MENÜ ☰
Eksper Haber » Manşet » Birkan Çelik,Şehir ve Toplumda ‘Çevre’
Birkan Çelik,Şehir ve Toplumda ‘Çevre’

Bilirsiniz ki çevre, kent sakinlerimizin yaşamı boyunca ilişki sürdüğü biyolojik, sosyal, ekonomik ve kültürel bir ortamdır. Yapılı çevre, kendi yaptıklarımız taşınmaz varlıklarımızdır ve doğal olmayan çevreyi oluşturur. Toplumsal çevre, kentsel ve kırsal çevrenin bütününü tümüyle kapsar. Tüm bunlarla faydayı arttırmak kenttaşlarımızın faydasına olur.

Ortak geleceğimizi taşıyan bizler çevre sorunlarında elimizden geldikçe duyarlı önleyici olmalıyız. Bilinçli ve Toplumsal faydaya uygun hareket etmeliyiz.  Yaşamın başlayıp sürdürülmesinde nasıl ki toprak varsa, bu toprak toplumsal çevreye uygun inşaa edilmelidir. Yenilenebilir enerji kaynakları ile toprak verimine fayda sağlayıp, yaşamı değerli kılmaya olumlu önleyici desteğin artması toprağa ve insanlığa faydalı olacaktır. Yaşam alanlarının Yeryüzünde biyolojik saldırıya uğraması, tarım besin kaynaklarından, insan yapısına zarar verene dek olumsuzluklara sebep doğurur. Toplumsal çevre için birlikte yaşayan bizler enerji güvenliği, biyolojik güvenlik, su kaynaklarının yönetimi ve alt yapının akıllı şehir modülünde yerelde ve genelde eş düzeyde uyarlanması dengede kalmamıza ve yaşamımıza fayda sağlayacaktır. Bu konu başlıkları ile muhtarlarımız ve yerel yönetim birlikte mahallelerde eğitimler planlaması olumlu değer katacaktır.

Ekosistem, insanlığın varlığını sürdürebilmesi ile karşılıklı ilişkiler içinde süreklilik arz eden bir sistemdir. Gücünü topraktan alan bizler, kendi toprağımızı verimli kılmalıyız. Daha fazla okumalı, öğrenmeli ve yol gidecek yönetsel ilkelerimizi topluma uygun olacak şekilde güçlü kılmamız gerekmektedir.  Aklı, kalbi ve ruhu selimler ile emniyette olarak, bilginin ışığında beraberce paylaşarak ve öğrenerek yol gitmesi yola yardım eder. 

Bilinmelidir ki samimiyet ve hizmet her zaman kazanacaktır.

BİRKAN ÇELİK

Yük. Yerel Yönetimler ve Şehircilik Uzmanı

Birkan Çelik

Gümüşhanelidir.  Atatürk Üniversitesi İş Sağlığı ve Güvenliği, Beykoz Üniversitesi İşletme Yönetimi, İstanbul Medeniyet Üniversitesi Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi ABD. ‘da Yerel Yönetimler ve Şehircilik alanında Yüksek Lisans Mezunudur.

📆 23 Mart 2023 Perşembe 14:41   ·   💬 0 yorum   ·   Yazdır Yazdır

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir