MENÜ ☰
Eksper Haber » Manşet » “Chp Kartal Kadın Kolları’ndan 5 Aralık Açıklaması “
“Chp Kartal Kadın Kolları’ndan 5 Aralık Açıklaması “

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Kartal İlçe Kadın Kolları Başkanı Birgül Karababa, Türk Kadına Seçme ve seçilme hakkının verilişinin 87.yıl dönümünde ilçe Başkanlığı önünde basın açıklaması yaptı.

CHP İlçe Başkanlığı önünde yapılan basın açıklamasına CHP Kartal İlçe Başkanı Efendi Argunşah,CHP Kartal Belediyesi Gurup Başkan Vekili Gülay Boyraz,MYK Üyesi Necla Erdem, CHP Kartal ilçe başkan yardımcıları ,geçmiş dönem CHP Kartal İlçe Kadın kolları Başkanları,CHP Kadın Kolları yönetim kurulu üyeleri, CHP Kartal ilçe Gençlik kolları yönetim kurulu üyeleri ve CHP Partili kadınlar katıldı.

CHP Aydın İl Kadın Kolları Başkanı Saadet Kavaasgil, kadın hareketinin siyaset yapmaya dair taleplerinin ve mücadelesinin devamı olarak Mustafa Kemal Atatürk önderliğinde TBMM’de 5 Aralık 1934 tarihinde gerçekleştiğini hatırlatarak, “Kadınların 19. yüzyılda başlayan haklı mücadeleleri ve Mustafa Kemal Atatürk’ün eşsiz öngörüsü sonucunda birçok Avrupa ülkesinden daha önce seçme ve seçilme hakkı elde edilmiştir. 1908’de kurulan ilk kadın derneği,1919’da kadınların Kastamonu mitingi, 1923’te Nezihe Muhittin tarafından kurulmak istenen Kadınlar Halk Fırkası ve 1923’te siyasal haklar için kurulan Türk Kadınlar Birliği gibi olguların 1930’da yerel seçimlerde seçme ve seçilme hakkının, 1933’de muhtar ve köy ihtiyar kurulu üyeliği seçme ve seçilme hakkının, 1934’te de TBMM’de seçme ve seçilme hakkının elde edilmesinde katkısı çok büyük olmuştur” dedi.

Kadınların siyasette, bürokraside, sivil toplum örgütü temsilciliğinde istenen noktada olmadığını vurgulayan Harman, “Türkiye’nin ilk kadın milletvekilleri 1935’te CHP milletvekilleri olarak TBMM’ye girmiştir. Aradan geçen 87 yıllık süreçte biz kadınların kazanımlarını daha da ileriye taşıması beklenirken, bugün itibariyle gelinen nokta hiç de iç açıcı değildir ifadesi yer verdi .

Basın açıklaması sonrasında İlçe Başkanlığında bir araya gelen kadınlar ,serbest kürsüyü kullanarak söz aldı .5 Aralık Dünya Kadın Hakları günüyle ilgili düşüncelerini dile getiren partili kadınlar her zaman hak ve özgürlük haklarının ellerinden alınmayacağını ve siyasette kadın temsiliyetinin daha fazla olması gerektiğine vurgu yaptılar .İlçe başkanlığında gerçekleşen program bir dakikalık saygı duruşu ve İstiklal Marşı ile başladı.Açılış konuşmasını CHP Kartal İlçe Başkanı Efendi Argunşah yaptı .Argunşah, kadınlarımızın sadece belirli günlerde değil herzaman yanlarındayız ifadesine yer verdi.

“SÖZ HAKLARINI KULLANDILAR”

CHP Kartal İlçe Başkanlığında gerçekleşen programda ,partili kadınlar kürsüyü kullanarak fikir alışverişinde bulundular ,Parti ve Genel siyasete değinen kadınlar örgütlü kadın mücadelesine dikkat çektiler .CHP Kartal İlçe Kadın kolları tarafından programa katılan kadınlara çeşitli hediyeler dağıttılar .Program çekilen hatıra fotoğrafları ile son buldu…

HABEF FOTO :NURAY YILMAZ

Galeri
📆 06 Aralık 2021 Pazartesi 01:10   ·   💬 0 yorum   ·   Yazdır Yazdır

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir