MENÜ ☰
Eksper Haber » Belediye, GÜNDEM, Manşet, Toplum, ÜSKÜDAR » İKİ GÜN SÜREN 12. ULUSLARARASI ÜSKÜDAR SEMPOZYUMU’NA 165 BİLİM İNSANI KATILDI
İKİ GÜN SÜREN 12. ULUSLARARASI ÜSKÜDAR SEMPOZYUMU’NA 165 BİLİM İNSANI KATILDI

Üsküdar’ın Tarihi, Kültürel Zenginliği Ve Geleceği Akademik Platforma Taşındı

Üsküdar Belediyesi olarak bu yıl Bağlarbaşı Kongre ve Kültür Merkezi’nde 12. sini düzenlediğimiz ve 2 gün süren Uluslararası Üsküdar Sempozyumu’nda 165 bilim insanı, Üsküdar’ın hem tarihini hem de geleceğini masaya yatırdı.

Çok sayıda seçkin davetli ve akademisyenin yanı sıra Üsküdarlıların da büyük ilgi gösterdiği sempozyumda yaklaşık 30 oturum düzenlendi. Üsküdar’ın tarihi, kültürel ve sosyal gelişimi masaya yatırılırken, geleceğe yönelik yeni bir vizyon ortaya konuldu.

Sempozyum Göksel Baktagir ve Letafet Türk Müziği Topluluğunun “Salacak’tan Kandilli’ye Üsküdar Kokan Ezgiler” adlı konseriyle açıldı.

Sempozyumun açılış konuşmasını yapan Belediye Başkanımız Hilmi Türkmen, “20 yılda, 12 sempozyum yaptık ve 25 ciltlik bir külliyat oluştu. Bu zenginlik elbette ki Üsküdar’ın zenginliğidir. Bini aşkın bilim insanının emeği ve binden fazla tebliğin buluştuğu muazzam bir kültür hazinesidir. Çağrı Bey kumandasındaki Selçuklu askerlerinin Anadolu’ya gelmeden önce Üsküdar’a ayak bastığı tarihi kaynaklardan öğrendiğimiz bir gerçektir. Üsküdar, 1016-1017’den itibaren Türklerin ana yurdu, ata yurdu olmaya başlamıştır. 1071’de hedef, İstanbul’u fetih olarak belirlenmiş, işte o hedefin önsözü olarak Üsküdar ön plana çıkmıştır. Bu güzel şehrimizin böylesine tarihi bir yolculuğundan süzülen zenginliklerle bugüne gelmiş durumdayız. Elbette ki bugüne kolay gelmedik. Özellikle Kurtuluş Savaşı yıllarında ve 15 Temmuz sürecinde Üsküdar’ımız yine tarihi misyonu üstlenmiş, önemli bir yerleşim yeridir. Kurtuluş Savaşı yıllarında halkı Doğancılar Meydanı’nda toplayıp kurtuluş mücadelesine manevi destek ve duaların yapıldığı önemli bir merkezdir. Aynı gerçeklik 15 Temmuz’da da Üsküdar’ın tarihinde vardır. 15 Temmuz sürecinde ihanet şebekesi Üsküdar’dan yola çıkmak ve emellerine ulaşmak üzere bir plan yapmışlardır. Üsküdar’ı stratejik bir alan olarak belirlemiş hainler. Eğer buradan geçebilirlerse Allah muhafaza emellerine ulaşacaklarını düşünerek böyle bir plan yapmışlar. Ama Üsküdarımız aynen 1071’den önceki dönemde olduğu gibi, Kurtuluş Savaşı yıllarında olduğu gibi 15 Temmuz sürecinde bu cennet vatanımızda gözü olan hainlere fırsat vermemiştir. Üsküdarımız ülkemiz için, siyasi geçmişimiz için, bu güzel ülkemizin birlik beraberliği için önemli bir stratejik noktadır.” dedi.

Açılışta sempozyumun ilk konferansını veren eski Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı, bu tür etkinliklerde konuşmanın kalıcılığını sağlamak için özellikle gençlere bol bol kitap okumaları tavsiyesinde bulunduğunu söyledi. Şehirle insan arasında bir bağ olduğunu ifade eden Avcı, “İnsanlar şehirleri imar eder, şehirler de insanları inşa eder. Bugünün dünyasında biz şunu da söyleyebiliriz. Siz bir şehri yıkıyorsanız, o şehir de sizi yıkar. Milli Eğitim Bakanlığında ‘şehir’ dersleri ihdas ettik. Derdimiz ve maksadımız çocuklarımıza şehir sevgisini aşılamaktı. Çok güzel bir projeydi, kısmen tatbik edildi. İnşallah daha fazlasının da tatbik edileceğini düşünüyorum. Böylece o şehirlerin inşa ettiği insanı da çocuklarımız tanıyacaklar. Üsküdar Sempozyumu’nda bu şehirle ilgili 125 tebliğ sunulacak, bunların kahir ekseriyeti Üsküdar’da yaşamış ilim ve kültür adamları üzerinedir. Bu insanlar Üsküdar’ı inşa etmiştir.” dedi.

📆 25 Ekim 2023 Çarşamba 18:33   ·   💬 0 yorum   ·   Yazdır Yazdır

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir