğer çalışma ise Ağaçlandırma Çalışması oldu. Çalışma kapsamında İstiklal Caddesi boyunca belirli aralıklarla manolya ağaçları yerleştirildi. İlerleyen dönemlerde daha da yaygınlaştırılan çalışma ile İstiklal Caddesi yeşile büründü.

Sokak Müzisyenleri Düzenlemesi: İstiklal Caddesi’nde karmaşayı önlemek amacıyla 7 noktada “Müzik Durakları” kuruldu. Sokak müzisyenlerine düzenli ve ahenkli bir şekilde sanatlarını icra etmelerine imkan tanıyan “Müzik Durakları”nda sanatçılar periyodik zamanlarda müzik severlerle buluşuyorlar.

İstiklal Caddesinde Günlük 10 Bin Maske Dağıtıldı

Tüm dünyayı etkileyen Covid 19 (Koronavirüs) salgını sebebiyle devletimiz 10 Mart itibariyle ciddi önlemler almaya başladı. Taksim İstiklal Caddesi de en yoğun mekanlardan birisi olduğu için Beyoğlu İlçe Hıfzıssıhha Kurulu tarafından alınan kararla, Taksim Meydanı ve İstiklal Caddesi’nde bulunan kişilerin maske takması ve aralarındaki 3 metrelik sosyal mesafeyi koruyacak şekilde hareket etmeleri zorunlu hale getirildi. Beyoğlu Belediyesi bu karar kapsamında caddeye giriş çıkışlarda kontrolü sağlamak, vatandaşlarımızın sağlığını korumalarına yardımcı olmak amacıyla İstiklal Caddesi’nin Taksim girişine, Tünel Meydanı girişine ve Galatasaray Meydanı’na stantlar kurdu. Stantlarda; caddeye giriş yapmak isteyen vatandaşlara bir yandan ücretsiz maske dağıtırken bir yandan da cihazlarla ateşleri ölçüldü ve ellerine dezenfektan sıkıldı. Günlük yaklaşık 10 bin maskenin dağıtıldığı uygulamanın yanı sıra cadde boyunca devriye gezen Beyoğlu Belediyesi Zabıta Müdürlüğüne bağlı ekipler, sosyal mesafe kuralı ile ilgili sürekli olarak anonslar yaparak vatandaşları uyardı. Beyoğlu Belediyesi ayrıca İstiklal Caddesi’ni periyodik aralıklarla dezenfekte ederek vatandaşlara virüs salgınına karşı daha güvenli bir çevre sundu.

Yapay Zeka Teknolojisi Kullanılan Kameralı Takip Sistemi Kuruldu

Beyoğlu Belediyesi, virüs salgınına karşı alınan tedbirler kapsamında, Beyoğlu’nun en işlek cadde ve meydanlarında yoğunluğun azaltılması amacıyla Kameralı Takip Sistemi kurdu. Özellikle aynı anda en fazla 7 bin kişi sınırlaması getirilen İstiklal Caddesi’nde giriş ve çıkışları kontrol etmek amacıyla giriş ve çıkışlara kurulan sayaçlı kamera sisteminde, görüntü işleme ve yapay zeka teknolojisini kullanıldı. Elde edilen veriler anlık olarak belediye bünyesinde kurulan Takip Merkezi’ne aktarılarak gerekli müdahalelerin anında yapıldı ve vatandaşların virüs salgınına karşı alınan tedbirlere uyması sağlandı.

Ziyaretçilere 7/24 Pırıl Pırıl Bir Çevre Sunuluyor

Beyoğlu Belediyesi tarafından her gün milyonlarca ziyaretçiyi ağırlayan İstiklal Caddesi’nde daha temiz ve daha ferah bir çevre için titiz bir çalışma yürütülüyor. İhtiyaca göre üretilen yerli ve milli temizlik araçlarıyla daha kolay ve verimli hale getirilen çalışma sayesinde ziyaretçilere 7/24 pırıl pırıl bir çevre sunuluyor.

Sanat İstiklal Caddesi’nin Dört Bir Yanına Yayıldı

Beyoğlu Belediyesi Galatasaray Meydanı, Tünel Meydanı ve Taksim Meydanı’nda gerçekleştirdiği tematik açık hava sergileriyle sanatı İstiklal Caddesi’nin dört bir yanına yaydı. Sanatseverleri İstiklal Caddesi’nde buluşturan tematik açık hava sergilerine, caddeyi ziyaret eden yerli ve yabancı turistler de yoğun ilgi gösteriyor.

2019’da İhalesi Sonuçlanan Muammer Karaca Tiyatrosu İki Yıldır Restore Edilmiyor

Beyoğlu Kültür Yolu’nun İstiklal Caddesi ile Taksim Meydanı arasında bulunan önemli duraklarından olan Tarık Zafer Tunaya Kültür Merkezi, Narmanlıhan, Mısır Apartmanı, Atlas Sineması Müzesi, Grand Pera Emek Sahnesi ve Taksim Camii’nde çalışmalar tamamlandı. Atatürk Kültür Merkezi’nde ise sona gelindi. Beyoğlu Belediyesi yapılan çalışmalara destek vererek kısa sürede tamamlanmalarında önemli bir rol üstlendi. Beyoğlu Kültür Yolu’nun bir diğer önemli durağı olan Muammer Karaca Tiyatrosu’nun restorasyon çalışması için de İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından açılan ihale 2019 yılında sonuçlanmıştı. İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun seçim vaatleri arasında da yer alan restorasyon çalışması ihaleye çıkmasının üzerinden iki yıl geçmesine rağmen yapılmadı. Restorasyon çalışmasının 2021 yılında tamamlanması planlanıyordu.

📆 30 Temmuz 2021 Cuma 11:56   ·   💬 0 yorum   ·   Yazdır Yazdır

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir