MENÜ ☰
.
Eksper Haber » Manşet » “YUSUF ALTINBULAK YAZDI :YIKIK BİR OSMANLIDAN TÜRKİYE CUMHURİYETİNE “
“YUSUF ALTINBULAK YAZDI :YIKIK BİR OSMANLIDAN TÜRKİYE CUMHURİYETİNE “

Çankaya’da 28 Ekim 1923’te Mustafa Kemal Atatürk ,yakın arkadaşlarını bir akşam yemeğine çağırır,yıkılmış ve teslim olmuş bir Osmanlı’dan Emperyalistlerin işgal ettiği bu toprakları,kan ve gözyaşı ile kurtarılmış topraklarda nasıl bir yönetim olacağını anlatmış,Halife ol ,padişah ol,istemlerine nasıl karşı çıktığını anlatıp arkadaşlarına” YARIN CUMHURİYETİ İLAN EDECEĞİZ “demiş ve 96 yıl sürecek olan Aydınlık günlerin temellerini atmıştır.

29 Ekim 1923 yılında Milletvekilleri ile görüşüp Cumhuriyet önergesi Meclise verilmiş,ve önerge kabul edilmiştir.Işte Cumhuriyet resmen ilan edilmiştir..Artık yönetenlerin seçimle iş başına geldiği,Demokratik yöntemlerin ülke iradesine Egemen olacağı ,Lâik ve tam Bağımsız ülke hayali ile yönetilecek bir ülkeye olma yolunda ilk adım atılmış oldu.

Cumhuriyetin ilanı ile, tarımdan , sanayiye,eğitimden hukuka,ticaretten kültüre kadar bir çok yenilikler yapılarak, cumhuriyet için çok bedeller ödeyen halkımızın hayatı, modernizim ile kısa sürede tanışır.


1950 li yıllara kadar,ağır sanayi geliştrilerek,şeker fabrikaları,gübre fabrikaları,demir çelik fabrikaları kurulur,Ulaşımı toplumsallaştıran demir yolları bir çok şehri birbirine bağlar, eğitim hayatı yoksul köylü çocuklarına fırsatlar sunacak biçimde yenilenerek, adeta bir kültür devrimi yaratılır.
Ancak menderes hükümetinin iktidara gelmesi ile cumhuriyetin değerlerinden bir olan tam bağımsız Türkiye hayali, Amerikanın Marshall yardımlarının etkisi ile emperyalizmin güdümüne girer. Çeşitli darbe dönemleri , 24 ocak ekonomi kararları ile, cumhuriyetin devlet desteği ile kurulan tüm fabrikaları ve değerleri satılıp, libaralizimle her şey alt üst edilir. Gizli gündem ile eğitim modernizimden saptırılarak,daha ümmetçi bir toplum geliştirmek amacı ile cemaatler güçlendirilir. Bu cemaatler devlet yönetimine o kadar nüfüs ederler ki, 15 temmuz darbesini yapmaya kalkacak kadar cürratkar olabilirer.
Günümüzde ise artık mızrak çuvala sığmaz olur. Vatandaşlar ne kadar algı yaratılırsa yaratılsın, tam bağımsız demokratik Türkiye talebinden vazgeçmeyeceklerdir.Adalet yürüyüşü ile başlayan,”HAK HUKUK ADALET” talebi,aynı zamanda özgürlük isteyen , modern yaşam savunucuların talebidir.
Bu talebimizi ilmek ilmek örerek, tam bağımsız demokratik Türkiye talebimiz asla eskimeyecek, sol tarafımızda şiddetle duyacağımız , duyuracağımız sesimiz olacaktır.
Yurttaşlarımızın, çocuklarımızın, gençlerimizin,daha demokrat,daha çağdaş, daha eğitimli yaşayacağı bir vatan dileği ile, cumhuriyet bayramımız kutlu olsun.

YUSUF ALTINBULAK..

📆 28 Ekim 2019 Pazartesi 22:10   ·   💬 0 yorum   ·   Yazdır Yazdır

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir