MENÜ ☰
Eksper Haber » Manşet » SİDAD ‘TAN SİVAS KONGRESİ MESAJI
SİDAD ‘TAN SİVAS KONGRESİ MESAJI

      

     Sivas Kongresi 103 Yaşında.
     Gazi Mustafa Kemal Atatürk, 19 Mayıs 1919'da Samsun'da başlattığı ulusal kurtuluş mücadelesini Amasya'dan sonra, 27 Haziran 1919'da "güvenilir kent" olarak gördüğü Sivas'a gelerek devam ettirmiştir, Sivas'ta yapılan toplantıda ülkenin durumu görüşülerek en kısa zamanda kentte milli bir kongre yapılmasına karar verilmiştir.

        Erzurum Kongresi’nin ardından 2 Eylül 1919 günü yeniden Sivas’a gelen ve 18 Aralık 1919'a kadar burada kalan Mustafa Kemal Paşa ve beraberindeki heyet tarafından 4 Eylül 1919 Perşembe günü saat 14.00'te bugünkü Atatürk ve Kongre Müzesi binasında, Türkiye Cumhuriyeti'nin temellerinin atıldığı Sivas Kongresi yapıldı.

Atatürk, tarihi kongrenin önemini “Burada bir milletin kurtuluşunu hazırlayan kararlar verildi.” sözüyle vurgulamıştır.

        Büyük Önder  Mustafa Kemal Atatürk ve beraberindeki heyet tarafından 4 Eylül 1919'da gerçekleştirilen Sivas Kongresi'ne ev sahipliği yapan, "manda ve himaye" fikrinin kesin olarak reddedildiği, “ Milli Sınırlar içinde vatan bütündür, parçalanamaz”, ulusal bağımsızlık düşüncesinin benimsendiği, ulusal kurtuluş mücadelesine ışık tutacak kararların alındığı ve 108 gün Milli Mücadele'nin merkezi, direnişin başkenti olan Sivas'ta, tarihi Sivas Kongresinin 103. yıl dönümündeyiz. 
        Bugün de aynı duygu ve düşüncelerle, cumhuriyete ve devrimlere sadakatle bağlı olduğumuzun altını çiziyor, ‘’103 yıl önceki kararlılıkla, Mustafa Kemal Atatürk ve onun devrimlerinin izinden bağımsızlık, özgürlük ve demokrasi mücadelesinden bir adım geri atmadan yürümeye devam ediyoruz.
         4 Eylül Sivas Kongresi’nin 103. yıl dönümünde başta Ulu Önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşları olmak üzere Sivas Kongresinde bir araya gelerek bağımsızlık kıvılcımını ateşleyen o güzel insanları, tüm milli mücadele kahramanlarımızı ve aziz şehitlerimizi saygı ve minnetle anıyorum.”

(SİDAD) KARTAL SİVAS KÜLTÜR,
EĞİTİM VE DAYANIŞMA DERNEĞİ
YÖNETİM KURULU ADINA
BAŞKAN NAZİFE HÜNER

📆 03 Eylül 2022 Cumartesi 15:04   ·   💬 0 yorum   ·   Yazdır Yazdır

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir