YKS’de sonuçların ardından tercih maratonu 23 Temmuz Salı günü başlayacak ve 29 Temmuz Pazartesi günü son bulacak. Yılarca verdikleri çabanın karşılığını alma isteyenler tercihlerini yapacak ve istedikleri üniversite ve bölüme yerleşmeye çalışacak. Peki YKS’de nasıl tercih yapılır? İşte YKS tercihleri için önemli bilgiler…
YKS sonuçları açıklandı. Peki YKS’de tercih nasıl yapılır? Tercih listesi oluştururken adaylar nasıl bir araştırma yapmalı? Tercih listesi hazırlanırken en sık yapılan hatalar nelerdir? Oğuzkaan Koleji Rehberlik Koordinatörü Yalın Kaya, YKS sonuçlarının açıklanmasının ardından üniversite adaylarına önemli tavsiyelerde bulundu.
1. Tercih için hangi bilgilere ihtiyaç var?
a. Adayın tercih etmeyi düşündüğü yükseköğretim programlarının puan türleri: TYT, SAY, SÖZ, EA, DİL
b. Adayın bu puan türlerindeki puanları ve başarı sıraları.
c. Tercih edilmesi düşünülen programların Özel Koşulları.
d. Tercih edilmesi düşünülen programların geçen seneki ve bu seneki kontenjanı arasındaki farklar.
e. Adayın tercih işlemlerini kayıt etmek için giriş yapması gereken https://ais.osym.gov.tr adresi için TC Kimlik numarası ve ÖSYM şifresi, ya da e-devlet ile giriş yapmak için e-devlet şifresi.
2. Puan türlerinin tercihe etkisi nedir?
a. TYT puan türünden 150 puan ve üzerinde başarı gösteren adaylar sadece iki yıllık (önlisans) programlar tercih edilebilir ya da özel yetenek sınavı ile öğrenci alan dört yıllık (lisans) programlara bireysel olarak başvurabilir.
b. Özel yetenek sınavı ile değil de merkezi yerleştirme ile öğrenci alan tüm programlar için AYT ve YDT ile hesaplanan 4 puan türünden en az 180 puan alınmasını gerekiyor: SAY, SÖZ, EA, DİL
c. Kısaca, 2 yıllık ve özel yetenek sınavı için TYT’den en az 150 puan, dört yıllık bölümler için SAY, SÖZ, EA ya da DİL’den en az 180 puan gerekiyor.
d. Yukarıdaki koşulları sağlayamayanlar üniversiteye yerleşemeyecek.
Bir yanıt yazın