MENÜ ☰
Eksper Haber » Ekonomi, Manşet » REHBERLER DE HİBE DESTEĞİ BEKLİYOR
REHBERLER DE HİBE DESTEĞİ BEKLİYOR

“TURİST REHBERLERİ 19 AYDIR İŞSİZLİKLE MÜCADELE EDİYOR

Türkiye Turist Rehberleri Birliği (TUREB) Başkanı Suat Tural, Türkiye’de koronavirüs salgının en çok etkilediği sektörlerden biri olan turizmde yaşanan düşüş nedeniyle 19 aydır işsizlikle mücadele eden turist rehberlerinin sıkıntılarına dikkat çekti. Bu dönemde rehberlere verilecek hibe imkânının hayati bir önem taşıdığının altını çizen Tural “Turizm sektörünün en nitelikli kısmını oluşturan turist rehberlerimizin hem kredi ödemeleri ertelemesine hem de hibeye ihtiyaçları olduğu nettir” açıklamasında bulundu.

Dünyayı etkisi alan pandeminin en çok turizmi vurduğunu hatırlatarak, bu süreçte en uzun süredir işsizliği yaşayanların turist rehberleri olduğunu anlatan Tural “Sezon zaten 2019’un Kasım ayında bitmişti. Yani aslında rehberlerin işsizlik süreci pandemiden 5 ay önce başlamıştı. Bu durumda meslektaşlarımız neredeyse 19 aya varan bir süredir işsizlikle mücadele ediyorlar” dedi.

TUREB girişimleri ve  Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri ERSOY’un çalışmalarıyla 2020 yılı Nisan ayında turist rehberlerine yönelik açıklanan destek kredisine başvuranların 3’te birinin bu krediden faydalanamadığını ifade eden Suat Tural, alabilenlerin ise işsizliğe rağmen 7 aydır bu kredinin ödemelerini yapmak için büyük çaba sarf ettiğini dile getirdi.

Tural, bu süreçte TUREB olarak turist rehberlerinin çalışma kartı ödemelerini almadıklarını, oda aidatlarını mümkün olduğu kadar en aza indirerek hem meslektaşlarına destek olmaya hem de onları meslekten uzaklaştırmamaya gayret ettiklerini aktardı.

TUREB Başkanı, turist rehberlerin büyük çoğunluğunun serbest meslek erbabı olarak mesleklerini yürüttüklerini ve esnaf tanımına girmediklerini, yine büyük çoğunluğunun sosyal güvenlik şemsiyesi içinde de yer almadığını vurgulayarak, bu sebeple son açıklanan esnaflara yönelik hibeden faydalanabilmelerinin mümkün olmadığının altını çizdi.

Devletin açıkladığı destek planından turist rehberlerinin de faydalanabilmesinin önemini savunan Tural, sözlerini şöyle tamamladı:

“Ülkemizin en önemli yumuşak güçleri arasında olan ve turizm sektörünün gerçekten ciddi anlamda en nitelikli kısmını oluşturan turist rehberlerimizin hem kredi ödemeleri ertelemesine hem de hibeye ihtiyaçları olduğu nettir. Devletimizin bu süreçte toplumun bütün kesimlerinin yanında olabilmek için destekler açıkladığını ve planladığını görüyoruz. Bu desteklerden meslektaşlarımızın da faydalanabilmesi için gerekli düzenlemelerin yapılacağı inancındayım.

Bu süreçte Sayın Cumhurbaşkanımızın sayıları 9 bine yaklaşan eylemli turist rehberlerine de benzer bir hibe verilebilmesi ve kredi ödemelerinin ertelenmesi için gerekli talimatları vereceğini umut ediyorum. Yaklaşık 9 bin meslektaşımız için oluşturulacak hibe imkânı hem meslektaşlarımız hem de sektörümüz için hayati önem taşımaktadır. Bu dönemde verilecek bir hibe hem moral artışına hem de umutların ayakta kalabilmesine yol açarak meslektaşlarımızın sektörde kalmasına imkan tanıyacaktır.”  

📆 22 Mayıs 2021 Cumartesi 14:44   ·   💬 0 yorum   ·   Yazdır Yazdır

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir