MENÜ ☰
.
Eksper Haber » GÜNDEM, Manşet » Soma 3500 tazminat ve emeklilik mağduru işçilerin Ankara yürüyüşü başladı
Soma 3500 tazminat ve emeklilik mağduru işçilerin Ankara yürüyüşü başladı

Soma’da beş yıldır tazminat ve emeklilik hakları gasp edilmiş olan Soma Holding ve Uyar Madencilik maden işçileri sendikamız öncülüğünde bugün Ankara’ya yapacakları yürüyüş öncesi Soma Cengiz Topel Meydanında bir araya gelerek basın açıkmalası gerçekleştirdi. Basın açıklamasının ardından madende çalışırken ölen 301 işçi kardeşimizin mezarı ziyaret edilerek yola çıkıldı. Okunan basın açıklamasının tamamı:

HALKIMIZA  VE BASINIMIZIN DEĞERLİ EMEKÇİLERİNE

Bizler, Türkiye Kömür İşletmeleri’ne ait, Soma Holding’e bağlı Soma Kömürleri AŞ tarafından Hizmet Alım Sözleşmesi ve rödovans kapsamında işletilen Eynez, Ata bacası, Işıklar ile  Uyar madencilik  işyerlerinde  çalışan Maden İşçileriyiz.

13 Mayıs 2014 tarihinde  meydana gelen ve 301 Maden işçisinin ölümüne neden olan katliamdan sonra 30 Kasım 2014 tarihinde bir telefon mesajı ile 2831 işçinin işten çıkartılması sonrası gerek dönemin hükümet yetkilileri gerekse başta Enerji Bakanı olmak üzere ilgililerin işten çıkartılan işçilerin mağdur edilmeyeceklerini ve kıdem ihbar tazminatlarının en kısa sürede ödeneceğini taahhüt etmelerine rağmen, sadece seçim zamanları ödenen 3 taksit dışında bir ödeme de yapılmamıştır. Ayrıca Soma Kömürleri AŞ Işıklar Maden Ocağı’ndan 2017 tarihinden itibaren emekli olan, işten çıkartılan işçiler ile Uyar Madencilik’ten çıkartılan işçilerin de tazminatları hala ödenmemiştir. İşçilerin bir kısmı hukuken gerek olmamasına rağmen alacak davaları açmalarına, davaları kazanmalarına, yargının T.K.İ’ni Müteselsil sorumlu olarak belirlemesine ve icra işlemlerine başlanmasına rağmen bunlar da tahsil edilememiştir.

Ayrıca TBMM’inde kabul edilen Soma Kömürleri AŞ’nin mal varlıklarının T.M.S.F eliyle satışa çıkartılarak öncelikle maden işçilerinin tazminatlarının ödenmesi yönündeki yasal düzenlemede maalesef  hiçbir yasal hakkı olmayan Sarı Türkiye Maden İş Sendikası tarafından T.M.S.F İle  önce 24  sonra 36 ay taksitlendirilerek ödenme  protokolü  imzalanmasına rağmen de  ödenmemiştir. Bizzat hileli protokol yoluyla binlerce işçinin alınteri hakları bugüne kadar gasp edilmiş. Sarı sendika bu protokolleri patron çıkarını kollamak üzere imzalarken sattığı işçiler bu sendikaya üye bile değildir.

Değerli Halkımız Değerli Basın Emekçileri

İşte bu nedenlerle işten çıkartılan maden işçileri olarak  tüm yasal, meşru yol ve yöntemlerle haklarımızı istemekteyiz, bunun için  Bu çerçevede, Anayasa, Madde 36: Anayasa Madde 138. İdari Yargılama Usulü Yasası (İYUK) Madde  28. Hükümlerinin  kesinleşmiş yargı kararlarının uygulanmasını talep etmekteyiz.

Bu taleplerimizi ilgili kurumlara daha önceden bildirilmiş yaşanan sorunun çözümü talep etmiştik. Bu nedenle 05 Ekim 2019 Cumartesi bugün saat 12.00’eye kadar maalesef  T.B.M.M’sinde yapılan tartışmaların dışında bir gelişme olmadı.

Son olarak 3500 maden işçisini ve doğrudan dolaylı bağlarla Soma halkının tamamını ilgilendiren, haksızlık, adaletsizlik boyutu kangrenleşmiş bu sorun konusunda Soma Kaymakamı sorunu çözücü bir konum üstlenmesi gerekirken hak arayan madencileri engellemeye kalkmasını kabul etmiyoruz. Beş yıldır süren oyalamaya, yalan, hileye artık ikna olma sınırını 3500 madenci ve ailesi aşmıştır. Biz işçiyiz, tarihimiz işçi hareketinin tarihidir. O tarih bize böyle bir tablo karşısında yürümeyi emrediyoruz. Ve biz karşımıza hangi yasak kararları çıkarırlarsa çıkarsınlar yürüyeceğiz.

📆 07 Ekim 2019 Pazartesi 21:56   ·   💬 0 yorum   ·   Yazdır Yazdır

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir