MENÜ ☰
..
Eksper Haber » Belediye, GÜNDEM, maltepe » ‘Can’dan Yaşamak’ ile Can Yücel anıldı
‘Can’dan Yaşamak’ ile Can Yücel anıldı

Ulaş Geroğlu, Ataol Behramoğlu, Nazım Alpman ve Zeynep Oral Can Yücel’i yazdı

‘İstasyon Kavuşmayı Sever’ sloganıyla Maltepe Belediyesi tarafından yayımlanan edebiyat yayını ‘İstasyon Dergi’ Ağustos sayısı yayımlandı. Derginin on birinci sayısında kapak Türk edebiyatının usta ismi Can Yücel’e ayrıldı. 

Maltepe Belediyesi’nin aylık kültür, sanat ve edebiyat yayını ‘İstasyon Dergi’nin ağustos ayı sayısı yayımlandı. ‘İstasyon Kavuşmayı Sever’ sloganıyla yola çıkılan derginin on birinci sayısında kapak bölümü Türk edebiyatının usta ismi Can Yücel’e ayrıldı. Kapakta Can Yücel, babası eski Milli Eğitim Bakanı Hasan Ali Yücel ve Can Yücel’in eşi Güler Yücel çizimiyle okurlar selamlandı. Can Yücel’in ölümünün 22. yıldönümünde usta şair ve yazar Ataol Behramoğlu “Can Yücel Şiiri” başlıklı yazısıyla büyük ustanın şiirinin gücünü, özelliklerini ve ana dokusunu paylaştı. Gazeteci-yazar Nazım Alpman “Can Yücel’in Büyük Aşkı: Güler Yücel”, gazeteci-yazar Zeynep Oral “Can Yücel” isimli yazısında Yücel’in şiirini ve yaşam öyküsünü yazdı. İstasyon Dergi Genel Yayın Yönetmeni Ulaş Geroğlu, “Şiirde Buluşmak ‘Can’dan Yaşamak” isimli yazıyı kaleme aldı. Can Yücel’in babası Hasan Ali Yücel için kaleme aldığı dizeler derginin sayfalarında okurları ile buluştu.  
 
BAŞKAN KILIÇ’TAN ZAFER BAYRAMI YAZISI
Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün başkumandanlığında Dumlupınar’da 30 Ağustos 1922’de kazanılan Zafer Bayramı’nın 99.yıl dönümü nedeniyle Maltepe Belediye Başkanı Ali Kılıç “Zafer Yolu Durakları”, çağdaş Tük edebiyatının ünlü yazarlarından Ayşe Kulin, “Atatürk, 30 Ağustos Zafer Bayramı ve Ötesi”, televizyon ve radyo programcısı Tuna Serim “Umudun Tükendiği Yıllar” isimli yazıları yazdı.  
 
MELEK BAYKAL’LA ÖZEL RÖPORTAJ  
Gazeteci Bircan Usallı Silan, ünlü oyuncu Melek Baykal ile yaptığı “O Gerçek Bir Melek” isimli röportajla okurların karşısına çıktı. Bilge Çolak, Yeşilçam’ın tonton, al yanaklı dedesi, unutulmaz oyuncusu Nubar Terziyan’ın bilinmeyen yönlerini torunu Karin Alyanakziya ile yaptığı röportajla okurlara ulaştırdı.   
 
İZZET ÇAPA, ‘BERGEN’İ ANLATTI   
Gazeteci- yapımcı İzzet Çapa, “Yanacağını bile bile mumun etrafında dönmeye devam eden bir pervane” diye tanımladığı “Acıların Kadını” olarak anılan müzisyen ve arabesk şarkıcısı Bergen’i 32. ölüm yıl dönümünde “Bergen” başlıklı yazısında anlattı. Ünlü yazar, besteci Zülfü Livaneli “Hayata Dair”,  
Gazeteci-yazar Kürşat Başar “Hiç Ölmeyecekmiş Gibi”, yazar Mario Levi “Baylan Uzun Bir Hikâyedir”, gazeteci-yazar Serhan Asker “Annesinin ‘Hayırsız Hayırlısı’ Ahmet Erhan”,  yazar Yaşar Seyman “Viyana ve Tuna Nehri, Bir de Mozart” isimli yazılarıyla yer aldı. Gazeteci yazar Nebil Özgentürk, 15 Ağustos 2012’de vefat eden Müşfik Kenter’i “Müşfik Kenter’in İnsanları”, Maltepe Belediye Tiyatrosu Genel Sanat Yönetmeni Kubilay Erdelikara “Bir Garip Müşfik Kenter” isimli yazısıyla andı. Gazeteci-yazar Barış İnce, Şair Küçük İskender’in 2 ölüm yıl dönümü için  “İskender’e Teşekkür ve Özür” isimli yazıyı okurlarla paylaştı. Halil İbrahim Özcan, Sabahattin Ali’yi ölümünün 73.yılında Selahattin Karabaşev ile yaptığı röportajla andı.22 Ağustos 1944’te doğan  
Ayşen Gruda’nın doğum günü nedeniyle Seda Şanlı “Hayat” isimli yazıyı kaleme aldı. 
 
NASHU MAHRUKİ İSTASYIOND EGİ İÇİN YAZDI 
AKUT kurucu başkanı Nasuh  Mahruki ‘Tutkularınızın Peşinden Gidin”, gazeteci-yazar Melda Davran “Dallar Yeşil Olmalı”,Ayşen Şahin “Ceylan”, Nurten Geroğlu “O Bir Şehir Ozanı”, Aylin Ünal “Ateş Böceği Yıldızları”, Ahmet Telli “Yazın Geldiğidir”, Canan Aslan “Yürümek”, Dilek Neşe Açıker “Müzelik”, Mahmut Temizyürek “Turgut Uyar İçin Bir Portre Denemesi”, Haydar Ergülen “Potpuri-1”, Elifcan Haberal “Beynimdeki Kum”, Nebahat Ayhan “Demine Devranına Aşk ile Hu!”,Deniz Özen “Gülümser”,Kenan Başaran “Fransız Balkonu”, Derya Erkenci “Bir Yaz Klişesi Rüyası” Yazar Ahmet Ümit “Günün Kuralı”, şair İlhan Berk’ten “Doğabilim” isimli şiiri paylaşıldı. Ücretsiz yayınlanan dergiye www.istasyondergi.com adresinden ulaşılabilir. Sesli dergi olarak dinlenebilir.(16.08.2021)  

Maltepe Belediyesi’nin aylık kültür, sanat ve edebiyat yayını ‘İstasyon Dergi’nin temmuz ayı sayısı yayımlandı. “İstasyon Kavuşmayı Sever” sloganıyla yola çıkılan derginin onuncu sayısında 2 Temmuz 1993’te gerçekleşen Sivas Katliamı’nda hayatını kaybeden şair, yazar ve halk ozanları, geride bıraktıkları ölümsüzleşen eserleriyle anıldı. Derginin kapağında halk ozanı Aşık Nesimi Çimen’in “Yok olsun kötülük, düşmanlık ölsün. Barış güvercini uçsun dünyada” türküsünün dizelerine yer verildi. 

Katliamda babası Behçet Aysan’ı yitiren yazar Eren Aysan , “28 Yıl Sonra”, babası halk ozanı Aşık Nesimi’yi yitiren sanatçı Mazlum Çimen  “Kalaycı Nesimi, Aşık Nesimi, Babam Nesimi”, babası şair, ressam, öğretmen Metin Altıok’u yitiren yazar Zeynep Altıok “Kirletilmiş Bir Zamanı Yürürken Adım Adım” isimli yazılarını İstasyon Dergi için yazdı.   
 
LİVANELİ VE SAMANCILAR’DAN ÇOK ÖZEL YAZILAR
 
Sanatçı Zülfü Livaneli “Ateş Düştüğü Yeri Yakıyor Hala”, usta oyuncu  Menderes Samancılar “Sivas Eli”, Ahmet Telli “Şair ve Aktivist Behçet Aysan”, Serhan Asker “Sivas’ın Görkemli Kaybedenleri”, Yaşar Seyman “Sazı, Sözü, Semahı Yaktılar” isimli yazılarını katliamda yaşamını yitirenler için yazdı. Edebiyatın büyük ustası Rıfat Ilgaz’ın 28. ölüm yıl dönümünde anıları, oğlu yayıncı Aydın Ilgaz ile yapılan röportajda yer buldu. Türk edebiyatının önde gelen isimlerinden yazar Adalet Ağaoğlu birinci ölüm yıl dönümünde, derginin arka kapağında,  “Ölmüşüm gibi sevme, yaşıyorum” mısralarıyla hatırlandı. “Huysuz Virjin” karakteri ile milyonlarca kişinin kalbinde taht kuran Seyfi Dursunoğlu’da birinci ölüm yılında “Beni Görmediğiniz Zamanlar da Sevin Lütfen”, şair Küçük İskender ikinci ölüm yılında Ulaş Geroğlu “Zaman Küçük, Söz Büyük”  adlı yazılarla unutulmadı.  
 
CEYLAN ERTEM, HASAN SALTIK ANISINA YAZDI   
 
Geçtiğimiz ay 57 yaşında hayata veda eden, Türkiye’deki müzikal zenginliği dünyaya tanıtan, Kalan Müzik’in kurucusu, yapımcı Hasan Saltık bu sayıda bir kez daha anıldı. Ünlü sanatçı, besteci Ceylan Ertem, unutulan, bilinmeyen türküleri, şarkıları, eserleri yeniden geniş kitlelerle buluşturan Hasan Saltık anısına bir yazı kaleme aldı. Nebahat Ayhan, “Kalan’ın Kalan’a Sunduğu”, Melda Davran “Hasan’dan Kalan Müzik Eğlence Değildir, Müzik Politikadır!”  isimli yazısıyla Hasan Saltık’ın müzik ve kültür dünyasına katkılarını paylaştı.  
 
 
Bu sayıda Bircan Usallı Silan, sinemanın sevilen oyuncusu Perihan Savaş ile keyifli bir röportaj gerçekleştirdi. Nebil Özgentürk “Aşık Veysel’in Sivas’ı… Sivas’ın Aşık Veysel’i”, Kubilay Erdelikara “Mavi Düş”, Haydar Ergülen “Yaşlı Denizci’nin Albatrosu”, Seda Şanlı “Zamanının Ötesinde”, Kenan Başaran “Yılanın Öcü”, Nazım Alpman “Balaban 100 Yaşında”, Mahmut Temizyürek ”Didem’in Şiir Oyunları”, Deniz Özen “Esen”, Nasuh Mahruki “Başarmayı İstemek”, Aylin Ünal “Başka Diyarın Otobüsleri”, Barış İnce “Yalnız Yaşam, Yalnız Ölüm”, İrem Canbulat “Hicran”, Halil İbrahim Özcan “Edebiyatımızın Sessiz Neferlerinden Biri: Tülin Dursun”, Derya Erkenci “Güzel Marmara”, İzzet Çapa “Sana Değil Senli Zamanlarımdaki Bana Dua Ediyorum”, Ayşen Şahin “Bir Başka Hayat Koyu”, Dilek Neşe Açıker “Dil, Eşek Arısı, Bir Kelimenin Yarısı”, Aslı Ertekin “Bir Varmış, Bir Yokmuş; Sagalasssos” isimli yazılarıyla edebiyat meraklılarını başka dünyalara taşıdı. Ücretsiz yayınlanan dergiye www.istasyondergi.com adresinden ulaşılabilir. Sesli dergi olarak dinlenebilir.
 

Tarih : 16.08.2021

📆 16 Ağustos 2021 Pazartesi 21:29   ·   💬 0 yorum   ·   Yazdır Yazdır

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir