MENÜ ☰
..
Eksper Haber » Belediye, GÜNDEM, Kadıköy belediyesi, Toplum » ÇEVRECİ BİR İSTANBUL İÇİN PEDAL ÇEVİRDİLER
ÇEVRECİ BİR İSTANBUL İÇİN PEDAL ÇEVİRDİLER

facebook sharing button
twitter sharing button
whatsapp sharing button

Ekonomik hem iklim dostu bir ulaşım aracı olan bisikletin İstanbul’da toplu taşımaya entegre edilmesi için İBB ile Danimarka Başkonsolosluğu, Hollanda Başkonsolosluğu ve Kadıköy Belediyesi el ele verdi. Proje kapsamında Bağdat Caddesi’nde bisiklet sürme etkinliği de düzenlendi.

Bisikletli yaşamı İstanbulluların hayatının bir parçası yapmak için önemli atılımlar yapan İBB, Hollanda ve Danimarka İstanbul Başkonsoloslukları ve Kadıköy Belediyesi ile birlikte yeni bir çevre hareketine imza attı. Düşük karbonlu, sağlıklı bir kent oluşturulmasına katkı sunmayı amaçlayan proje kapsamında, ‘Sağlıklı bir Kent için Kamusal Alanlar ve Düşük Karbonlu Hareketlilik Merkezleri’ projesine imza atıldı.

Proje kapsamında düzenlenen “Çevre İçin, İklim İçin, Gelecek İçin Bisikletteyiz” turu, Göztepe 60. Yıl Parkı’ndan başladı ve Söğütlüçeşme İSPARK Açık Otopark Alanı’nda sona erdi. İBB Genel Sekreteri Can Akın Çağlar, Kadıköy Belediye Başkanı Şerdil Dara Odabaşı, Danimarka Büyükelçisi Danny Annan, Danimarka Başkonsolosu Anette Galskjøt, Hollanda Başkonsolosu Hollanda Başkonsolosu Bart Van Bolhuis ve Kadıköy Belediye Başkanı Odabaşı, bisiklete binerek turu tamamladı. Pedal çevirenler arasında STK’lar ve özel sektör temsilcileri de yer aldı.

HEDEF, ULAŞIMDA BİSİKLET KULLANIMINI YAYGINLAŞTIRMAK

İBB’nin son iki yılda İstanbulluları çevreci ve sağlıklı ulaşım araçlarıyla buluşturmak için önemli atılımlar yaptığını belirten İBB Genel Sekreteri Can Akın Çağlar, trafik yoğunluğunu azaltmak, düşük karbonlu, çevreci bir kent oluşturmak için şehir içi ulaşımında bisikletin ve yaya ulaşımının daha etkin kullanımına yönelik projeler geliştirdiklerini söyledi. Çağlar, “Bu çerçevede, İBB Ulaşım Daire Başkanlığı’na bağlı Ulaşım Planlama Müdürlüğü bünyesinde Bisiklet Şefliği ve Yaya Erişimi Şefliği oluşturuldu. 17.3 km yeni bisiklet yolu yapıldı. Yeni yollar projelendirildi. Bugün de sürdürülebilir bir çevre ve gelecek için tüm kent sakinlerimizin barış ve refah içinde yaşamasını sağlamak için evrensel çağrıya ses veriyoruz. Kentimiz için birlikte pedallıyoruz” dedi.

KADIKÖY ALTERNATİF ULAŞIMDA ÖNCÜ OLMAK İSTİYOR

Kadıköy Belediye Başkanı Odabaşı da “Kadıköy yıllardır yeni kent içi hareketliliğin İstanbul’a, hatta Türkiye’ye ilk temas noktası. Fosil yakıtların sağlığımız ve kent yaşantısı üzerindeki olumsuz etkileri, alternatif ulaşım yöntemlerinin ve toplu ulaşım ile ilişkilendirilmelerini gerekli kıldı. Kadıköylülere daha iyi bir yürünebilirlik, bisiklet ve alternatif ulaşım metotlarını sunmak düşmektedir. Bu tür yenilikçi projelere halkın sahip çıkabilmesi içinse planlama ve uygulama süreçlerinin tüm paydaşları ve menfaatlerini kapsaması gerekir. Bu duyarlılık ile hareket ederek planladığımız tüm projeler, eminim ki Kadıköy halkı tarafından sahiplenilecek ve daha da ileri taşınacak” diye konuştu.

DANİMARKA VE HOLLANDA İYİ ÖRNEKLER

Danimarka Başkonsolosu Galskjøt da daha kaliteli bir kentsel yaşam için bisiklet gibi düşük karbonlu alternatif ulaşım araçlarını tercih etmenin büyük önem taşıdığına dikkat çekti. Galskjøt “Bisiklet dostu kentsel tasarım, daha iyi ve daha sürdürülebilir bir yaşam için öncülük edebilir, toplumsal uyumu iyileştirebilir, kamu ve özel sektör arasında yeni sinerjiler yaratabilir ve daha önemlisi şehrin marka değerini küresel ölçekte yükseltebilir. Kentsel tasarım konusunda, Danimarka ve Türkiye arasında daha güçlü bir iş birliğinin hepimiz için daha yeşil ve yaşanabilir şehirler yaratabileceğine inancım tam” ifadelerini kullandı.

Hollanda Başkonsolosu Van Bolhuis ise “Proje kapsamındaki çalıştayda, kullanıcıların, yani sizin ve benim gibi yürümeyi, bisiklet sürmeyi, yaratıcı, sağlıklı ve güvenli bir çevrede vakit geçirmeyi sevenlerin gözüyle kamusal alan ve tasarımlarının nasıl daha iyi hale getirilebileceği konusundaki bilgi ve deneyimlerimizi paylaştık. Hollanda kentlerine bakıldığında görüleceği gibi, sonuçta herkesin faydasına olacak bu projenin sonraki adımlarını diğer paydaşlarla birlikte atabilmeyi umuyorum. Birlikte başarabiliriz” diye konuştu.

İyi planlanmış ulaşım bağlantılarına sahip, yaya ve bisikletli gibi aktif ulaşım türlerinin talep ve ihtiyaçlarına cevap verebilen kamusal alanların ekonomik, çevresel ve toplumsal sürdürülebilirliğe önemli katkı sağladığı vurgulanan proje, sürdürülebilir bir hareketlilik modelinin hayata geçirilebilmesi için kentsel hareketlilik ile kamusal alan ilişkisinin doğru şekilde tasarlanması gerektiği anlayışıyla geliştirildi. Projenin hedefi, bisiklet ve yürüyüş alanlarının geliştirilmesi ve şehir içi ulaşıma entegre edilmesi.

İLK ÇALIŞMA ALANI KADIKÖY SÖGÜTLÜÇEŞME

İBB Ulaşım Daire Başkanlığı Bisiklet Şefliği ve Yaya Şefliği tarafından yapılan analizlerde ilk çalışma alanı olarak; metrobüs, Marmaray, otobüs, minibüs, dolmuş, taksi gibi birçok toplu ulaşım aracının aktarma noktası olan Kadıköy Söğütlüçeşme seçildi. Aynı zamanda üniversite, şehir hastanesi, sosyal çekim merkezi, konut alanı, ticaret alanı ve ofis alanlarına erişime hizmet vermesi nedeniyle özel bir semt olan Söğütlüçeşme, yolculuk konforunun artırılmasında konumsal bir öneme sahip. Bölgede toplam yolculuk, yolcu dağılımı, kaza, arazi kullanımı gibi kriterleri inceleyen İBB’li uzmanlar, mevcut ve planlanan bisiklet ve yaya ulaşım akslarını tüm bu veriler ışığında yeniden düzenleyecek.

📆 05 Temmuz 2021 Pazartesi 11:49   ·   💬 0 yorum   ·   Yazdır Yazdır

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir