MENÜ ☰
Eksper Haber » Manşet, Toplum » Kansere karşı ruhsat mücadelesi: LÖSANTE
Kansere karşı ruhsat mücadelesi: LÖSANTE

LÖSEV’in çürümeye terk edilen 100 milyon dolarlık hastanesi LÖSANTE’ye ruhsat Sağlık Bakanlığı gündeminde yok

Fotoğraf: LÖSEV

LÖSEV’in kurduğu 400 yataklı hastane LÖSANTE’ye Sağlık Bakanlığı tarafından sadece 75 yatak ruhsatı verilmesine ilişkin tartışma TBMM’de reddedilen araştırma önergesi ile yeniden gündeme geldi.

Süreci Independent Türkçe’ye değerlendiren LÖSANTE Yönetim Kurulu Üyesi Emel Bayrak, “Hastane, 4 milyon insanın küçüklü büyüklü verdiği bağışlarla yapıldı. Bir hastanede görebileceğiniz her türlü teknik donanım var. İnsanların bu kadar ihtiyacı varken onca cihaz ve donanım boş bekliyor” dedi.

Türk Tabipleri Birliği Merkez Konseyi Başkanı Sinan Adıyaman, ruhsatın verilmeme gerekçesi olarak şehir hastanelerinin doluluk oranlarını işaret etti.

Sağlık Bakanlığı kaynakları ise ruhsat konusunun bakanlık gündeminde olmadığını aktardı.

Lösemili Çocuklar Haftası” kapsamında başlatılan farkındalık kampanyası ve TBMM’ye sunulan araştırma önergesinin AK Parti ve MHP’li milletvekillerin oylarıyla reddedilmesi ile LÖSANTE’ye yıllardır verilmeyen ruhsat tartışmaları da yeniden gündeme geldi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 2003 yılında kuruluşu için talimat verdiği hastaneye ilişkin tartışmada konunun tarafları Independent Türkçe’ye konuştu.

Hastanenin kuruluş süreci, tartışmalar ve tarafların değerlendirmeleri şöyle:

Kamu yararına STK

Lösemili Çocuklar Sağlık ve Eğitim Vakfı (LÖSEV) 1998 yılında kurularak çocuklar için mücadeleye başladı.

2000 yılında Bakanlar Kurulu kararıyla kamu yararına çalışan sivil toplum kuruluşu (STK) olarak kabul edilen LÖSEV, 2004’te de yine Bakanlar Kurulu kararıyla “izin almadan yardım toplama hakkına sahip STK” olarak ilan edildi.

2860 sayılı Yardım Toplama Kanunu’nun altıncı maddesi uyarınca kamu yararına çalışan bazı dernek, kurum ve vakıflar, izin almadan yardım toplayabiliyor. Bunlar arasında Diyanet Vakfı, Türk Kızılayı ve Türk Eğitim Derneği gibi kurumlar da var. 

LÖSEV’in hastanelere ilişkin mücadelesi kuruluşunun ardından başladı.

2000 yılında Türkiye’nin ilk Lösemili Çocuklar Hastanesi LÖSANTE, 2008 yılında lösemili çocukların ücretsiz kolej eğitimi alabilecekleri Lösemili Çocuklar Okulu, 2010 yılında ise çocuklarının tedavileri için Ankara dışından gelen ailelerin tedavi esnasında uzun veya kısa dönem konaklayabilmeleri için Lösemili Çocuklar Köyü kuruldu.

2015 yılında da Avrupa’nın ilk Lösemili Çocuklar Kenti ve multidisipliner hastanesi LÖSANTE kuruldu.

İlk işaret Erdoğan’dan

LÖSEV tarafından Ankara’da kurulacak hastane için ilk yeşil ışığı o dönem Başbakanlık görevini yürüten Recep Tayyip Erdoğan yaktı. 

Erdoğan’ın 2003 yılında Gaziosmanpaşa Lösemili Çocuklar Hastanesi ziyareti sırasında Milli Emlak Müdürlüğü’ne arazi tahsisi konusunda talimat verdiği TBMM belgelerine yansıdı.

📆 12 Kasım 2019 Salı 14:52   ·   💬 0 yorum   ·   Yazdır Yazdır

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir