MENÜ ☰
Eksper Haber » Manşet » ÇEVRE İÇİN EĞİTİMCİLER EĞİTİLİYOR
ÇEVRE İÇİN EĞİTİMCİLER EĞİTİLİYOR

Ataşehir Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Müdürlüğü tarafından Ataşehir’de bulunan ilkokul, ortaokul ve lise öğretmenlerine “Atık Pillerin ve Bitkisel Atık Yağların Geri Dönüşümü ile Atık Elektrikli ve Elektronik Eşyaların (AEEE) ve atık hale gelmiş lambaların Geri Dönüşümü” konuları hakkında eğitim seminerleri veriliyor.

Ataşehir Cemal Süreya Etkinlik Merkezi’nde gerçekleşen  “Eğiticilerin Eğitimi” semineriyle, geri dönüşümle ilgili farkındalık yaratmak ve çevre duyarlılığını artırmak amaçlanıyor.

Eğitim Seminerine Ataşehir Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Müdürü Ayten Kartal ve Ataşehir Milli Eğitimm Şube Müdürü Orhan Kuzu da katıldı.

Seminerde atık pillerin geri dönüşümü konusu TAP (Taşınabilir Pil Üreticileri ve İthalatçıları Derneği) Çevre Mühendisi Seyhan Öz Ulucan tarafından anlatıldı.

Elektrikli ve Elektronik Atıkların Geri Dönüşümü konuları hakkında ELDAY (Elektrik ve Elektronik Geri Dönüşüm ve Atık Yönetimi Derneği) adına Çevre Mühendisi İlkim Yiğit sunum yaparken, Elektrikli ve elektronik atıkların geri dönüşümü konusuna ise AGİD (Aydınlatma Gereçleri İmalatçıları Derneği) Çevre Mühendisi Elif Kara dikkat çekti.

Bitkisel atık yağların geri dönüşümü konularıyla ilgili bilgileri ise DEHA BİODİZEL Yüksek Kimya Mühendisi Nihal Sözbir Karakuş eğiticileri bilgilendirdi.

“Atık yağlar ülke ekonomisine katkı sağlar”

Atık yağların su kaynaklarımızı korumak, canlı hayatın devamlılığını sağlamak, şehrimizin su ve kanalizasyonuna zarar vermemek ve ülke ekonomisine katkı sağlamak için toplanması gerektiğini belirten Nihal Karakuş, “Evlerimizde, lokanta ve fast-food türü işletmelerde lavaboya dökülen bitkisel yağlar sularımızın kirlenmesine neden oluyor. Özellikle deniz canlılarının yaşamını olumsuz yönde etkiliyor. Kızartma yağlarının kullanıldıktan sonra lavaboya dökülmesi halinde 1 litre yağ 1 milyon metreküp suyu kirletiyor. Bilinçli bir tüketici olursak eğer biz bu yağları kaynağında ve doğru bir şekilde toplayabilir,biodizel elde ederek ülke ekonomisine katma değer olarak geri dönüşüm sağlayabiliriz. Bugün 350 bin ton bitkisel atık yağ geri dönüşüme gönderildiğinde biodizel üretimi ile Türkiye’nin ekonomisine büyük katkı sağlayacaktır” dedi.

“Pillerinizi çöpe atmayın”

Çevre Mühendisi Seyhan Öz Ulucan eğitim seminerinde yaptığı sunumda; atık pilin ne olduğu, türleri, kullanımı, atık pillerin toplanması ve bertaraf edilmesi gibi konularda dikkat edilmesi gerekenler hakkında bilgi verdi.

Ulucan, “Tükenen pilleri çevreye veya çöpe atmamalıyız. Çünkü atık pillerin içerisindeki çeşitli kimyasal maddeler çöp depolama alanlarında yeraltı sularına ve toprağa karışarak kirlilik yaratıyor. Bu nedenle atık pillerin geri kazanımını artırmak için atık pilleri uygun kutulara atmalıyız. Serin ve rutubetsiz yerlerde muhafaza etmeli ve mutlaka her türlü pilin altında son kullanma tarihine bakmalıyız” dedi.

“Dünyada her yıl 50 milyon ton Türkiye’de 300 bin ton e-atık çıkıyor”

ELDAY (Elektrik ve Elektronik Geri Dönüşüm ve Atık Yönetimi Derneği) Çevre Mühendisi İlkim Yiğit ise E–atıklarla ilgili şunları söyledi: “Atık elektrikli ve elektronik eşyaların (AEEE) toplanması ve geri dönüştürülmesi, demir çelik üretiminin hurdadan yapılmasını sağlar. Bu sayede cevher üretiminden kaynaklı ağır çevresel yükler azaltılmış olur. E-atıkların zararlarından korunmak için yapılması gereken ilk şey kullanım ömrünü tamamlamış elektronik cihazların geri dönüşüme gönderilmesi önemlidir. Elektronik atıkların hurdacılara verilmesi ve kontrolsüz şekilde fiziki ayrıştırılması  doğaya zarar verir.

Eğiticilerden gelen “Tüketiciler neler yapmalı” sorusuna AGİD (Aydınlatma Gereçleri İmalatçıları Derneği) Çevre Mühendisi Elif Kara, “Tüketiciler E-atıklar konusundaki farkındalıklarını artırmak için özellikle ihtiyacı olan ürünü satın almalı. Satın alma yaparken elektronik atık yönetimi yapan markaları tercih etmeli, elektrikli ürün satış noktalarına eski ürünlerini teslim etmeli, büyük ev eşyaları satın aldığında ise ürünü getiren bayi ya da servise ücretsiz olarak eski ürünlerini teslim etmeli” diyerek önerilerde bulundu.

Eğitime katılan eğiticiler, Ataşehir’de çevre bilinci oluşturup, gelecek nesillere sağlıklı ve temiz bir dünya bırakmak amacıyla yaptığı çalışmalarından dolayı Ataşehir Belediyesi’ne teşekkür etti.

📆 23 Aralık 2019 Pazartesi 23:35   ·   💬 0 yorum   ·   Yazdır Yazdır

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir