MENÜ ☰
Eksper Haber » Belediye, beyoğlu, GÜNDEM, Manşet » Marmara Denizi’nde Hayalet Ağ Temizliği Yapıldı
Marmara Denizi’nde Hayalet Ağ Temizliği Yapıldı

Marmara Denizi’nde hayalet ağ temizliği gerçekleştirildi. Adalar ve Yeşilköy’de 4 farklı noktada yapılan çalışmada avcılık ve balıkçılık faaliyetleri sonrasında unutulan; tahrip halde terk edilen ve deniz ekosistemine zarar veren atıl durumdaki ağlardan yaklaşık 9 bin metrekare toplandı. Çalışmalara İstanbul İl Tarım ve Orman Müdürü Ahmet Yavuz Karaca ile Beyoğlu Belediye Başkanı Haydar Ali Yıldız da eşlik etti.

2014 yılında hayata geçirilen ‘Denizlerin Terk Edilmiş Av Araçlarından Temizlenmesi Projesi’ kapsamında, Marmara Denizi’nde Adalar ve Yeşilköy’de 4 farklı noktada hayalet ağ temizliği yapıldı. İstanbul İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, Kıyı Emniyeti Genel Müdürlüğü, Sahil Güvenlik ve Boğazlar Bölge Komutanlığı koordinasyonunda yürütülen çalışmayla avcıların ve amatör balıkçıların unuttuğu, kopmuş ya da bilerek bırakılmış ağlar ve aletler, dalgıçların deniz tabanında belirlediği noktalardan toplandı. Ekosisteme, biyoçeşitliliğe, balıkların göç yolu ve yaşam alanlarına zarar verdiği belirtilen ağlardan, gün içindeki çalışma kapsamında yaklaşık 9 bin metrekare toplandığı bildirildi. Temizlik çalışmalarına İstanbul İl Tarım ve Orman Müdürü Ahmet Yavuz Karaca ve Beyoğlu Belediye Başkanı Haydar Ali Yıldız da eşlik etti. Çalışmalar sonrasında Ahmet Yavuz Karaca ve Haydar Ali Yıldız, toplanan ağ ve geri dönüşüm malzemeleriyle hazırlanan sanat sergisinin açılışını gerçekleştirdi.

“2023 YILINDA 22 BİN METREKARE AĞ ÇIKARILDI”

İstanbul İl Tarım ve Orman Müdürü Ahmet Yavuz Karaca, “Bugün burada bulunma sebebimiz balıkçılık esnasında, bilerek, bilmeyerek denizlere terk edilmiş, kaçak avcılık sırasında kontrolden kaçma, ağların kayalıklara takılması gibi sebeplerle bırakılan, hem de avcılığa devam eden, hayvanların yumurtlama yaptığı, kaplumbağaların, balıkların takıldığı ve ölümüne sebep olan ağlar. Aynı zamanda deniz dibinde kirliliğe sebep oluyor. Bildiğiniz gibi 2-3 yıl önce müsilajla ilgili bir problem yaşanmıştı Marmara Denizi’nde ve müsilaj eylem planı hazırlanmıştı, 25 eylem planından biri de buydu. Biz İstanbul Tarım ve Orman İl Müdürlüğü olarak paydaş kurumlarımızla beraber bu faaliyeti yürütüyoruz. 2014 yılından itibaren yaklaşık 345 bin metrekare ağı denizden çıkarıp aldık. Bu ağları geri dönüşüme gönderiyoruz. Bugün ise yaklaşık 4 noktadan ağ çıkarma operasyonumuz olacak 2023 yılı çalışmalarıyla 22 bin metrekare ağı denizden aldık. Bugün aldığımızla beraber tahminimizce 9 bin metrekare çıkacak diye tahmin ediyoruz” dedi.

“AĞLARIN EKONOMİYE KAZANDIRILMASI KONUSUNDA GAYRET GÖSTERİYORUZ”

Haydar Ali Yıldız, “Bu hayalet ağlar özellikle denizlerdeki biyoçeşitliliği yok etme konusunda olumsuz etki yapıyorlar. Biz Belediyemiz olarak, özellikle geri dönüşüm konusunda Saygıdeğer Cumhurbaşkanımızın Eşi Emine Erdoğan Hanımefendi’nin geri dönüşüm ve sıfır atık projeleri himayeleri çerçevesinde Millî Eğitim Bakanlığı İlçe Müdürlüğümüzle buradan çıkarılan ağların Beyoğlu Olgunlaşma Enstitüleri ile birlikte ekonomiye kazandırılması konusunda gayret gösteriyoruz.” dedi.

📆 16 Ekim 2023 Pazartesi 18:59   ·   💬 0 yorum   ·   Yazdır Yazdır

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir